Bez turistů i místních. Barcelona řeší, jak oživit místa, která se zcela přizpůsobila turismu

Koronavirová krize tvrdě dopadla na turismus po celém světě. Obzvlášť brutálně je jí zasažena Barcelona, která nyní hledá způsob, jak se s úbytkem turistů efektivně vyrovnat.

Katalánsko a především jeho nejvýznamnější město Barcelona řeší problém. Oblast se v minulosti zcela přizpůsobila turistickému ruchu a z metropole i jejího okolí plného oblíbených pobřežních resortů vymizela velká část stálých obyvatel. S pokračující pandemií koronaviru a s ní spojenými cestovními zákazy jsou teď tyto oblasti prázdné a tamní byznys nemá kdo zachránit. Píše o tom britský Guardian.

Jakmile 21. června skončila ve Španělsku celostátní karanténa, malé množství turistů se vrátilo. Netrvalo to ale dlouho. Velká Británie nejprve nedávno svým občanům nařídila po návratu ze Španělska čtrnáctidenní karanténu a poté jim dovolenou v této zemi de facto zakázala. Prázdniny ve Španělsku svým občanům nedoporučila ani Francie. Katalánsko je na turistech závislé více než jakákoli jiná oblast Španělska. Jen minulý rok přilákalo 19,3 milionu turistů. Polovina návštěvníků přitom byla z Francie, Velké Británie, Německa a Holandska. A všechny tyto státy nyní radí svým občanům do Španělska necestovat.

V Barceloně se v podstatě zastavila většina ekonomické aktivity. Jen pětina hotelů po skončení karantény znovu otevřela a od doby, co Británie prakticky oznámila zákaz vycestování do země, se očekává, že část z nich znovu zavře. Nejhůře zasažená je oblast Ciutat Vella, tedy historické centrum Barcelony. Tamější ekonomika se totiž čím dál více orientovala pouze na turisty a zvyšující se nájmy postupně vytlačily obchody s věcmi běžné spotřeby i stálé obyvatele. Zástupci asociace restauratérů říkají, že devadesát procent jejích členů má nyní problém platit nájemné. Třicet osm procent restaurací a barů předpokládá, že na konci září definitivně zavřou.

V Katalánsku kvůli pandemii koronaviru pravděpodobně zanikne až čtvrtina pracovních míst. Zastavila se i práce na slavné bazilice Sagrada Família. Když v roce 1882 její stavba začala, byla financována výhradně věřícími, nyní všechny peníze na její provoz a opravy pocházejí od turistů. Úbytkem hlavně francouzských a britských turistů jsou zasaženy i oblasti na pobřeží Costa Brava. Francouzi na některých místech tvoří až čtyřicet procent návštěvníků.

 

Čtěte dále