Fotoreport: Limity jsme my! demonstrovaly před sídlem mediálního domu CNC. Ten patří fosilnímu extremistovi Křetínskému

Aktivisté akcí upozornili na smutnou skutečnost, že fosilní oligarcha vlastní obří mediální dům a deformuje veřejnou debatu ve svůj podnikatelský prospěch.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Pod Křetínského CNC patří média, jako je Reflex, Blesk nebo Info.cz (to vlastní přímo CMI News). Svá média využívá k deformaci veřejného prostoru pro vlastní zájmy. Limity jsme my! upozornily, že zatímco médiím Andreje Babiše je věnována velká pozornost, Křetínského vliv se přehlíží. Přitom jeho bohatství i mediální vliv Babiše přesahují. Křetínského bohatství se opírá o exploataci fosilních zdrojů, kdy zvláště v uplynulých letech svůj majetek díky energetické krizi znásobil.

Limity jsme my upozornily, že zvláště Křetínského Reflex či Info.cz „prosluly v českém mediálním prostoru mnoha útoky na snahy Evropské unie zavádět politiky ochrany klimatu či přímo na ekologické organizace… Prosazování Křetínského obchodního zájmu zase dobře ukazuje nedávná kauza kolem prodeje sítě Net4Gas: Uhlobaron se dostal do konkurenčního boje se státem, jeho média pravidelně publikovala titulky jako „Za 5 miliard koupili 33 miliard dluhů!“ Podle publikovaných mediálních analýz o plánovaném odkupu Křetínského média psala dvakrát častěji než všechna ostatní. Je to jednoduché: „Křetínského média prosazují jeho obchodní zájmy,“ uvedlo hnutí na svém Facebooku.

Pokojnou akci aktivistů před sídlem CNC ukončila policie. Že je mediální prostor zdeformovaný ve prospěch fosilní oligarchie nakonec ukázalo pokrytí akce serverem Novinky.cz a titulkem „Křetínskému se k vydavatelství CNC v Praze přilepili klimatičtí extremisté.“ Web článek zařadil do kriminální rubriky. Tam patří leda Křetínský a celé jeho impérium.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále