Markéta Vaňková nevládne Brnu jako primátorka, ale jako vzteklá ředitelka základní školy

Brno odmítlo dotaci na nový kotel spalovny. Místo toho se postaví další reaktor. S opozicí Vaňková zametla jako se zlobivými školáky.

Brněnská fraška ohledně nového kotle pro spalovnu nekončí. Po zrušení schválené dotace na kotel město přemýšlí, jak ho přeci jen postavit, protože dokonce i lidem z vládnoucí ODS nakonec došlo, že se bez něj město neobejde. ODS přitom prosadila zaříznutí již schválené dotace na kotel, který měl všechna potřebná razítka i stavební povolení a mohl se okamžitě začít stavět. Město už nemuselo udělat vůbec nic. Přesto ODS, primátorka Vaňková a její náměstek Kerndl zmobilizovali všechny zdroje a spolu s ANO a SPD dotaci v tajném hlasování zrušili. Zničili tak naději brněnských obyvatel na levnou energii a současně relativně účinnou likvidaci odpadu nejen z Brna, ale i přilehlého okolí. Odpad tak bude dál končit na skládkách, kde bude hnít a produkovat metan.

Tajné hlasování se na úrovni města nepoužívá prakticky nikdy. U podobných zakázek má jediný smysl, a to schovat ty, kdo svým jednáním poškodili město a potencálně by mohli čelit trestnímu stíhání, před policií. Brno již takto jednou postupovalo, když v roce 2006 odhlasovalo extrémně nevýhodný nákup brněnské Jalty výměnou za lukrativní městské pozemky. Tajné hlasování tehdy prosadil Pavel Blažek, dnes ministr spravedlnosti, který vyhazuje z ministerstva nepohodlné zaměstnance nebo čmuchá v policejních spisech, které se věnují jeho brněnským kolegům a kolegyni. Blažek argumentoval tehdy tím, že nechce, aby za hlasování byl někdo trestně stíhán.

Nyní sice stejný motiv v případě spalovny nikdo nepřiznal, ale riziko je stejné. Hlasující poškodili zájmy města a obyvatel. A to jen proto, aby případně mohli spalovnu prodat Danielu Křetínskému nebo aby se jim lépe obhajovalo přivedení teplé vody z Dukovan do Brna.

Nyní Brno konečně zveřejnilo záznam čtyřhodinového jednání, na kterém znuděná primátorka i přes psí kusy opozice protlačila předem dohodnutý scénář tajného hlasování a zrušení dotace. Během jednání předvedla nebývalou míru arogance a pohrdání opozicí, se kterou jednala ne jako se sobě rovnými, ale jako povýšená ředitelka základní školy či výchovného ústavu z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Už jen chybělo, aby po některých opozičních politicích házela klíči nebo je posílala na chodbu a udělovala jim důtky. Více v ukázkách Všichni tady umřeme.

Ve stejný den, kdy ODS a její spojenci z řad ANO a Okamurových fašistů zrušili třímiliardovou dotaci na kotel, aktualizovala vláda energetickou koncepci, kterou poslala do Bruselu. Na poslední chvíli do ní dopsali další reaktor v Dukovanech. Místo jednoho se postaví dva – pro případ odstávky. Místo necelých pěti miliard za kotel se tak utratí stovky miliard za reaktor. To je asi nejdražší průtokový ohřívač na Zemi. Místo aby Brno odpad spalovalo, bude produkovat odpad jaderný, který přežije tisíce let.

Ve stejném čase vláda marně hledala jednotky miliard pro učitele nebo nemocnice. Musí se šetřit. Vládne nám rozpočtová odpovědnost. Asi ta stejná, se kterou primátorka Vaňková staví za sedm miliard hokejovou halu, kterou nikdo nechce provozovat a která zadluží Brno na dekády.

Ani tím ale výčet absurdit nekončí. Brno totiž začalo jednat o stavbě nového kotle do spalovny. Třetí kotel se postavit musí, jinak spalovna po roce 2030 nebude fungovat. Kotel bude menší, neví se, kolik bude stát, a dotace už je pryč. Život v Brně není jednoduchý.

Čtěte dále