Jak Miloš Vystrčil zapomněl, že je členem ODS

Na sociálních sítích pobouřil předseda Senátu své spolustraníky. Oslavoval konec vlády polských autoritářů z Práva a spravedlnosti.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) okomentoval pochvalně výsledek voleb v sousedním Polsku, kde s největší pravděpodobností po osmi letech skončí vláda konzervativních nacionalistů z Práva a spravedlnosti (PiS). Když odchod PiS označil za „povzbuzující výsledek“, strhla se na X (dříve Twitter) bouře posměšků i urážek.

Vystrčil jako by zapomněl, v jaké straně působí. Jeho ODS spolupracuje s PiS v rámci konzervativní frakce europarlamentu a Petr Fiala má ke svým polským kolegům také blízko. Hned v únoru roku 2022 se jako nový premiér netransparentně domluvil se svým polským protějškem na pokračování těžby v dole Turów a na stažení žaloby u Soudního dvoru Evropské unie. A to poté, co se ukázalo, že Polsko těžbou opravdu porušuje evropské právo a ničí českou krajinu. Později pak Fiala obdržel polskou prestižní cenu Člověk roku, přičemž připomínal, že cenu v minulosti dostal i Václav Havel nebo Jan Pavel II. Co už však raději zapomněl dodat, je, že mezi laureáty té samé ceny patřili v posledních letech i Viktor Orbán nebo Robert Fico.

Zatímco navenek může působit jako jakási mutace TOP 09, ve skutečnosti je to stále silně konzervativní strana napojená mimo jiné na některé osobnosti z českého antigenderového hnutí a dokonce i dezinformační scény.

Že český premiér chodí s Mateuszem Morawieckým na fotbal nebo na procházky po polských městech pak není překvapení. Nejenže má ODS k nacionalistům z PiS blízko skrze společné působení v europarlamentu, Fialovi polští autoritáři zkrátka konvenují. V rozhovoru označil Morawieckého za člověka, který „má jasno v základních otázkách, odkud hrozí Evropě a střední Evropě nebezpečí.“ Morawieckého PiS přitom posledních deset let tvrdí, že největší nebezpečí polskému lidu hrozí zejména ze strany „genderové ideologie“ nebo uprchlíků.

Před autoritářstvím a nebezpečným uchvacováním státu, které charakterizovaly vládu polských přátel Petra Fialy, varovaly přitom desítky expertů a expertek. O porušování lidských práv, kterých se PiS dopouštěl, o LGBT free zónách nebo o ženách, které musely kvůli zákazu interrupcí zemřít v polských nemocnicích, informovala dokonce i česká média. Tajemstvím není ani to, že ultrakonzervativní rétorika, kterou PiS užíval ve svém marketingu, se až nápadně podobá příběhům Vladimira Putina o zdegenerovaném Západu a neomarxistických neziskovkách. Tyto narativy s představiteli PiS a Putinem sdílí i některé osobnosti z ODS. Například takový Marek Benda je jedním z významných představitelů českého antigenderového hnutí.

Tohle jsi fakt přehnal, Miloši

Není se tedy čemu divit, že když Miloš Vystrčil pogratuluje polské opozici, že porazila PiS ve volbách, dostane od stranických kolegů čočku. Za tweet, v němž zveřejnil s optimistickým popiskem výsledky voleb, byl hned nazván soudruhem, kárán mnoha spolustraníky a ironicky pochválen Tomášem Zdechovským („Díky, že fandíte lidovcům a ne Vašim Konzervativcům. Pro mě příjemné překvapení.“) i Mikulášem Peksou („A pak, že se nenajdou i příčetní ODSáci!“).

Vystrčil by se dal v některých otázkách (mylně označovaných jako kulturní) pokládat v rámci ODS za jakousi pozitivní deviaci. Podporuje například green deal nebo manželství pro všechny. To se nemůže líbit ani polským kolegům z PiS, ani jeho spolustraníkům. Třeba nejvýraznější europoslanec ODS Alexandr Vondra dlouhodobě varuje jak před „zeleným šílenstvím“, tak před „rodičem 1“ a „rodičem 2“.

Také Vondra byl jedním z těch, kteří se proti Vystrčilově tweetu vymezili. „Můj stranický kolega Miloš Vystrčil výsledek uvítal jako ,povzbuzující‘. (…) Ale jinak žádné ,povzbuzení‘ nevidím. Jen výrazný posun doleva. Budeme rádi, když se Polsko vyhne chaosu á la Matovičovo Slovensko. (…) Výsledek vítají v Bruselu i v Berlíně. Varšava nebude dělat takové potíže. Nebude tak úporně prosazovat polské zájmy. A nebude konzervativní. Levicová média v Evropě i v Česku nasazovala PiS psí hlavu. Často zbytečně a nespravedlivě. Ale v časech kulturních válek o to silněji.“

Méně vybíravý byl ve své reakci bývalý premiér Mirek Topolánek. „No, to mně po…! Řekl jsem podrž! Můžeš mít výhrady k některým krokům PiSu, můžeš si dokonce myslet to, co ve svém tw tak hrdě deklaruješ, ale jako špičkový politik ODS jsi tohle fakt přehnal, Miloši. TOPka má svou Markétu, ODS má svého Miloše. Blahopřeji české pravici,“ napsal, načež pak v komentářích dodal, že „nadšené hýkání nad vítězstvím eurohujerské, ultralevicové, podivné formace si (Vystrčil) mohl odpustit.“

Hlavně o ničem nemluvit

V tomto ohledu je výmluvná role premiéra, který se cíleně vyhýbá ožehavým tématům a působí tak veskrze liberálně, ačkoli například manželství pro všechny odmítl podpořit až na Renátu Zajíčkovou celý jeho poslanecký klub. Sám Fiala se omluvil a nehlasoval. Vystrčilovy liberální výstřelky pak nekomentuje, stejně jako nekomentuje například to, že právě jeho strana umístila do sněmovny předsedkyni ultrakonzervativní Aliance pro rodinu Janu Jochovou Trlicovou jako asistentku jednoho svého poslance.

Kvůli účasti v koalici SPOLU, ale i zdánlivě liberálně smýšlejícím osobnostem, jako je současný předseda Senátu, se občas zapomíná, co je ODS zač a kdo jsou její reální spojenci. Zatímco navenek může působit jako jakási mutace TOP 09, ve skutečnosti je to stále silně konzervativní strana napojená mimo jiné na některé osobnosti z českého antigenderového hnutí a dokonce i dezinformační scény.

Zatímco v polských nemocnicích umíraly ženy, kterým byla odepřena interrupce, mluvil Petr Fiala o skvělých vztazích se svými polskými protějšky. Zatímco byli queer lidé v Polsku ostrakizováni, označoval Fiala Morawieckého za srdečného člověka a dobrého přítele České republiky. Připomínat si tyto momenty by měl nejen Miloš Vystrčil, ale hlavně všichni čeští liberálové, kteří zmatení značkou SPOLU dávají ODS příležitost vládnout naší zemi.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále