Česko jako služka Spojených států. Jak reagují ruská média na výbuch ve Vrběticích

Ihned po tiskové konferenci premiéra Babiše začala ruská média komentovat kauzu kolem výbuchu muničního skladu na Zlínsku. Souvisí podle nich s bojem Joea Bidena proti Rusku.

Zpráva o podílu ruských tajných služeb na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 obletěla nejen Česko, ale i svět. Internet opět zaplavily fotografie ruských agentů Anatolije Čepigy a Alexandra Miškina, kteří se podíleli na otravě Sergeje Skripala a jeho dcery ve Velké Británii v roce 2018. Podle Policie ČR jsou to právě oni, kdo měl akci ve Vrběticích na Zlínsku provést, a to nejspíš za účasti dalších ruských zpravodajců. O důvodech se zatím spekuluje, oficiální zprávy dosud nejsou. Podle informací Respektu se jednalo o znehodnocení zásilky zbraní, která měla putovat na Ukrajinu, podle zdrojů Seznam zprávy šlo o zbraně určené Sýrii.

Informaci o tom, že Česko obviňuje ruské tajné služby z výbuchu areálu muničního skladu ve Vrběticích, uvádějí provládní média teprve na závěr, případně ji zcela vynechávají.

Andrej Babiš spolu s Janem Hamáčkem na tiskové konferenci v sobotu večer oznámili, že Česko vypoví osmnáct pracovníků ruské ambasády, jež české tajné služby identifikovaly jako agenty ruských zpravodajských služeb GRU a SVR. Je veřejným tajemstvím, že ruské velvyslanectví v Praze je personálně velmi nadobsazeno a že podstatná část z 138 pracovníků jsou ve skutečnosti příslušníci ruských tajných služeb, kteří se na českém území dopouštějí výzvědné činnosti a verbují zde spolupracovníky. Premiér Babiš dotyčné vyhoštěné občany Ruska označil za příslušníky GRU a SVR. GRU je hlavní zpravodajská služba v zemi, plným názvem Hlavní správa rozvědky generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace. SVR je Služba vnější rozvědky, jejíž hlavní působností je zahraničí. Kromě těchto dvou služeb je důležitá ještě FSB neboli Federální služba bezpečnosti, což je kontrarozvědka a domácí bezpečnostní služba Ruska. Působnost těchto organizací se nicméně prolíná a v zahraničí operují všechny.

Mlčení o výbuchu

Je zřejmé, že česko-ruské vztahy nyní získají zcela nové rozměry. Téměř ihned po tiskové konferenci premiéra Andreje Babiše a Jana Hamáčka se objevily první reakce Ruské federace. Zatímco zprávy v opozičních médiích informují o všech okolnostech celé kauzy obdobným způsobem, jakým o ni čteme v českých médiích, vládní a provládní média se podrobně zaměřují především na vyhoštění ruských diplomatů. Informaci o tom, že Česko obviňuje ruské tajné služby z výbuchu areálu muničního skladu ve Vrběticích, buď uvádějí teprve na závěr, anebo ji zcela vynechávají.

Podle kanálu Rossija-24, který patří mezi hlavní propagandistická ruská média cílící na ruskojazyčné publikum po celém světě, je vypovězení pracovníků ambasády svázáno se zavedením protiruských sankcí ze strany Spojených států. Česká republika, která je podle tohoto média (stejně jako celá EU a NATO) poslušnou služkou Spojených států, v souladu s nimi trestá Ruskou federaci. O akci ruských tajných služeb ve Vrběticích kanál zcela mlčí. Stejně tak neinformuje o zapojení osob prokazatelně spojených s otravou Skripalových.

Vládní agentury jako Ria Novosti/Rossija segodňa si neodpustily zmínku, že prohlášení o špionáži ruských občanů jsou v evropských zemích stálicí, stejně jako všudypřítomná protiruská hysterie. Tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovová reagovala podle očekávání. Upozornila, že v Praze jsou si jistě vědomi následků, jež podobné šarády mívají, čímž měla na mysli reciproční vypovězení českých diplomatů. Titulky českých médií ovládl výrok nejmenovaného zdroje z ruského diplomatického sboru citovaného agenturou Interfax, který v narážce na početní zastoupení Čechů na velvyslanectví v Moskvě zavtipkoval, že Česko bude muset nejspíš ambasádu zavřít.

Česko nepovažujeme za nepřítele

I ostatní představitelé Ruska v médiích prohlašují, že se jedná o výmysl. Dmitrij Novikov, místopředseda ruského parlamentního výboru, celou kauzu označuje za závod v podlézání novému americkému prezidentovi. Téhož názoru je i předseda výboru Rady federace pro zahraniční věci Leonid Sluckij, který dodává, že tento krok velmi poškodí vzájemné vztahy. Místopředseda komise Vladimir Džubarov se domnívá, že ruské zpravodajské služby mají důležitější věci na práci než vyhazovat do povětří jakési sklady kdesi v Česku. Podle jeho slov Rusko navíc Českou republiku nikdy nepovažovalo za svého nepřítele. Z těchto slov jasně vyplývá, že proruská klika v české politice, soustředěná především kolem Miloše Zemana, dělá svou práci bohužel pro nás dobře.

Nicméně ani v tomto názoru nejsou ruští oficiální představitelé jednotní, protože podle vyjádření ministerstva zahraničí z neděle 18. dubna je toto obvinění vyvrcholením nepřátelských protiruských kroků za posledních několik let. Rusko přijme odpovídající kroky, a jak dodává agentura Ria Novosti, především musí pohnat autory této provokace k odpovědnosti za narušení vzájemných vztahů.

Jelikož se jedná o čerstvou událost, nestačily se ještě zaktivizovat všechny mediální a propagandistické zdroje. V příštích dnech však očekávejme strmý nárůst narativů, v nichž bude Česka republika vystupovat jako satelit Západu, jehož kormidlo drží v rukou Spojené státy. Spolu s tím se dá také očekávat vytahování špíny na naše bezpečnostní orgány a jednotlivé české představitele, kteří se veřejně postaví za vyhoštění oněch osmnácti pracovníků ruského velvyslanectví. Česká republika už dlouho nedala do pohybu kauzu takových rozměrů vhodnou pro ruskou propagandu.

Autorka je politoložka se zaměřením na východní Evropu.

 

Čtěte dále