„SPD poslanec starter pack“ a mravy lepších lidí

„Máte, co jste volili“ a další bonmoty žáků Ladislava Špačka.

Přibližně před čtrnácti dny zveřejnil Jiří Koubek (TOP 09) na svém Facebooku fotografii muže sedícího v poslanecké lavici v černé mikině a maskáčích. Novinářka Eva Paseková identifikovala dotyčného jako nově zvoleného poslance SPD Mariana Bojku, ten se však od fotografie distancoval a stejně jako Tomio Okamura prohlásil, že netuší, o koho se jedná. V médiích i na sociálních sítích se spustila diskuse o vhodném „dresscodu“ do Poslanecké sněmovny a na účet neznámého muže byla vznesena řada výsměšných a nenávistných reakcí.

Koubkovo prohlášení „Máte, co jste volili“ znovu ukazuje na propast, kterou vytvářejí politici „tradičních“ stran mezi „elitou“ a „běžným občanem“.

Pod pohotovým statusem Dominika Feriho se začaly rojit komentáře typu „Si zavzpomínal na učňák… Nemá cenu se převlíkat, když budou dílny“ nebo „Když musíš být v 11:00 ve sněmovně a ve 12:00 už otevírat lahváče s Václavem na rybníku“. Podobné poznámky vytvářejí obraz prototypického podporovatele strany – nevzdělaného dělníka s lahváčem v ruce, na jehož hloupost přispěvatelé svádějí výsledky voleb. Dopouštějí se tím ovšem podobné stereotypizace jako SPD vůči národnostním menšinám a navíc bagatelizují nespokojenost většiny společnosti zřejmou z výsledků letošních voleb. Je bezpředmětné, jestli je vůbec možné na Feriho facebookovém profilu debatovat na téma vkusného oblečení, nebo jestli je nutné dodržovat oděvní konvence. O oblek nakonec nejde.

Až po prohledání profilů všech poslaneckých kandidátů za SPD časopis Týden neznámého našel. Ukázalo se, že se jedná o neúspěšného kandidáta na poslance Martina Stehlíka, který pracoval jako pomocník s ozvučením v rámci zlínské kampaně. Údajně se po reakcích v médiích zhroutil a z hnutí vystoupil. Podle informací od jeho přátel vezl do sněmovny asistentku poslance Jaroslava Dvořáka z SPD Annu Stodůlkovou, ale místo uzavřeného jednání strany se konalo školení budoucích asistentů. Stehlík byl prý i přes své obavy z nevhodnosti oblečení přemluven k tomu, aby se školení zúčastnil.

Není ovšem vůbec podstatné, jestli byl ve sněmovně omylem, stejné reakce totiž padají i na hlavu bezpochyby zvláštního poslance za SPD Miloslava Roznera. Koubkovo prohlášení „Máte, co jste volili“ znovu ukazuje na propast, kterou vytvářejí politici „tradičních“ stran mezi „elitou“ a „běžným občanem“. Místo hledání důvodu, proč člověk v maskáčích nebo promotér Tublatanky vstupují do politiky a proč je někdo volí, se politici uchylují k přízemním útokům, které jsou pouze projevem jejich frustrace z neschopnosti oslovit voliče.

Autor je členem platformy BCAA system.

 

Čtěte dále