Česko jako Babišův pracovní tábor

Budoucnost v podání hnutí ANO vypadá jasně: dojdou peníze na důchody, takže všichni budeme muset dřít až do smrti.

„Ahoj lidi, jaký jste měli týden? Doufám, že vám ho moc nekazí ta šaškárna, co běží non-stop v televizi,“ glosoval Andrej Babiš na svém facebookovém profilu vládní krizi. Ano, to je ryzí Babiš – podvody s dluhopisy, podezření z korupce nebo celá politika vlastně jen odvádí pozornost od práce. Makat se totiž musí pořád – a nejlépe až do smrti. Člen hnutí ANO, bývalý šéf českého Microsoftu a Babišův nástupce na ministerstvu financí Ivan Pilný to shrnul v sobotním rozhovoru v Právu, když prohlásil, že časem nebude na důchody, takže stejně nezbývá, než se upracovat k smrti.

Konečné řešení pro důchodce

Jak si tedy hnutí ANO představuje budoucnost? „Penzijní systém samozřejmě dojede, dřív nebo později. Je třeba hledat cesty, jak z toho. Zatím se to nikomu nepodařilo. Moje děti nebudou dostávat důchod, z čeho by to proboha bylo? Musejí se o sebe postarat a šetřit si na stáří. Přemýšlet o tom, zda si koupit auto, jezdit na Seychely,“ prohlásil. Ponechme nyní stranou, zda s českými platy můžeme cestovat na Seychely. Pro staré lidi, kteří si nenašetří, má totiž Ivan Pilný následující (konečné) řešení: „Ti lidé mohou ještě pracovat. Nemohou řídit třeba autobus, ale mohou pracovat. A my budeme potřebovat, aby pracovali, protože je tady zoufalý nedostatek pracovních sil.“

Místo toho, aby Babišovo ANO nelidské postavení starých lidí zlepšilo, přichází s konečným řešením: udělá z nich levnou pracovní sílu.

Pilný představil vizi fašismu s lidskou tváří. Stát časem přestane vyplácet důchody, takže senioři budou využíváni jako levná pracovní síla. Ale nebojte se, nehrozí vám žádná dřina v kamenolomu; stačí lehčí práce: „Určitě sedmdesátiletý člověk nebude řídit autobus, ale může sekat v parku trávu,“ uvedl Pilný blahosklonně. Odpadnou tím problémy s nedostatkem zaměstnanců, stát ušetří na důchodech a lidé nebudou na světě smrdět zbytečně dlouho.

Pilný navíc neuznává únavu: „Někteří lidé jsou unaveni už v pětadvaceti. Musíte rozlišovat lidi, kteří se dostali do problému nezaviněně, protože měli v životě velký pech, a to jsou především invalidé. Pak jsou lidé, kteří nepracují a pracovat nechtějí,“ vysvětlil v rozhovoru. Pokud jste tedy chodili desítky let do práce a těšíte se na důchod, máte smůlu: na stará kolena si pojezdíte na sekačce nebo půjdete zametat chodník.

Kalousek v nových šatech

Babišovo ANO se s ministrem Pilným odkopalo. Pokud si totiž někdo myslí, že Andrej Babiš překonal klasické dělení politiky na levici a pravici, je na omylu. ANO je typická pravicová strana, která vyznává šetření na chudých a kult tvrdé práce. Výroky Pilného jako by z oka vypadly někdejšímu ministru práce Jaromíru Drábkovi a celé Nečasově/Kalouskově vládě. I oni totiž pohrdali lidmi a chtěli trestat sociálně nejslabší členy naší společnosti, kteří podle nich údajně jen parazitují na systému.

Je s podivem, že Babišovi prochází jeho antikalouskovská rétorika. Vždyť ANO je jen pokračování Kalouska jinými prostředky. V éře Nečasovy vlády se naše přední liberální média předháněla, jak asociální vládu před veřejností obhájit, a obvykle psala, že Nečas jen „špatně komunikuje s veřejností“. Babiš se z toho náležitě poučil. Jeho mocná PR mašinérie dnes dovedně opíjí znevolněnou českou společnost pohádkami o lepších časech.

Babiš má navíc v Česku jednu výhodu. Češi jsou totiž tradiční společnost pracantů a makaček, a ne snílků nebo revolucionářů. Málokdo tu přemýšlí, jakou roli vlastně práce hraje ve společnosti a životě. Že jsou české mzdy třetinové ve srovnání s Německem? Že život není jenom o práci? Nebo že nadměrné množství práce ničí vztahy, zdraví a psychiku? Takové otázky zní jako nadbytečný luxus, který jen odvádí pozornost od hákování.

Nevážíme si sami sebe

Roky jsme sloužili jako levná montovna s nejistou budoucností. A tak nepřekvapí, že nízké platy se promítly i do hubených penzí. V roce 2016 byl průměrný důchod 11 440 Kč, což znamená, že lidé, kteří celý život dřeli, často živoří v bídě. Ženy-penzistky přitom mají skoro o pětinu nižší důchody než muži. Jak s takovými penězi vyžít a neskončit v exekuci, vyžaduje skutečně schopnosti finančního génia. Jenže místo toho, aby Babišovo ANO nelidské postavení starých lidí zlepšilo, přichází s konečným řešením: udělá z nich levnou pracovní sílu.

Pilného výroky o tom, že lidé mají pracovat až do smrti, ukazují, v jak hluboké krizi se nacházíme. Kdekdo je u nás cejchován jako flákač nebo přebytečný parazit – zvykli jsme si tu na to, že jsou to nezaměstnaní, intelektuálové nebo pracovníci neziskovek. Hnutí ANO nyní přiznalo barvu a nově sem zařadilo i staré lidi. O čem to vypovídá? Pohrdáme slabšími a nevážíme si stáří. Jak si ale v takové situaci můžeme vážit sami sebe?

Autor je šéfredaktor Alarmu.

 

Čtěte dále