Podle OSN používá Izrael hladovění jako válečnou zbraň proti civilistům

Mezi evropskými i světovými politiky roste míra znepokojení týkající se utrpení civilistů v Gaze. Jedinou výjimkou je česká vláda, které počínající hladomor vyvolaný Izraelem nestojí za zmínku.

Podle úřadu OSN pro lidská práva se Izrael nejspíš dopouští válečných zločinů, kdy používá hladovění obyvatel jako válečnou zbraň. K tomuto závěru vede omezování humanitární pomoci pro Gazu ze strany Izraele spolu s pokračujícími útočnými akcemi. Izrael popřel, že by pomoc jakkoli omezoval.

Vyjádření OSN přichází den poté, co byla zveřejněna zpráva koalice humanitárních skupin, podle níž je více než milion obyvatel Gazy ohroženo hladomorem. Za příčinu situace zpráva označuje blokování pomoci ze strany Izraele a pokračující vojenské operace. Pokud dojde k pozemní ofenzivě na město Rafáh, situace se ještě zhorší. Přesně to ale Izrael plánuje udělat.

Podle zprávy všechny domácnosti vynechávají denně jídlo, dospělí omezují své příděly, aby se mohly najíst děti. Ve dvou třetinách domácností v severní Gaze lidé nejedli celý den a noc minimálně desetkrát ze třiceti dnů. Zoufalá situace vedla některé zahraniční země ke shazování potravin ze vzduchu, což je však zcela nedostačující a bez pozemní pomoci nelze situaci vyřešit. Jak však třeba divákům České televize pravidelně ve zprávách vysvětluje rozhořčený bloger z Izraele David Borek, vše je v nejlepším pořádku.

Podle Martina Griffithse, koordinátora OSN pro humanitární pomoc, by se mělo mezinárodní společenství stydět, že něco takového dopustilo. Upozornil, že jakmile je hladomor oficiálně vyhlášen, je už pozdě. Podle Jeremy Kondyka, ředitele organizace Refugees International a bývalého úředníka Bidenovy administrativy, už hladomor započal a nyní se jen uvidí, jak rozsáhlý nakonec bude. Podle něj je předložená analýza jednou z nejchmurnějších, jaké za poslední čtvrtstoletí viděl.

Zpráva přišla v situaci, kdy byl Phillippu Lazzarinimu, řediteli agentury OSN pro palestinské uprchlíky, odepřen vstup do Gazy. Organizace Oxfam v pondělí uvedla, že izraelské úřady brání tomu, aby byly sklady plné pomoci dopraveny do Gazy. Izrael současně požádal Mezinárodní soudní dvůr, aby mu neuděloval příkazy k posílení humanitární pomoci pro Gazu.

Na tato a další zjištění reagoval šéf unijní diplomacie Josep Borrell prohlášením, že Gaza už není největší věznicí pod širým nebem, ale největším hřbitovem pod širým nebem. Benjamina Netanjahua pak obvinil, že Izrael vyvolal hladomor v Gaze a vyzval jej, aby Izrael umožnil okamžitě dodávky pomoci po souši.

Rozsah katastrofy nabyl takového rozsahu, že se kriticky k jednání Izraele vyjádřil také německý kancléř Olaf Scholz. Ten řekl izraelskému premiérovi, že nemohou nečinně přihlížet, zatímco Palestinci umírají hlady. Hladomor v Gaze není podle Scholze katastrofou přírodní, ale vytvořenou člověkem. Lidé v Gaze umírají, zatímco za její hranicí jsou plné sklady potravin. Čeští politici hladomor ignorují.

Čtěte dále