Brno mohlo mít levné energie, ale ODS řekla ne

Když se ODS začne strachovat o životní prostředí, je na místě se bát. Brno se chystá odmítnout rekordní třímiliardovou dotaci na výrobu levné energie.

Útok Ruska na Ukrajinu vedl k raketovému růstu cen energií. Brněnské teplárny zásobují teplem tisíce domácností a také ony dodávky tepla zdražily. Pětina dodávek tepla ovšem pochází z brněnské spalovny, která město zásobuje i elektřinou. A právě teplo ze spalovny ani v krizi nezdražilo. Spalovna prošla v uplynulých letech modernizací, kdy byly nahrazeny dva ze tří starých kotlů novými. Poslední se měl vyměnit nyní z dotací Evropské unie – podíl levného a ekologického tepla ze spalovny by se tím navýšil zhruba na třetinu.

Vše v projektu dává smysl, a proto ho ODS nenávidí. Lidé v Brně mají smůlu, ale takový už je život v Brně.

Ve výsledku by tak cena tepla pro obyvatele města mohla i klesnout – ještě na začátku léta hovořil náměstek Robert Kerndl o zlevnění zhruba o čtyři tisíce korun ročně pro průměrnou domácnost. Odpad je totiž jediný druh paliva, za který někdo platí, abyste ho spálili. Spalovna by tak mohla přijímat odpad i z širokého okolí, s čímž se v celém projektu počítá. Místo aby odpad hnil na skládkách a produkoval pro klima destruktivní metan, byl by využit pro výrobu tepla a elektřiny. S tím počítají koncepce na zpracování odpadu nejen jihomoravského, ale i sousedních krajů. A proto také mohlo město na kotel od EU získat rekordní dotaci ve výši takřka tří miliard korun. Vydělali by na tom úplně všichni a realizaci po získání všech povolení, razítek a peněz nestálo v cestě vůbec nic. Dokud se mu ovšem nepostavila do cesty Markéta Vaňková. ODS nenávidí obyvatele Brna natolik, že jim je připravena život zkomplikovat libovolným způsobem.

ODS se bojí o čisté ovzduší…

Celý spor je zcela absurdní. Stavbu nového kotle podporují v koalici lidovci (pokud tedy vůbec ještě vědí, co přesně chtějí) a část opozice včetně Zelených. A zatímco Zelení hájí pořízení nového kotle, coby ekologický způsob likvidace odpadu a výroby energií, ODS se chystá projekt pohřbít, přičemž šermuje – a teď pozor – strachem o životní prostředí a zdraví obyvatel.

Když začne strachem o životní prostředí argumentovat strana, která by nejraději chráněné druhy postřílela a lesy spálila, je jasné, že je něco špatně. Situace je natolik bizarní, že náměstek primátorky Vaňkové Robert Kerndl zcela vážně mluví o tom, že by se obyvatelům Brna mohlo zhoršit ovzduší, zatímco Zelení tvrdí, že je to nesmysl. Na jejich straně přitom stojí kladný posudek EIA o vlivu na životní prostředí, kdežto na straně Kerndla asi jen příliš mnoho kokainu v nosní přepážce.

Brno celkem pravidelně překračuje emisní limity, což celá léta nechává ODS úplně v klidu. Občané dusící se smogem a automobilovou dopravou této straně nikdy nestáli ani za jedno slovo. Vaňková s Kerndlem se náhle strachují o kvalitu ovzduší, zatímco se v centru staví jedno parkoviště pro auta za druhým, která pouze přivedou další auta a jejich exhalace přímo do středu města. Nedávno dokonce prodali veřejný park, aby pod ním mohlo vyrůst parkoviště.

Vaňková s Kerndlem a dalšími neváhali zadlužit celé město na dekády, aby postavili obskurní hokejový pomník za sedm miliard korun. Nyní má město dostat tři miliardy korun, aby se rozšířila spalovna, zničil se nadbytečný odpad a lidem se zlevnily energie. Projekt je tak daleko, že proto už nemusí nikdo z politiků nic udělat. Jen za pár let přestřihnout pásku a poplácat se po zádech. ODS ale řekla ne a hází do něj vidle. A pomáhá jí v tom Babišovo hnutí ANO, které s ní tvoří koalici.

Hlavně lidem nepomoct

Nepochopitelný obrat a zničení připravovaného projektu lze vysvětlit jen veřejně známými spekulacemi. A samozřejmě velkým množstvím kokainu v případě Vaňkové a Kerndla. O spalovnu jeví dlouhodobě zájem druhý nejbohatší oligarcha v Česku, Daniel Křetínský, který skupuje všechno, co má kotel a komín, aby pak lidem pořádně zatopil. Brno dlouho odolávalo, ale nyní je v situaci, kdy kvůli stavbě hokejové haly potřebuje všechny dostupné peníze. Pokud by postavilo nový kotel z evropských dotací, muselo by se město zavázat k desetileté udržitelnosti a spalovnu by nemohlo prodat.

Druhým bodem je bizarní plán na vytápění Brna pomocí jaderné elektrárny ve čtyřicet kilometrů vzdálených Dukovanech. Původní komunistický projekt oprášila právě ODS a oblíbil si ho Robert Kerndl. S navýšením kapacity spalovny by natahování desítek kilometrů potrubí nedávalo žádný smysl, což sice nedává ani nyní, ale to je v Brně pokládáno nakonec vždy za přednost. Připojení Brna na elektrárnu by navíc posílilo nutnost stavby dalších jaderných bloků za stovky miliard korun. Stavba nového kotle ve spalovně nic takového nabídnout nemůže. Natažení trubek z Dukovan by stálo minimálně 19 miliard korun, a teplo pro obyvatele by tak zdražilo. Z pohledu ODS samé výhody.

Stavba nového kotle může nabídnout jen energetickou soběstačnost, levné energie a ekologickou likvidaci odpadů z celého kraje. Vše v projektu dává smysl, a proto ho ODS nenávidí. Lidé v Brně mají smůlu, ale takový už je život v Brně.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále