Fotogalerie: Svou podpůrnou demonstraci měly v Praze Izrael i Palestina

Na Staroměstském náměstí se demonstrovalo za Izrael, na Václavském za Palestinu. Proizraelské akce se zúčastnila řada politiků včetně premiéra.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Už ve čtyři odpoledne se na Staroměstském náměstí v Praze sešli příznivci Izraele, aby zemi vyjádřili solidaritu po teroristickém útoku 7. října, při kterém bylo zavražděno 1400 lidí. Dalších dvě stě lidí je stále drženo teroristy z hnutí Hamás jako rukojmí v pásmu Gazy. Fotky rukojmích byly na celé řadě transparentů a spolu s modro-bílými vlajkami vytvořily vizuální kulisu demonstrace. Hlavně začátek akce byl velmi pohnutý a někteří účastníci se neubránili slzám. Na náměstí se sešlo na začátku několik set lidí a jejich počet v průběhu narůstal.

Z pódia akci moderovala Ester Janečková, která jako prvního řečníka pozvala Petra Papouška, předsedu Federace židovských obcí, která celou akci svolala. Papoušek prohlásil, že teroristický útok 7. října byl útokem na židovskou komunitu na celém světě a jako jediného viníka veškerého zabíjení označil islamistický Hamás. Zároveň dodal, že lítost za zmařené životy patří všem lidem na obou stranách konfliktu bez rozdílu. Varoval také před novou vlnou antisemitismu v Evropě.

Jako další zástupkyně vlády promluvila zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková, která připomněla Šoa a vymezila se nejen proti antisemitismu ale proti veškeré nesnášenlivosti a porušování lidských práv.

Jako druhý řečník přišel za velkého potlesku premiér Petr Fiala, který rovněž vyjádřil svoje otřesení nad „násilím a brutalitou, které nemá obdoby“, a sdělil svoje přání být hlasem Izraele v Evropě a také přítelem Izraele, který přátele potřebuje a má jich jen hrstku. Jako další zástupkyně vlády promluvila zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková, která připomněla Šoa a vymezila se nejen proti antisemitismu ale proti veškeré nesnášenlivosti a porušování lidských práv. Demonstrace se zúčastnili i další ministři a přední politici nejen z vládní koalice ale i například Patrik Nacher z opozičního hnutí ANO.

Nevědí, co prožíváme

„Většina nežidovských přátel netuší, co prožíváme,“ uvedla další řečnice předsedkyně České židovské unie mládeže Emma Günberger s tím, že už se v Česku nemůže cítit tak bezpečně jako dřív. Židé jsou podle ní často dotazování a činěni zodpovědnými za něco, za co nemohou. „Vaši židovští přátelé vám nedluží žádné odpovědi,“ řekla a zároveň vyzvala k opatrnosti při vyjadřování a zacházení s pojmy, které můžou společnost polarizovat. Student medicíny z Izraele připomněl z pódia všechny unesené Hamásem. Mezi řečníky se objevil i režisér Jan Hřebejk, který o teroristickém útoku nedávno emotivně tweetoval.

Za proizraelskou demonstraci se v jejím průběhu zezadu tiše zařadila i malá protiakce s palestinskými vlajkami a transparentem vyzývajícím k ukončení okupace Palestiny. Během samotné demonstrace jí věnovalo pozornost jen pár lidí, přesto policie propalestinský tábor pro jistotu oddělila. Účastníci propalestinské akce měli zalepená ústa a demonstrovali tedy tiše. Po skončení akce se k nim část účastníků nahrnula a dožadovala se od policie zásahu. Agresivněji se proizraelská skupina začala vymezovat, až když jeden muž zařval něco jako „Fuck Palestine, You have blood on your hands“. Okolostojící mu zatleskali a začali pokřikovat a taky zpívat. K vysloveně agresivnímu chování ale nedošlo, propalestinská akce po dohodě s policií odešla a část přítomných proizraleských demonstrujících se dál hádala s policií.

Za objektivní informace

Skupinka propalestinských demonstrujících vyrazila ze Staroměstského rovnou na Václavské náměstí, kde o půl šesté začínala demonstrace za objektivní informování v izraelsko-palestinském konfliktu. Skupinka proizraelských demonstrujících, která rovněž zamířila na Václavské náměstí, tak mohla po příchodu vytvořit protiakci a prohodit si role. Na skromně vybavenou propalestinskou demonstraci pod koněm dorazilo několik set lidí, v době následného pochodu okolo pěti stovek.

Do megafonu, který zajistil ozvučení akce, jako první na demonstraci za lepší a vyváženější informování o izraelsko-palestinském konfliktu promluvila Jana Ridvanová. Ta vyčetla zejména České televizi, že nezprostředkovala ve svém vysílání žádné příběhy z izraelskou armádou vybombardovaného uprchlického tábora Džabálija, přičemž tyto příběhy se objevily například i v americké CNN. Po úvodním projevu následovala minuta ticha.

Další mluvčí, mnohaletý propalestinský aktivista Zdeněk Jehlička začal svůj projev citáty a parafrázemi českého moderátora Jana Krause, který podle Jehličky šmahem všechny propalestické aktivisty označil za antisemity, přičemž antisemity jsou i proto že Izraeli a Židům závidí úspěch. To Jehlička odmítl a podivil se, v čem že má být Izrael tak dobrý. Odsoudil českou mediální debatu, ve které se nepoužívají termíny jako apartheid nebo okupace, a tím se posunuje celý diskurs. Jehlička také upozornil na nahraný a neodvysílaný rozhovor s palestinským básníkem a aktivistou Ahmedem Abu Artebou, se kterým nakonec na ČRo jiný rozhovor vyšel, ale musel být okamžitě vyvážen proizraelským odborníkem, přičemž podle Jehličky řada proizraelských odborníků má do veřejnoprávních médií dveře otevřené neustále, aniž by jejich názory byly konfrontovány.

Další řečnice už mluvila anglicky. Aktivistka z nově založené skupiny Prague youth 4 Palestine, v plamenném projevu odsoudila násilí Hamásu ale zároveň řekla, proč tuto otázku nechává bez odpovědi, když se jí na to ptají. Podle ní jde o legitimizaci násilí v Gaze, a uvedla řadu příkladů, které by měl odsoudit Izrael. „Žádnou odpověď vám nedlužím,“ řekla aktivistka. Jako bombardování civilistů a zabíjení dětí. Izrael podle ní musí rozumět tomu, že okupovaná země chce své území zpět. Na závěr svého dlouhého projevu vykřikla heslo, které v následném večerním pochodu Prahou rezonovalo snad nejvíce: Cease fire! Now!, tedy „Klid zbraní! Teď!“.

Z Václavského náměstí se dav vydal směrem na Staroměstské náměstí. Bez incidentů minul skupinu proizraelských demonstrantů. Na Staroměstském náměstí zazněly další projevy, mimo jiné odsudek izraelského bombardování z pozice křesťanské teologie. Dál se dav vydal na Klárov, kde byl protest ukončen. Šlo celkově o čtvrtý protest na podporu Gazy v Praze od 7. října, kdy Hamás zaútočil a izraelská armáda v odvetě zaútočila na Gazu s cílem vojensky zničit Hamás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále