Brno staví koncertní sál pro hokejisty, vše ostatní má smůlu

Z hokejové haly za jednu miliardu korun se stala stavba za sedm miliard. A protože si něco takového Brno nemůže dovolit, potápí město všechny ostatní projekty.

Stavba Janáčkova kulturního centra stojí. Stavební ruch dávno utichl. Hotové jsou pouze garáže a na webu koncertního sálu visí půl roku stará tisková zpráva avizující hledání zhotovitele stavby. Na jiném magistrátním webu je rok stará informace, že hledání zhotovitele už nestojí nic v cestě. Stojí mu však v cestě vedení Brna, které dalo všechny peníze na stavbu monstrózní hokejové haly za sedm miliard korun.

Na brněnském výstavišti, kde má nová hokejová hala stát, se pilně staví i o víkendech. V tomto případě už město podepsalo smlouvu s dodavatelem a staví novou tramvajovou smyčku pro budoucí fanoušky brněnské Komety. Její nová hala má stát víc než trojnásobek koncertního sálu, nicméně v případě hokeje peníze nejsou problém.

A problémem není ani neexistující architektonická soutěž. Hokejovou halu nakreslila brněnskými politiky dlouhodobě protežovaná developerská skupina Arch.Design. Na soutěž nebyl čas, protože se muselo spěchat, aby Brno stihlo spolupořádat mistrovství světa v hokeji, které se koná příští rok. Jenže v Praze a Ostravě. Tento cíl tedy padl, i tak se ale bude stavět nejdražší brněnský hangár bez soutěže, což odpovídá úrovni okresního maloměsta.

Paradoxně se staví na brněnském Výstavišti, které bylo dostavěno před takřka sto lety k oslavě první dekády nového Československého státu. Nejlepší architekti té doby navrhli moderní prostor, aby ukázali lesk nové země. O sto let později předvádí Brno na stejném místě odvrácenou stranu svých možností.

Hokejové hale se musel několikrát navýšit odhad na celkovou cenu. Začínalo se u jedné miliardy. Nyní je na sedmi miliardách, což nemusí být konečná cena. A nejspíš právě tato astronomická díra na beton a peníze láká strany jako ODS a ANO, které ovládají brněnský magistrát. Halu přitom nechce nikdo provozovat. A to ani brněnská Kometa, pro kterou se staví a jejíž majitel Libor Zábranský byl zvolen za brněnskou ODS na magistrát. A tak bude halu provozovat město a nekonečnou díru na peníze lepit občané Brna.

Zatímco pro hokejovou halu je možné udělat cokoli, v případě koncertního sálu se naopak hledají důvody, proč to nejde. Náměstek primátorky a šéf brněnské ANO René Černý například řekl: „Nemůžeme postavit něco, co je pro rozpočet do budoucna neúnosné, tedy nesmyslné.“ Že se koncertní sál bude dotovat, je přitom jasné od začátku, jinak existovat prostě nebude, leda by tam brněnští politici chtěli mít lunapark. Co je nesmyslné u koncertního sálu, není problémem pro obří ledovou plochu.

V tuto chvíli to Brno pod Markétou Vaňkovou dotáhlo tak daleko, že už nezaostává jen za Prahou, což je pochopitelné, ale i za Ostravou. Tam se rovněž staví koncertní sál. V Ostravě už ale mají stavební povolení a vypsali výběrové řízení na dodavatele stavby. Jsou dál než Brno. Dál než Brno jsou už ale i Vyškov nebo Blansko. Z Brna se pomalu stává indiferentní maloměsto, jehož největší prioritou je mít velký hokejový stadion u dálniční výpadovky a vedle něj tisíce parkovacích míst. Větší ambice město nemá.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále