Brno ničí vše, co mají lidé rádi. Komunitní saunu i populární kavárnu

Pod vedením primátorky Markéty Vaňkové se z Brna stávají haldy sutin. Po Scale končí také populární kavárna Jaga. Nakonec zbyde jen hokejová hala.

Brno potřebuje statický posudek na celé město. Existuje vážné podezření, že zde život nesplňuje základní hygienické normy. Před deseti lety přišel legendární primátor Roman Onderka s heslem „Brno není jen město, je to životní styl“. Markéta Vaňková koncept zkrátila na lakonické „Brno není“.

Míra destrukce druhého největšího pracovního tábora v České republice je pod jejím vedením nebývalá. Poslední eskapádou je zboření komunitní sauny a vyhnání důležitého kulturního a sociálního centra města, kavárny Jaga. Její odsun ze stávajícího místa se stejně jako mnoho věcí ve městě děje způsobem, jako by vše bylo výsledkem nějakého omylu, důsledkem událostí, které nezáměrně vedou k celé kaskádě destruktivních vedlejších důsledků, na jejichž konci zůstanou z Brna ruiny a uprostřed nich bude stát hokejová hala.

Velké přesuny

Konec Jagy na současném místě je důsledkem narušené statitky objektu, v němž sídlí z jedné strany Divadlo Bolka Polívky a z druhé kino Scala. Město plánovalo rekonstrukci celého objektu v letošním roce a primátorka se před dvěma lety vyjádřila, že bude třeba pro Bolka a Scalu najít náhradní místo.

To se nestalo, a když se letos objevily zprávy, že je objekt ve špatném stavu, rozhodla se nejprve Bolka přestěhovat do fungujícího divadla Reduta. Zjistila ale, že nemůže jen tak vyhodit scénu Národního divadla, takže hledala dál. Hledat musela, protože Bolek jí dělal předvolebního klauna na plakátech, a tak se o něj nyní musí postarat. Nabídla mu prostor Bílého domu, který je ovšem pro divadlo nepoužitelný a není jasné, proč do něčeho tak nedůstojného chce slavný klaun zamířit. Během příprav tohoto přesunu pak vyšlo najevo náhle najevo, že deset let fungující kavárna v budově fungovat vůbec nemůže, protože to (náhle) odporuje předpisům.

V Bílém domě by mohlo fungovat kino Scala, protože tamní sál je dimenzovaný jako kinosál. Ostatně Scalu a Jagu spojuje, že nejsou jen kinem a kavárnou. V kině Scala se vedle promítání pořádaly záplavy besed a přednášek pro veřejnost. Jaga zase není jen kavárna. Za uplynulá léta se z ní stalo coworkinkové centrum, studovna nebo virtuální kancelář bezpočtu brněnských freelancerů nejrůznějších oborů. Místo, kde když budete chvíli sedět, nakonec potkáte prakticky každého, kdo v Brně něco dělá, vymýšlí a přetváří. Je to místo na ideálním průsečíku, vedle Fakulty sociálních studií a kousek od dalších fakult a univerzit. Na schůzku sem trefí dokonce i lidé z hlavního města.

Jaga funguje jako komunitní a kulturní centrum a v chodbě se zase pravidelně scházejí tanečníci. Hedvika Šolcová se svým týmem vybudovaly něco, co dalece přesahuje mantinely kavárny. Nicméně Brno nebude mít Scalu, Jaga přesídlí bůhvíkam, a to vše jen proto, aby Bolkovo divadlo hrálo v prostoru, ve kterém se hrát nedá, jako by to byl nějaký bezvýznamný ochotník, kterému stačí sál se záchodem na chodbě.

Stadion i sauna s narušenou statikou

Jen pár měsíců před touto kauzou město zjistilo, že fotbalový stadion, který nechává chátrat, je zchátralý. A to natolik, že je nutné ho okamžitě srovnat se zemí. Proti tomu se ozvali fotbaloví fanoušci. Za náhlým chátráním se totiž nejspíš skrývá touha města prodat všechno, co prodat jde, aby dalo dohromady peníze na obří hokejovou halu za cca sedm miliard korun, kterou nechce nikdo provozovat, protože je to ekonomický nesmysl.

Nicméně fotbalistů se město leklo, nechalo si zpracovat nový posudek a nápad s prodejem je na chvíli u ledu. Aspoň ale z areálu radnice na poslední chvíli vyhnala úspěšný festival Pop Messe. V Brně má nejspíš narušenou statiku i tráva.

Narušenou statiku má ve městě kdeco. Třeba taková sauna u Arnoldovy vily. Tu si postavili místní svépomocí a vznikla okolo ní komunita několika set lidí. Jedná se o objekt bývalé konírny zmíněné vily. Minulý rok město Brno rozhodlo, že saunu zboří. Lidé se ozvali, a protože bylo pár měsíců do voleb, politici ustoupili. Tehdejší posudek konstatoval, že po drobných úpravách je možné saunu bezpečně provozovat.

Volby jsou pryč a město pokračuje ve svém devastačním plánu veřejného prostoru. Má nový posudek, který z bezpečné sauny udělal saunu nebezpečnou a ta musí okamžitě pryč. Všechno, co v Brně funguje a lidé to mají rádi, totiž musí pryč. Vila a zahrada se opraví za 170 milionů korun. Pár milionů na opravu sauny ale město dát nechce. Raději dá pár milionů na demolici. Jako by Brno chtělo srovnat se zemí vše, co dává nějaký smysl, a místo toho postavit obří nesmysl.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále