Řečtí neonacisté napadli uprchlický tábor

Šedesátka ultrapravičáků vtrhla do uprchlického tábora na ostrově Chios. Policie pak zatýkala spíš uprchlíky a dobrovolníky.

Asi šedesát příznivců neonacistické politické strany Zlatý úsvit ve středu večer napadlo uprchlický tábor Souda na ostrově Chios. Podle svědků házeli přibližně v jednu hodinu po půlnoci Molotovovy koktejly a velké kameny na tři velké stany. Kameny obyvatelé po útoku natočili na video. Podle deníku Guardian neonacisté napadli 42letého Syřana a mladého Nigerijce trefili kamenem.

Jeden z uprchlíků na svém facebookovém profilu napsal, že policie „vtrhla do stanů a začala mlátit uprchlíky a náhodně zatýkat“.

Nezávislá novinářka Geneviève Zingg napsala, že bylo do nemocnice převezeno několik dalších uprchlíků, včetně těhotné ženy. Útočníci měli vejít do tábora obývaného víc než tisícovkou lidí hlavními vchody a ty následně zablokovali. Mezi uprchlíky se rozšířil strach a panika, když se snažili z místa uprchnout. Po incidentu se asi stovka z nich odmítá do tábora vrátit.

Na místo dorazila pořádková policie, která zasáhla slzným plynem a světlicemi. Podle svědků se ale policisté nesnažili dopadnout útočníky, ale spíš bili a zatýkali uprchlíky i zahraniční dobrovolníky. Jeden z uprchlíků na svém facebookovém profilu napsal, že policie „vtrhla do stanů a začala mlátit uprchlíky a náhodně zatýkat“. Podle Zingg bylo zadrženo víc jak padesát lidí, včetně dvou mezinárodních dobrovolníků. Svědci vypověděli, že jeden z nich byl zadržen, když se pokoušel pomáhat napadeným uprchlíkům. Není známo, jestli policie odvezla víc uprchlíků nebo útočníků.

Otevřeně rasistická a xenofobní politická strana Zlatý úsvit vznikla v roce 1980, když se pokoušela o znovuzavedení pravicové vojenské junty v Řecku. Po propuknutí ekonomické a sociální krize získala antisystémová strana větší podporu. Největší volební úspěch zaznamenala v roce 2012, kdy získala sedm procent hlasů a napoprvé obsadila hned dvacet jedna křesel v parlamentu. Po posledních volbách v lednu 2015 sice získali neonacisté jen sedmnáct mandátů, ale kvůli oslabení stran PASOK a ANEL je Zlatý úsvit stále třetí nejsilnější stranou. Několik poslanců a členů strany bylo zatčeno v souvislosti s vraždou antifašistického rappera Pavlose Fyssase v září 2013.

 

Čtěte dále