Aktivisté obsadili mléčnou farmu v Dolanech. Upozorňují tak na utrpení krav a telat spojené s produkcí mléka

Desítky aktivistů dnes dopoledne obsadily velkokapacitní kravín v Dolanech na Pardubicku. Cílem akce bylo upozornit na utrpení zvířat, které je spojené s produkcí mléčných výrobků.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Okolo sedmdesáti lidí dnes dopoledne vniklo do areálu mléčné farmy Agrodružstva KLAS – Dolany. Pomocí transparentů jako „tele a kráva po sobě dlouhé týdny teskně bučí“ nebo „malí býčci jsou transportováni do cizích zemí k výkrmu či zabití“ se snažili upozornit na utrpení zvířat spojené s mléčnou produkcí. Po hodině a půl nenásilného protestu přijeli zástupci firmy, kteří vyzvali aktivisty a aktivistky k opuštění pozemku. Protestující odmítli, načež byla na místo přivolána policie. Její výzvy už aktivisté a aktivistky uposlechli.

„Cílem přímé akce je upozornit veřejnost na realitu produkce mléka, za kterou stojí nehumánní násilí na zvířatech a množství krutých praktik, která jsou zvířata nucena podstupovat a která jsou veřejnosti skryta. Klamavé reklamy pobízející ke koupi mléčných výrobků vytváří představu o veselých kravách, zelených pastvinách a roztomilých telatech — zatímco realita ukazuje rutinní násilnou umělou inseminaci krav, jež jsou nucené rodit mláďata a produkovat nadále mateřské mléko, ze kterého farmy profitují. Realita také ukazuje mláďata odtržená od matek a držená ve směšně malých klecích, vyrůstající na náhražkách původního mateřského mléka, bez možnosti se přirozeně kojit a mnoho dalších praktik jako bolestivé odrohování telat, násilný odběr spermatu býků a jiné,“ komentují událost aktivisté.

Agrodružstvo KLAS – Dolany na protest reaguje tak, že chová zvířata v souladu s veterinárními předpisy Evropské unie. Komentuje zároveň do médií, že aktivisté a aktivistky porušili pravidla veterinárních opatření a že mohlo dojít k nákaze telat, u nichž se protest odehrával. Aktivisté a aktivistky byli na místě policií zkontrolováni a byly vyfoceny jejich doklady, stejně jako ověřena jejich vozidla, zaparkovaná asi kilometr od velkochovu, „Nyní probíhají úkony k jejich ztotožnění,“ řekla redakci iDnes mluvčí policie Andrea Muzikantová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále