Izraelská umělkyně odmítla otevřít svoji výstavu na Benátském bienále. Požaduje příměří a výměnu rukojmích

Umělkyně Ruth Patir se nechala slyšet, že svoji výstavu (M)otherland zpřístupní teprve tehdy, až se válčící strany dohodnou.

Propalestinští aktivisté se od února pokoušeli přesvědčit organizátory Benátského bienále, aby zrušili pozvání pro izraelské umělce, ale neúspěšně. Světoznámá umělecká akce, která tento rok slaví šedesáté narozeniny a v sobotu otevře své brány veřejnosti, měla mít i svůj izraelský pavilon, v němž měla vystavovat umělkyně Ruth Patir. Pavilon v Benátkách skutečně stojí, výstava v něm je, ale zatím zůstane zavřený.

Když se měl v úterý otevřít pro novináře a pozvané hosty, našli návštěvníci na dveřích pavilonu tento nápis: „Umělkyně a kurátoři izraelského pavilonu otevřou výstavu, až když bude vyhlášeno příměří a dosáhne se dohody o propuštění rukojmí.“

Patir a kurátoři Mira Lapidot a Tamar Margalit v prohlášení dodali, že nehodlají výstavu zrušit, ale jen projevují solidaritu s rodinami rukojmích a také s izraelskou komunitou, která volá po změně.

Vystavené objekty a video z výstavy (M)otherland jsou viditelné přes skleněné zdi, nicméně dovnitř se nikdo nedostane. „Nelíbí se mi to, ale myslím si, že je to důležité,“ řekla Patir v rozhovoru pro New York Times o důvodech, proč se rozhodla svoji nejdůležitější výstavu v životě sabotovat. „Mám problém představovat světu projekt, který hovoří o křehkosti života zrovna v časech, které takovou věcí pohrdají,“ dodala Patir.

Izraelská umělkyně ve své tvorbě vychází z osobních témat, která jsou ale odrazovým můstkem ke komplexnějším společenským diskuzím. V jejím videu Keening, které je součástí výstavy na Bienále, ožívají počítačem generované figuríny postav z dávných časů a spojují se s fragmenty soch, které nalezli archeologové na severu Arabského poloostrova v oblasti Levanta, do níž patří i Izrael a Palestina. 3D animace má symbolizovat trpící ženy, což lze snadno vztáhnout na aktuální události v Gaze.

Patir byla vybrána k zastoupení Izraele na mezinárodní přehlídce na začátku září, tedy měsíc před útokem Hamásu, jenž odstartoval novou vlnu násilí v Gaze. Bienále bude trvat do 24. listopadu.

Čtěte dále