Politologická legrace v Brně

„Akademičtí suchaři“, „nudní teoretici“, nebo dokonce „intelektuálové“ – tyto urážky musí čas od času slýchat každý, kdo se rozhodl věnovat humanitním nebo sociálním vědám. Nepochybně tato zlá slůvka sem tam zabolí i akademiky na katedře politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Proto se rozhodli aspoň 1. dubna ukázat, že nejsou žádní nudní sráči a že […]

„Akademičtí suchaři“, „nudní teoretici“, nebo dokonce „intelektuálové“ – tyto urážky musí čas od času slýchat každý, kdo se rozhodl věnovat humanitním nebo sociálním vědám. Nepochybně tato zlá slůvka sem tam zabolí i akademiky na katedře politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Proto se rozhodli aspoň 1. dubna ukázat, že nejsou žádní nudní sráči a že mají i smysl pro humor. Že si zkrátka dokážou udělat dobrý den sami ze sebe a projevit trošku toho nadhledu.

Takto vypadal jejich aprílový žert, který umístili na facebookovou stránku katedry: „S radostí oznamujeme, že oddělení BSS bude na konci léta pořádat letní školu Gender a bezpečnost. Cílem letní školy je reflektovat stále aktuálnější téma represe sexuálních menšin v zemích, jako jsou např. Rusko, Uganda, Súdán, Spojené arabské emiráty, Nigérie a další. Pozornost bude dále věnována i tématům jako druhé či třetí pohlaví v bezpečnostních složkách.“

„Z blbého vtipu je rázem boj za ohroženou svobodu slova, a tedy za právo katedry utahovat si z vlastního nezájmu o represe vůči gayům a „druhým a třetím pohlavím“, nejspíš ženám a úchylákům.“

Hahahahaha. To je legrace. Pro nezasvěcené: vtip spočívá v tom, že žádná taková letní škola samozřejmě nebude (prča, co?). Zmiňovaný nadhled spočívá v tom, že brněnští politologové si z genderových témat běžně utahují, a toto má být důkaz, že si to uvědomují. A rázem se ocitáme v rovině metahumoru. Represe sexuálních menšin je zkrátka k popukání. Pokud by na brněnské katedře působil gay z Ugandy, který kvůli tamní homofobii emigroval a rozuměl by češtině, určitě by se po přečtení tohoto aprílového statusu umlátil smíchy.

Fakulta sociálních studíí (a humoru)

Jsou v Brně opravdu tak špatní politologové?

To, že správce sociální sítě jedné brněnské katedry má divný smysl pro humor, by nestálo za řeč. Horší je, že si za tímto jistě nevinným žertem stojí i učitelé této katedry a dokonce tento vtip nejspíš považují za variaci boje proti politické korektnosti (stačí se podívat na Novu). Teprve díky tomu získává politologický apríl patřičnou šťávu. Z blbého vtipu je rázem boj za ohroženou svobodu slova, a tedy za právo katedry utahovat si z vlastního nezájmu o represe vůči gayům a „druhým a třetím pohlavím“, nejspíš ženám a úchylákům v zemích, kde některým divnostem pšenka nekvete a kde neváhají sexuálně nevhodné chování trestat vězením (Rusko) nebo rovnou ukamenováním (Súdán).

Když politology na Facebooku student z Norska upozornil, že podobně dementní humor může projít jenom v buranském Česku, utíkají se akademici okamžitě schovat za svoje (nepochybně ústavní) právo na humor. Jeho poznámka jim hned připomíná stalinismus a v zápalu vlastní svobodomyslnosti a boje proti cenzuře už vidí, jak je multikulturalisté a mocní ochránci práv menšin posílají za jejich facebookové legrácky do lágrů. Nevidí, že jim toto právo nikdo ani náznakem nebere? Nebo jsou v Brně opravdu tak špatní politologové, že si nevšimli, že u nás neexistuje jediná, byť jen trošku relevantní politická síla, která by jim jejich vtipy chtěla zakazovat a posílat je za ně do vězení, jak ublíženě naznačují?

Na jejich obranu je potřeba říct, že ti kteří profesně studují velkou Politiku, logicky občas touží po velkých Dějinách. A když zrovna chybí někdo, kdo by je za jejich politickou odvahu byl ochotný zastřelit nebo aspoň na pár let zavřít, tak si riziko politické perzekuce vytvoří i z komentáře na Facebooku.

Lepší nuda nežli vtip

„Nechovat se tak, jako by mi – mladému bílému heterosexuálnímu muži z velkoměsta – patřil svět,“ odpověděl Kamil Fila v anketě A2larmu na otázku, zda se považuje za feministu. Škoda, že si vlastní sociální pozici neuvědomují i z daní placení společenští teoretici na Masarykově univerzitě (alespoň v tomto případě) a raději se považují za ty, kterým se ubližuje.

Jihomoravská metropole dala světu film Nuda v Brně, který se skoro celý natáčel v Hradci Králové a byl o sexu. V tomto případě je škoda, že se nudy nedrželi i akademici z Masarykovy univerzity a nenechali si svůj vtip o sexuálních menšinách pro sebe. Z Brna ale nakonec pochází i nejadekvátnější odpověď na odvážný nekorektní humor tamní katedry politologie: Looooooooooool, vy nuly.

 

Autor je absolvent FSS MU.

 

Čtěte dále