Socialistický Netflix: v USA vznikne televize pro pracující

Levicový filmový kolektiv Means of Production, který stojí za virálním volebním spotem Alexandrie Ocasio-Cortez, spustí internetovou televizi pro pracující třídu.

„Naším cílem je obohatit levici o schopnosti a zdroje dostupné privátnímu sektoru,“ píše na svých stránkách filmový produkční tým z Detroitu, který se v tomto roce chystá rozjet socialistickou streamovací platformu. Means of Production se proslavili především volebním spotem pro kampaň hvězdy Demokratických socialistů Ameriky Alexandrie Ocasio-Cortez, která v listopadu zvítězila v primárkách newyorského 14. volebního okrsku, a stala se tak nejmladší ženou, která kdy byla zvolena do Kongresu. Video mělo velkou odezvu a kolektiv se následně podílel i na dalších volebních kampaních americké levice.

Připravovaná platforma Means TV si klade za cíl vrátit do populární kultury problémy pracujících a otázky třídní společnosti, které korporátní zábavní průmysl a zavedená média opomíjejí.

Připravovaná platforma Means TV si klade za cíl především vrátit do populární kultury problémy pracujících a otázky třídní společnosti, které korporátní zábavní průmysl a zavedená média často opomíjejí. „Chceme vyprávět jiný příběh o společenských třídách, než jaký vídáme v mainstreamových médiích,“ uvádějí členové kolektivu a dodávají, že jejich snahou je bořit dominantní mýty o selfmademanech a odměněné snaživosti, které neoliberální kultura, a především film, často šíří. Online televize by tedy měla oslovovat pracující třídu, pomáhat budovat její identitu a „přimět lidi, aby méně věřili bohatým a více jeden druhému“.

Means TV by tak mohla fungovat jako jakýsi socialistický Netflix – mimo vlastní produkci plánuje zveřejňovat i díla podobně smýšlejících filmařů, spisovatelů nebo komiků. Záměrem je vytvořit streamovací službu pro dobu postkapitalismu, která by skrze zábavný program ukazovala divákům současný svět z pohledu levice a přinášela i pozitivní antirasistické a antimachistické vzory. Televize by zároveň měla odrážet tyto hodnoty i ve své struktuře – má být v družstevním vlastnictví a stát na příspěvcích odběratelů. Pokud se Means of Production povede projekt uskutečnit, bude se nesporně jednat o velký krok směrem k přístupnosti a otevřenosti, který u současné levice jinak často zůstává pouze na úrovni teorie.

 

Čtěte dále