Aleš Michl, nejlepší argument pro zavedení eura

Jmenování Aleše Michla do čela České národní banky nedává žádný smysl. Proslul především jako politický poradce a pravicový ideolog, čemuž se jeho ekonomické názory podřizují.

Bývalý poradce Andreje Babiše Aleš Michl se dostal do vedení České národní banky nikoli proto, že bychom neměli lepšího ekonoma, ale protože ho má rád Miloš Zeman. Michl totiž mluví tak jednoduše, aby to prezident pochopil. To ale ještě neznamená, že to, co Michl říká, dává smysl.

Česká národní banka má být nezávislá na vládě i prezidentovi, ale bude to Michlovi někdo věřit? Propad koruny ve chvíli jeho jmenování ukázal, že spíše ne. A to je problém, protože ČNB je tak trochu šamanská instituce. Do určité míry funguje na základě důvěry lidí a institucí v to, že ona sama ví, co dělá, a že její názor je relevantní, fundovaný a neoblomný.

U Michla tak v budoucnu hrozí, že ho prostě nebudou trhy brát vážně, nebo budou sázet na to, že neví, co dělá.

Proto je důležité, aby v čele podobných institucí seděli důvěryhodní lidé. K důvěryhodnosti se lze propracovat, nebo ji alespoň udržet zdrženlivostí ve vyjadřování, což Michlovi opravdu moc nejde. Více než jako ekonom působil v posledních letech coby politický poradce či ideolog a v pořadu, který natáčel s Andrejem Babišem na jeho podporu, tak třeba tvrdil, že úkolem vlády je udržet nízké daně a nízké zadlužení.

Podle Michla má být vláda pravicová a lidé šetrní. V případě boje proti inflaci pak šel v posledních letech proti názoru centrální banky, kterou má nyní řídit, když zvyšování úrokových sazeb soustavně zpochybňoval. Je to jako kdyby jeden ze soudců Ústavního soudu byl konstantě v opozici proti názorům svých kolegů a jejich stanoviska veřejně ostřeloval.

Hlavně nepomáhat jakýmsi lidem

Letos v únoru se Michl rozepsal o nové knize Václava Klause o inflaci, jako by snad byl bývalý prezident autoritou v oblasti inflace, ekonomie nebo vlastně čehokoli. Nicméně Michl téma uchopil jako freestyle k vlastním úvahám. V textu tak varuje před socialismem. Pochválí se za to, že předchozí vládě radil utrácet, ale současná už utrácet nemá. Konstatuje, že je zadlužení Česka nízké a že za inflaci mohou importované faktory, aby pak stejně došel k tomu, že musíme šetřit, abychom inflaci zastavili.

„Covid umocnil sání a spoléhání se na stát všude. (…) Je nesmysl například platit ze státní pokladny jakousi ,pomoc‘ lidem nebo firmám při růstu ceny elektřiny,“ zamýšlí se Michl nad osudy jakýchsi lidí a je záhadou, proč to vůbec dělá. Nemá to žádnou relevanci ani argumentační základ a nemá to nic společného s náplní České národní banky. Je to jen obyčejný český pravicový populismus.

Což však znamená, že i pravicovou vládu, které se nechce nikomu kromě bohatých příliš pomáhat, nyní bude okřikovat aktivistický guvernér centrální banky, ať nepomáhá vůbec, protože tak vypadá jediná možná odpovědná politika. Není to přitom náhodný výkřik. V rozhovoru pro Finmag na počátku roku Michl řekl, že se v letošním roce nejvíce obává „byrokracie a přehnané regulace všeho“. Ano, to je skutečně největší strašák chudnoucích českých domácností, kterým nový guvernér opakovaně radí, ať zruší předplatné Netflixu. Možná by lidé mohli zrušit sami sebe.

Michlův vzor Donald Trump

Ve zmiňovaném lednovém textu na iDnes Michl tvrdí, že růst zadlužení státu v dlouhodobé perspektivě způsobuje inflaci, čímž podpírá své tvrzení, že státy musí šetřit bez ohledu na cokoli. Při pohledu na zadlužené světové rekordmany, jakými jsou Řecko nebo Japonsko, se však žádná taková souvislost neukazuje. Naopak vidíme klesající inflaci a paralelně rostoucí zadlužení státu. Ne, že by zde snad byla souvislost opačná. Jen není jasné, o co Michl své politické názory opírá.

Michl se naopak vyhýbá tomu, že by odpovědnost za řešení inflace měla nést ČNB. V září 2021 tvrdil, že centrální banky toho stejně moc nenadělají, vlády mají snižovat zadlužení a ekonomice se má nechat klid, ať si nějak poradí, jako by to snad byla jakási entita existující vně lidského světa a lidé samotní byli něco jako nevolníci, na jejichž životech nezáleží.

Připomeňme si proto, jaká je zákonná povinnost České národní banky: „Podle článku 98 Ústavy ČR a v souladu s primárním právem EU je hlavním cílem činnosti ČNB péče o cenovou stabilitu. Dosažení a udržení cenové stability, tj. nízkoinflačního prostředí v ekonomice, je trvalým příspěvkem centrální banky k vytváření podmínek pro udržitelný hospodářský růst.“ Nezbývá než doufat, že nebude Michl ignorovat zákonné povinnosti instituce, kterou bude řídit.

Do čela České národní banky míří člověk, který nemá žádnou sebereflexi, ale mnoho silných názorů. Jako třeba když v lednu 2021 viděl jako největší hrozbu riziko deflace, tedy nízkou inflaci. Když se tato jeho hrozba o půl roku později nenaplnila a svět začal čelit nárůstu inflace, Michl stále trval na svém a tvrdil, že inflace brzy přejde.

A takhle je to s Michlem pořád, cokoli tvrdí, se nenaplní, ale na jeho sebevědomá vyjádření to má nulový vliv. Za to obdivuje podobně sebevědomé psychopaty jako třeba Donalda Trumpa, u něhož cenil ekonomický program.

Aleš Michl podobně jako Trump nejspíš neví, co dělá. Například také uvažoval, že by Česká národní banka platila český penzijní systém. Jistě, a Ústavní soud by mohl financovat opravy dálnic.

Ať se planeta zachrání sama

Zapadnout by neměl ani Michlův nářek nad koncem umělohmotných vatových tyčinek. Michlovi vadilo, že je Evropská unie zakazuje kvůli takovému nesmyslu, jako je zamezení znečišťování oceánů. Holt životní prostředí nebo planeta vůbec, má v očích nejen tohoto ekonoma pramalou hodnotu. Planeta by se měla uskromnit, více investovat a zrušit předplatné na Netflixu.

Když v roce 2012 v krizi eurozóny ohlásil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, že banka udělá cokoli, aby eurozónu zachránila, bylo to bráno jako natolik silný a důvěryhodný výrok, že okamžitě zareagovaly ceny dluhopisů, zlata, akcií i kurzu eura. Trhy se uklidnily.

Když bylo oznámeno jméno Michla v čele České národní banky, koruna začala oslabovat, a to ještě ani nic neřekl. U Michla tak v budoucnu hrozí, že ho prostě nebudou trhy brát vážně, nebo budou sázet na to, že neví, co dělá. A to jen proto, že si vydobyl sám svou prací takovou pověst.

Členové České národní banky, se, pokud je známo, nerozhodují podle svých pocitů a momentálních nálad, ale mají k dispozici obrovský analytický aparát, z jehož dat a analýz vycházejí při formulování své politiky. Pokud Michl doteď fungoval v opozici vůči hlasům ostatních členů ČNB, pak to nejspíš znamená, že je v opozici také vůči odbornému zázemí této instituce.

Aleš Michl je nejlepší argument pro zrušení koruny a okamžité přijetí eura, což se bohužel nestane. Naopak máme další vládu, která nechce euro, a ta v Michlovi získá silného spojence.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále