Největší hrozbou Kremlu je internet

Rusko se snaží zkrotit internet, aby oslabilo opoziční aktivity. Někdy to má i hodně bizarní podobu.

V Rusku má být v roce 2020 plně funkční vlastní vnitřní internet (tzv. Runet) bez přístupu na vnější síť. Že by se tak mělo stát, jsme se poprvé dozvěděli od senátora Maxima Kavdžaradzeho v roce 2014. Ten dal projektu název Čeburaška. Tak se jmenuje hlavní protagonista a miláček dětí z pohádek o krokodýlovi Geňovi a jeho kamarádech. A stejně jako fiktivní postavička chce mít evidentně velké uši i RosKomNadzor – Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií.

Vladimir Vladimirovič Putin a jeho nejbližší přátelé se totiž internetu bojí víc než sankcí. Ty partičce oligarchů přisáté k lukrativnímu státnímu byznysu sice znepříjemňují život, ale vzhledem k jejich současným majetkům pro ně nepředstavují existenční problém. S internetem je to horší. Svobodná síť by totiž mohla nastartovat společenský pohyb a posílit protesty, které by oligarchy nakonec mohly odstavit od nerostného bohatství Ruska a výdělků, které jsou z něj vyváděny přes offshorové společnosti.

Celebrity v akci

V posledních letech ruské oligarchy a vládnoucí kliku kolem Putina z jedné strany okopává Alexej Navalnyj, o kterém si můžeme myslet leccos, ale z hlediska politického marketingu je před jeho aktivitami nutné smeknout, a z druhé pak bloggeři a youtubeři jako Nemagia, kamikadzedead a další.

Nasťa Rybka nahrála na svůj YouTube kanál video, kde oznamuje, že další její „obětí“ bude sám Vladimir Putin, a vyzývá prezidentskou kancelář, aby se jí do týdne ozvali a domluvili jí schůzku s Putinem.

Internetový aktivismus je v Rusku sice na svém počátku, nicméně vytrvalý online tlak a následné čím dál tím masověji navštěvované akce v ruských městech dávají tušit, že občané země začínají být z obří korupce a nepotismu ve státě značně rozladěni. A dávno už nejde jen o Alexeje Navalného.

V minulých týdnech se například stalo předmětem sporu video mladých studentů vysoké školy letectví v Uljanovsku. Parodické video, v němž budoucí letci tancují polonazí na hit Bennyho Benassiho Satisfaction, vzbudilo rozruch napříč společností. Ozvala se řada občanů a politiků, kteří požadovali jejich okamžité vyloučení ze školy. Tvrdili, že šlo o „zneuctění památky ruských válečných letců“. V Rusku dlouhodobě přibývá státních propagandistických ústavů, černo-oranžových svatojiřských stužek, pochodů nesmrtelných pluků, vojenských přehlídek, dní veteránů Ministerstva vnitra, dní výsadkářů a dalších vojenských pseudosvátků, které podobné názory o nedotknutelnosti sovětské historie podporují. Jenže je rok 2018 a flash moby či různé challenge jsou běžným komunikačním kódem internetu. Navíc se studenti uljanovské školy připravují na kariéru civilních letců, takže paralela s vojenskými letci jakožto hrdiny druhé světové války pokulhává sama o sobě. Naneštěstí pro Kreml se k obhajobě mladých studentů připojily i významné celebrity jako například Ivan Urgant (něco jako ruský Leoš Mareš kopírující Jimmyho Fallona, který se ve svojí show Večernyj Urgant s dalšími celebritami neustále naváží do USA) nebo slavné ruské biatlonistky. Vznikla i výsměšná 3D animace, ve které nejvyšší činovníci ruské vlády tancují právě na Satisfaction.

Materiály podléhající zákazu

Tým Fondu boje s korupcí, který vede hlavní ruský opozičník Navalnyj, zveřejnil před pěti dny video, v němž se významný ruský oligarcha Oleg Děripaska baví o amerických volbách s ruským vicepremiérem Sergejem Prichoďkem. Bizarní je přitom už samotný způsob, jak se Navalného fond k videu dostal. Zhruba před rokem do štábu Fondu boje s korupcí přišly slečny v latexových oblečcích, údajné „eskort pracovnice“, které si měl Fond najmout. Tuto skupinu vede jakási Nasťa Rybka (vlastním jménem Anastasija Vašukevič). Nasťa se baví „lovem“ miliardářů a politiků. Právě při zkoumání jejího Instagramu našel fond zmíněné video, natočené na Děripaskově soukromé jachtě, kam vicepremiér Prichoďko přiletěl Děripaskovým letadlem.

Za dva dny (v sobotu 10. 2.) už bylo video soudem označeno jako „materiál podléhající zákazu šíření na území Ruské federace“. Tím pádem se všichni potenciální šiřitelé stávají pachateli. Děripaska zažaloval Rybku – nikoliv Navalného – za zveřejňování materiálů ze soukromého života. Což je z hlediska taktiky dosud užívané činovníky podléhajícími Kremlu nevídaný krok.

Rybka zareagovala dost nečekaně: nejdřív uspořádala anketu na Instagramu, ve které říká, že pokud video ze svého účtu nestáhne, RosKomNadzor zakáže Instagram a YouTube na území Ruské federace, anebo ho stáhne, a Rusové budou moci tyto sítě užívat dál. Jde tedy o to, zda ruské online publikum fandí Navalnému, nebo Děripaskovi. Poté nahrála na svůj YouTube kanál video, kde oznamuje, že další její „obětí“ bude sám Vladimir Putin, a vyzývá prezidentskou kancelář, aby se jí do týdne ozvali a domluvili Rybce schůzku s Putinem.

Anketa mimochodem dopadla pozitivně pro Navalného, a tak Rybka nic nesmazala. Sedmadvacetiletá slečna tak čelí žalobě jednoho z nejbohatších a nejmocnějších mužů současného Ruska, který je hlavním podezřelým v kauze ovlivňování voleb v USA, a zároveň se pasovala do role sexuální vyzyvatelky současného ruského prezidenta.

Vzhledem k tomu, že Prichoďko je politikem již od dob Sovětského svazu a jedním z nejvlivnějších mužů v pozadí ruské současné politiky, bude zajímavé sledovat, jak moc dokáže Rybka „vrtěti psem“. Možná, že bude eliminována některou z mocenských skupin kolem Putina. Jedno je však jisté – největší hrozbou současného ruského režimu je internet. A jedna sedmadvacetiletá lovkyně boháčů.

Autor je Rusák.

 

Čtěte dále