Brněnský přednádražní prostor jako pomsta všem živým

Brno se pustilo do potřebné rekonstrukce přednádražního prostoru. Neexistující trasy pro cestující bohužel ohrožují zdraví i životy lidí.

Brno se pustilo do rekonstrukce přednádražního prostoru. Bohužel přitom zapomnělo, že se v něm pohybují lidé. Tisíce lidí každý den. Nejen pro lidi s pohybovými problémy je průchod tímto místem, kde se kříží skoro veškerá městská MHD a přestupuje se zde na vlak, životu nebezpečný či zcela nemožný.

 

Prakticky všechny stavby a rekonstrukce ve městě se odehrávají podle stejného scénáře. Náhodně zabírají veřejný prostor a existenci pěších řeší lakonickými cedulemi se zákazem vstupu, šipkou někam jinam a příkazem „přejděte na opačnou stranu“, kdy ve skutečnosti často není kam přejít. Jako by občané Brna byli jen obtížný hmyz, který je nejlépe vyhubit.

Tak vypadá také probíhající rekonstrukce, kdy jsou po centrálním dopravním uzlu náhodně rozesety zákazové a příkazové cedule, přičemž bezpečný pohyb pěších není nijak vyřešen. Cedule jsou jen alibismem, aby se město mohlo krýt v případě, že se někomu něco stane. Preventivně je tak veškerý pohyb zakázán, zatímco reálně lidé marně hledají smysluplnou cestu skrze výkopy, podchody a výmoly, do nichž ti méně zdatní potom padají šťastní, že alespoň nespadli pod tramvaj.

Existenci lidí s jakýmikoli pohybovými problémy, s kočárky, lidí na vozíku nebo nevidomé město vůbec nebere v potaz a předstírá, že prostě nejsou. Pro jejich dobro by asi bylo opravdu nejlepší, aby v Brně nebyli a obloukem se mu vyhnuli.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále