Nenávidím!

V neklidné době se kritická pozice příliš necení. Jedni hysteričtí idioti tvrdí, že jsem podlehl fašistům, druzí, že jsem zradil svou vlast. Čas je nyní drahý a je třeba ho využívat efektivně, proto odpovídám všem najednou. Nenávidím euroidioty, kteří s tím vším začali kvůli své europosedlosti a kulturnímu šovinismu. Nenávidím toho hajzla, který lpěl na […]

V neklidné době se kritická pozice příliš necení. Jedni hysteričtí idioti tvrdí, že jsem podlehl fašistům, druzí, že jsem zradil svou vlast. Čas je nyní drahý a je třeba ho využívat efektivně, proto odpovídám všem najednou.

Nenávidím euroidioty, kteří s tím vším začali kvůli své europosedlosti a kulturnímu šovinismu.

Nenávidím toho hajzla, který lpěl na moci bez ohledu na desítky mrtvých a teď se k nám chce vrátit na cizích tancích.

Nenávidím někdejší opozici, která se teď dostala k moci a nevymyslela nic lepšího, než „zachraňovat ukrajinštinu“ [omezováním práv ruštiny – pozn. překl.], nabírat do vlády fašisty a slibovat nepopulární sociální opatření.

Nenávidím představitele Krymu, kteří se o své pozice třesou tak, že po sobě rádi nechají šlapat okupační správu.

Nenávidím kremelského tyrana, který potřebuje malou vítěznou válku k posílení rublu i své vlastní moci, která už stejně hraničí se samoděržavím.

Nenávidím všechny ty „hluboce znepokojené“ euroamerické byrokraty, kteří zavádějí sankce až tehdy, když je vláda už téměř na kolenou, a pokud pomoc poskytují, tak pouze za podmínek srovnatelných s krádeží za bílého dne.

Nenávidím ukrajinské a ruské fašisty, kteří se nemohou smířit s realitou multikulturní a mnohojazyčné země a jsou připraveni ji zničit.

Nenávidím „liberály“, kteří na Majdanu kryli ukrajinské fašisty, místo aby se od nich distancovali a dali šanci vzniknout skutečnému celoukrajinskému demokratickému hnutí, a nikoli jen situaci blížící se občanské válce.

Nenávidím sebe a ostatní levicové aktivisty za to, že jsme strávili více času vzájemným obviňováním než budováním silné politické organizace. Ve své nejednotě jsme neměli na Majdan ani na Antimajdan skoro žádný vliv. Část viny proto leží i na nás.

Jinak však jsem za mír na celém světě. Mám pro vás tyto valonské květiny, sněženky kvetoucí na pozadí loňského zeleného listí. Doufám, že je nevidíme naposledy. Zítra se vracím do své rozdělené země a modlím se, aby všechno skončilo jen druhou krymskou, a ne třetí světovou válkou. Protože ta by nepřerostla ve světovou revoluci (je to ještě daleko méně pravděpodobné než před sto lety), ale v jaderný holokaust.

Ruští soudruzi, jděte na hlavní náměstí svých měst, abyste zastavili intervenci na Ukrajině.

Ukrajinští soudruzi, zamysleme se, co můžeme udělat my. Vstoupit do Pravého sektoru [který vyzývá k mobilizaci – pozn. překl.] nepřipadá v úvahu.

 

Autor je sociolog.

 

Z ruského originálu Я НЕНАВИЖУ publikovaného na serveru Commons přeložil Miroslav Tomek.

 

Čtěte dále