Kapitánka lodi Sea Watch Carola Rackete bude lídryní německé Levice v evropských volbách

Německá kapitánka Carola Rackete proslula svou akcí na záchranu uprchlíků ve Středozemním moři, kvůli které se dostala do sporu s krajně pravicovým italským ministrem vnitra.

Německá Levice (Die Linke) v pondělí zveřejnila své nominace do voleb do Evropského parlamentu. Jedním ze dvou lídrů kandidátky je aktivistka Carola Rackete. Ta se proslavila tím, že jako kapitánka lodi Sea Watch 3 přivezla uprchlíky k italským břehům a byla za to zatčena. O její nominaci do evropských voleb píše například server Euractiv.

Svou kandidaturu bere jako příležitost k navázání nových spojenectví mezi sociálními hnutími a stranou Levice.

Pětatřicetiletá aktivistka se stala známou poté, co v roce 2019 zachránila skupinu čtyřiceti uprchlíků ve Středozemním moři a po sedmnácti dnech na moři je přivezla ke břehům italského ostrova Lampedusa, a to navzdory zákazu italských autorit. Následně byla zatčena, čtyři dny strávila v domácím vězení a posléze byla zproštěna všech obvinění a propuštěna. Veřejnost sledovala, jak odráží útoky tehdejšího italského ministra vnitra Mattea Salviniho, lídra krajně pravicové strany Liga. Kromě lidskoprávní agendy se Rackete zajímá také o životní prostředí a je známou klimaaktivistkou. Magisterský titul z managementu ochrany životního prostředí obhájila na Edge Hill University v Anglii v roce 2018. Pracovala také na lodích vysílaných na moře organizacemi Greenpeace a British Antarctic Survey.

Rackete k oznámení kandidatury na svém twitterovém účtu uvedla, že nominaci nebere na lehkou váhu. Svou kandidaturu prý bere jako příležitost k navázání nových spojenectví mezi sociálními hnutími a stranou Levice. „Chceme, aby bylo jasné, že Levice se otevírá angažovaným lidem a aktivistům z různých sociálních hnutí a občanské společnosti. Chceme ukázat, že Levice je součástí levicového spektra naděje, které je širší než naše strana,“ řekla k výběru nominantů spolupředsedkyně této německé levicové strany Janine Wissler. Aktuálně se Levice ve volebních průzkumech pohybuje těsně pod pětiprocentní volební klauzulí pro národní volby do německého parlamentu.

Rackete se zatím nechce stát oficiální členkou strany, podle svých slov chce být i nadále spojena s občanskými hnutími. Kandidovat bude z druhého místa. Dvojici lídrů tvoří spolu s Martinem Schirdewanem, který je jedním z pěti europoslanců Levice.

Čtěte dále