Stovky akademiků odsoudily útok polské vlády na historičku holocaustu. Nyní je prošetřuje vláda

Otevřený dopis sepsali akademici v reakci na útoky polské vlády na historičku Barbaru Engelking, která veřejně prohlásila, že Poláci během holocaustu „selhali“.

Až tisíc akademiků, akademiček a institucí z celého světa vydalo prohlášení, v němž odsoudili útoky vedené polskou vládou proti historičce Barbaře Engelking. Ředitelka Polského centra pro výzkum holocaustu Engelking veřejně prohlásila, že Poláci během holokaustu „selhali“ a Židé byli Poláky během války „neuvěřitelně zklamáni“.

Doposud se pod dopis, který vyjadřuje „nesouhlas s politickým útokem na profesorku Barbaru Engelking“, podepsalo více než tisíc lidí z Polska i ze zahraničí. Velkou podporu jí vyjádřily také instituce a organizace z Izraele. Roztržka začala 19. dubna, v den osmdesátého výročí povstání ve varšavském ghettu. Engelking v ten den vystoupila v soukromé televizi TVN. V reakci na její vystoupení se na Twitteru na Engelking obořil polský premiér Mateusz Morawiecki a obvinil ji z vyjádření „neoprávněného názoru“, který zkresluje realitu.

Polský ministr školství Przemysław Czarnek pak pohrozil, že zruší financování profesorčina pracoviště, výzkumného ústavu, který je součástí Polské akademie věd. Nechce prý totiž podporovat urážky polského národa. Též prohlásil, že jeho resort prošetří ty akademiky a akademičky, kteří podepsali dopis na obranu historičky. „Viděl jsem ta jména,“ řekl. „Budeme analyzovat, na jakých univerzitách působí a budeme reagovat.“ Podle dopisu je plánované Czarnekovo jednání „v přímém rozporu se svobodou akademického bádání, kterou zaručuje polská ústava“.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost se již delší čas snaží o vytvoření vlasteneckého narativu minulosti, který ale podle vědců a vědkyň, jako je Engelking, vymazává polské zločiny na Židech během druhé světové války. Tato část kampaně této politické strany již vedla k několikaleté sérii diplomatických sporů s Izraelem.

Čtěte dále