Počítačová hra inspirovaná válkou v Iráku manipuluje s historií

Zápletka hry Call of Duty: Modern Warfare vychází z americké operace Pouštní bouře. Masakr, který v únoru 1991 spáchali Američané a jejich spojenci, tu ale mají na svědomí Rusové. 

Šestnácté pokračování počítačové hru Call of Duty: Modern Warfare, vydané letos 25. října, kritici obviňují z americké propagandy a přepisování historie. Kampaň odehrávající se ve fiktivní zemi Urzikstán jasně odkazuje na vojenské operace americké armády v první válce v Iráku. Některé události jsou tu však podány minimálně problematicky. Jde především o zpracování události na tzv. dálnici smrti.

28. února 1991 americký fotoreportér Kenneth Jarecke vyfotil svou nejsilnější a zároveň nejstrašlivější fotku. Byl účastníkem první americké invaze do Iráku, který měl být potrestán za útok na sousední Kuvajt. Ten den koalice amerických, britských, kanadských a francouzských sil rozstřílela konvoj irácké armády stahující se z Kuvajtu v souladu s rezolucí 660 Organizace spojených národů. O život tehdy přišlo osm set iráckých vojáků.

Jarecke zachytil mrtvého iráckého vojáka, který nedokázal uprchnout z hořícího vozidla. Rysy mu z tváře zmizely a zůstala jen lebka se spáleným masem. Jarecke měl pocit, že vyfotil něco, co ukazuje hrůznost války, a nepochyboval o tom, že po jeho fotografii okamžitě sáhnou agentury i časopisy. Mýlil se. Associated Press i Time fotku odmítly publikovat. Nešlo o cenzuru, ale o redakční politiku. O první válce v Iráku se v médiích referovalo, jako by šlo o počítačovou hru, ve které Američané likvidují virtuální cíle, aby jim pak na závěr zahrála vítězná znělka. Fotka nakonec byla publikována ve Francii a Británii.

Američané si brutálnost akce z února 1991 nedokázali přiznat dodnes, a to ani v počítačových hrách. Call of Duty: Modern Warfare zjevně odkazuje na „dálnici smrti“, i když se děj odehrává ve fiktivní blízkovýchodní zemi Urzikstán. Přestože Call of Duty: Modern Warfare kopíruje postup USA při první válce v Iráku, krutost na „dálnici smrti“ je tu přičtena hlavnímu hernímu nepříteli – ruské armádě. Hlavní postava Farah ve hře říká: „Tohle je ‚dálnice smrti‘. Rusové tu během invaze bombardovali a zabíjeli lidi, kteří se snažili uniknout.“

Tato část hry byla velmi kontroverzně přijata na sociálních sítích. Řada lidí mluví o „popírání válečných zločinů“, jiní oponují, že je to „jen hra“ a že k realitě nemá takový vztah, jaký jí přisuzují kritici. Nicméně podle společnosti Activision, která hru vydala, se Call of Duty: Modern Warfare nebude prodávat v ruských obchodech patřících společnosti Sony Playstation. Jedno z vysvětlení zní, že k tomuto rozhodnutí došlo pod tlakem ruských úřadů. Vzhledem k tomu, že jiní prodejci hru v Rusku distribuovat budou, je ale pravděpodobnější, že nejen zmíněná scéna, ale i celá řada dalších rusofobních stereotypů v této hře vadila někomu přímo v Sony.

 

Čtěte dále