„Bránit demokracii, stupňovat protest.“ Milion chvilek se sešel u konce pandemie

Na Václavském náměstí se na popud Milionu chvilek sešly tisíce lidí. Česká demokracie je podle nich v bezprecedentní krizi. 

Když dozněly tóny „Až se k nám právo vrátí“ od Spirituál Kvintetu, po několikaměsíční odmlce se na pódium vrátili aktivisté a aktivistky Milionu chvilek pro demokracii – už bez Mikuláše Mináře. Ke svolání demonstrace je přiměla politická situace poté, co vláda ohlásila, že u nás v roce 2014 dvojice ruských agentů odpálila muniční sklad ve Vrběticích.

Výbuch ve skladu označil nový místopředseda Milionu chvilek pro demokracii Jiří-Jakub Zévl za „ruský terorismus“. Společně s předsedou chvilkařů pak na pódiu tvrdě zkritizovali prezidenta Miloše Zemana i premiéra Andreje Babiše, který je podle nich jen prezidentovou loutkou. Nakonec se sešlo podle organizátorů na Václavském náměstí až dvacet tisíc lidí. Demonstranti celkem zodpovědně dodržovali protipandemická opatření, měli nasazené respirátory a dodržovali rozestupy. Václavské náměstí bylo zaplněno asi ze tří čtvrtin a obdobná shromáždění se – jak už je u Milionu chvilek zvykem – konala v dalších sedmdesáti šesti českých a moravských městech.

Tématem ale nebyli jen ruští agenti. Podle organizátorů demonstrace se nacházíme v bezprecedentním ohrožení demokracie a ohrožena je zejména nezávislost České televize. „Braňte Kavčí hory,“ zahřímal z pódia televizní radní Zdeněk Šarapatka. „Já mám spacák sbalený,“ připomněl víc než dvacet let staré události místopředseda Zévl. Útoky na ČT spojil s „ruskou dezinformační kampaní“. Benjamin Roll (a před ním Petra Nesvačilová za umělce) na závěr vyzval k účasti v podzimních volbách a k volbě dvou opozičních demokratických bloků. Jedině tak podle Rolla může nastat „skutečná změna“. Demonstraci ukončila česká hymna a déšť. Přestože Milion chvilek označuje současnou situaci za nejvážnější ohrožení demokracie, ve svém projevu zůstávají jeho akce mírné.

 

 

 

 

 

Čtěte dále