„From the River to the Sea“. Rušit propalestinskou demonstraci kvůli heslu bylo protizákonné, rozhodl soud

Heslo „From the River to the Sea / Palestine Will Be Free“ není podle rozhodnutí městského soudu v Praze paušálně antisemitské. Svoboda slova má přednost.

Filip Outrata, teolog a aktivista žaloval pražský magistrát za rozhodnutí zakázat propalestinskou demonstraci 5. prosince. Magistrát demonstraci zakázal s odvoláním na ministerstvo vnitra, které argumentovalo nepřijatelností hesla „From the River to the Sea / Palestine Will Be Free“ v současném kontextu a jeho údajně antisemitským obsahem.

„Chtěli jsme soud přinutit k tomu, aby se musel vyjádřit k samotné podstatě problému. Jsme přesvědčení že tak, jak heslo používáme, není a nebyl v něm žádný antisemitismus, naopak jsme na našich akcích zdůrazňovali svobodu pro všechny,“ řekl pro Alarm Filip Outrata. Zdůraznil, že první demonstrace, kterou po 7. říjnu organizoval, byla pietní za všechny oběti. Zopakoval, že skutečně nejde o požadavek na genocidu, ale o požadavek na osvobození. Připomněl také, že mezi organizátory je řada lidí židovského původu.

Zmíněné heslo, česky „od řeky k moři / Palestina bude svobodná“ se podle magistrátních úředníků „objevuje zejména u organizací a hnutí, které volaly či stále volají po úplném zničení státu Izrael, a význam hesla je vnímán nejen jako jednoznačný požadavek na konec židovské suverenity v regionu, ale jako úplný konec židovské etnické přítomnosti v regionu vůbec.“

Už dříve se aktivisté bránili nařčení z antisemitismu. Například aktivista a právník Albert Kayed uvedl pro Seznam Zprávy, že heslo „nemá jeden význam, který je genocidní.“ „Magistrát se odkazuje pouze na to, jak by heslo mohlo být částí veřejnosti vnímáno. Což už je samo o sobě odůvodnění, které je v rozporu s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva,“ citoval dále Kayeda server Seznam Zprávy.

Právě kvůli interpretaci hesla se líčení u soudu protáhlo na skoro pět hodin. Expert z ministerstva vnitra tvrdil, že v současném kontextu znamená podporu pro terorismus. Další znalec politolog Miroslav Mareš měl jiný pohled. Tříčlenný soudní senát vedený předsedou Štěpánem Výborným připravil na soudního znalce hned několik otázek, zaměřených na kontext užívání daného hesla.

Po několika hodinách dal soud nakonec za pravdu žalobci Outratovi. „Soud zjistil, že sporné heslo může mít více významů. Nelze říci, že nese jednoznačně násilné či dokonce genocidní poselství, jak konstatoval Magistrát hlavního města Prahy,“ uvedl mimo jiné soudce.

„Za rozhodnutí jsem moc rád. Doufám, že to pomůže, aby bezprostřední vojenská operace skončila. Taky doufám, že rozhodnutí pohne veřejnou debatou v České republice. Ne všechno, co se tvrdí z izraelské a proizraelské strany, je vždy směrodatné,“ řekl Alarmu právní zástupce žalobce Pavel Čižinský.

Čtěte dále