Redaktorka Alarmu Saša Uhlová získala Cenu Ferdinanda Peroutky

Nejprestižnější českou novinářskou cenu zaslouženě dostala naše kolegyně Saša Uhlová.

Po dvou knižních reportážích z prostředí českých a evropských nejhůře placených prací a po publikování nespočtu komentářů, reportáží a zpráv, většinou se sociální tematikou, získala Saša Uhlová největší ocenění pro české novináře. Jako novinářka začínala v Deníku Referendum, kam nastoupila v roce 2009 a kde měla na starost rubriku komentářů. Vedle komentářů a dalších novinářských útvarů se postupem času čím dál víc věnovala psaní reportáží.

V roce 2016 nastoupila do Alarmu, kde začala pracovat na svém reportážním projektu Hrdinové kapitalistické práce. Nejhůře placené pozice v Česku si vyzkoušela na vlastní kůži a díky svým literárním schopnostem plasticky popsala osudy lidí, na které česká žurnalistika i politika často zapomíná. Reportáže vycházely na Alarmu v roce 2017, staly se předlohou filmu Hranice práce a o rok později vyšly i knižně. Autorka na projekt navázala v letech 2020 a 2021, kdy pracovala na špatně placených pozicích v západní Evropě, konkrétně na pozicích, které obvykle zastávají migranti a migrantky z východoevropských zemí.

Kromě toho Saša Uhlová zůstává skvělou politickou komentátorkou a analytičkou a také přátelskou a inspirativní kolegyní, která si na ceny, jichž za svou novinářskou práci už pár dostala, příliš nepotrpí. „A tak i když Saše Uhlové udělá letošní novinářská Cena Ferdinanda Peroutky radost asi především finanční, ocenění jí patří také za její profesní přínos a vykovanou práci, která nám otevírá obzory, a má tak nezastupitelný význam pro fungování demokratické společnosti,“ řekla v laudatiu při předávání ceny novinářka Veronika Bednářová.

Čtěte dále