Dánský umělec odevzdal galerii prázdná plátna. Teď musí vrátit více než jeden a půl milionu korun

Konceptuální umělec Jens Haaning předal Muzeu moderního umění v Aalborgu jako výsledek zakázky bílá zarámovaná plátna. Bankovky si ponechal.

Muzeum moderního umění v Aalborgu poskytlo dánskému konceptuálnímu umělci Jensi Haaningovi bankovky v hodnotě asi milion sedm set tisíc korun. Měl pro muzeum vypracovat aktualizaci svých děl z roku 2007 a 2011. V obou případech se jednalo o obrazy využívající bankovky k reprezentaci tématu průměrné mzdy, a to v Dánsku a Rakousku. Haaning měl bankovky využít v novém díle, které by prostřednictvím opravdových bankovek srovnávalo průměrný roční výdělek v Dánsku a v Rakousku a zároveň zvýraznilo platové nerovnosti mezi zeměmi Evropské unie. Konceptuální umělec se ovšem rozhodl pro jiné řešení.

Moje dílo spočívá v tom, že jsem si vzal jejich peníze. Nejedná se o krádež. Je to porušení smlouvy a toto porušení smlouvy je zároveň součástí mého díla.

Muzeu nakonec v roce 2021 odevzdal dílo s názvem Sbal prachy a zmiz. Když zaměstnanci muzea rozbalili doručenou zásilku, našli v ní jen dva prázdné zarámované obrazy. Bankovky si totiž, jak název napovídá, umělec rozhodl ponechat. „Sbalit prachy“ ale nebude tak jednoduché. Kodaňský soud mu toto pondělí nařídil, aby bankovky poskytnuté pro vytvoření uměleckého díla muzeu vrátil. Jens Haaning je prý rozhodnutím soudu šokovaný.

Umělecké muzeum v Aalborgu sice výsledná díla vystavilo, požadovalo ale po Haaningovi navrácení bankovek. To se umělci nelíbilo a vrátit je odmítl. Muzeum se proto rozhodlo je vymáhat soudní cestou. Kodaňský soud nyní rozhodl, že má bankovky určené na výrobu díla vrátit, může si ale ponechat honorář ve výši čtyřicet tisíc dánských korun za vystavení děl, což je přibližně 130 tisíc korun českých. Zbylé bankovky v hodnotě asi jeden milion šest set tisíc korun však musí Muzeu moderního umění v Aalborgu vrátit.

„Nejsme bohaté muzeum,“ vysvětloval v roce 2021 svůj postoj tehdejší ředitel muzea Lasse Anderson s tím, že se jedná o malou instituci, která musí pečlivě zvažovat, jak naloží se svými prostředky. Haaning se oproti tomu hájil tím, že se nejedná o krádež. „Moje dílo spočívá v tom, že jsem si vzal jejich peníze. Nejedná se o krádež. Je to porušení smlouvy a toto porušení smlouvy je zároveň součástí mého díla,“ řekl k tomu v dánském veřejnoprávním rozhlase. Zároveň vyzýval ostatní, aby postupovali jako on. „Pokud dřepíte v nějakém posraném zaměstnání, nedostáváte zaplaceno a ještě se po vás chce, abyste platili peníze za to, že chodíte do práce, tak prostě vezměte, co můžete, a utíkejte.“

Čtěte dále