Přes sto tisíc lidí v ulicích ruských měst. Nespokojenost s Putinovým režimem pomalu roste

Podporu Navalnému a nesouhlas s vládou ruského prezidenta dnes veřejně vyjadřují i lidé, od nichž by to nedávno ještě nikdo nečekal. Zejména mladým nemá režim co nabídnout.

V sobotu se po celém Rusku konaly demonstrace za propuštění opozičního politika Alexeje Navalného, který byl minulý týden zatčen hned na letišti po návratu do země. Demonstrující rovněž protestovali proti vládě prezidenta Vladimira Putina, o jehož údajném luxusním paláci na pobřeží Černého moře Navalnyj a jeho tým informovali ve videu zveřejněném minulý týden.

Demonstrace v celé zemi

Odhady hovoří, že se protestů zúčastnilo více než sto tisíc lidí. Skoro tři a půl tisíce z nich bylo zatčeno, a to včetně dalších prominentních osob kolem Navalného – jeho manželka Julija, právnička Ljubov Sokol nebo populární blogger a cestovatel Ilja Varlamov. Podle organizace OVD-Info, zabývající se monitoringem pronásledování z politických důvodů v Rusku, se jedná o rekordní počet zadržených na demonstracích za jedenáct let jejího působení. Rekordem je také to, že se protestovalo v celém Rusku od Vladivostoku přes Moskvu po Kaliningrad, celkem ve sto deseti městech. Největší účast byla v Moskvě, kde vyšlo do ulic okolo dvaceti až čtyřiceti tisíc lidí. Demonstrace se konaly dokonce i v zahraničí, a to v sedmdesáti osmi městech, mimo jiné se demonstranti sešli i v Praze na náměstí Jana Palacha.

Je více než pravděpodobné, že po událostech tohoto týdne je o osudu Navalného rozhodnuto a opoziční představitel z vězení velmi dlouho nevyjde.

K relativně hojné účasti přispěl Navalného nejnovější investigativní počin – odhalení opulentního paláce na břehu Černého moře, který má patřit ruskému prezidentovi Putinovi. Navalnyj rozkrývá složité korupční schéma úplatků a sponzorských darů, za něž se stavěl palác s odhadovanou hodnotou 100 miliard rublů (v přepočtu cca 29 miliard korun) a jehož pozemek je 39krát větší než rozloha Monackého knížectví, jak se uvádí ve videu. Palác ve stylu nevkusného podnikatelského baroka má vlastní podzemní hokejový stadion, divadlo, kinosál, kasino, o bazénech a knihovnách ani nemluvě. Nad areálem, který patří ruské tajné službě FSB, je vyhlášena bezletová zóna.

Korupční síť kolem Vladimira Putina

Video, zveřejněné 19. ledna, tedy den po Navalného rychlosoudu, má na YouTube k dnešnímu dni již 90 milionů zhlédnutí a 1,5 milionů komentářů. Sám Navalnyj k tomu řekl, chtěl se zveřejněním počkat až na svůj návrat do vlasti, aby jej Kreml nemohl obviňovat ze zbabělosti. V historii Navalného organizace Fond boje proti korupci se jedná bezesporu o nejvýraznější husarský kousek. Doteď se odhalování korupce přímo u Vladimira Putina vyhýbali, většinou rozkrývali úplatkářství v jeho okolí. Video prozrazuje tisíce hodin mravenčí práce, ukazuje pátrání v německých archivech, kde byl Navalnyj na léčení po otravě, nařízené podle agentury Bellingcat právě Kremlem, a odhaluje dávné osobní vazby z Putinovy minulosti, které mu dnes zajišťují finanční toky na stavbu luxusního paláce.

V téměř dvouhodinovém videu je první půlka věnovaná právě vysvětlením provázanosti vztahů, které jsou tak spletité, až se v nich člověk ztrácí. Jelikož se ale jedná o nejvyššího činitele v zemi, je nezbytné, aby byl úvod takto podrobný. Druhá část je věnována ukázkám luxusního vybavení spolu s odhadovaným vyčíslením jejich ceny. Není divu, že Rusové, kteří video viděli, jsou v šoku.

Režim naopak zvolil obvyklou taktiku: dělat, že se nic neděje, na přímou otázku vše popřít a zavřít do vězení nejhlasitější kritiky. V tomto případě nicméně skutečně neexistují přímé důkazy ve smyslu dokumentů s Putinovým jménem nebo fotografií prezidenta z místa. Představené schéma Putinových spolupracovníků a finančních machinací je nicméně více než přesvědčivé a v Rusku není nutné, aby byl majetek zapsán na jméno jeho vlastníka. Sídlo je navíc nejpřísněji hlídané, aby se do jeho blízkosti nikdo nepovolaný nedostal. Do přilehlých vod mají zakázaný přístup i rybáři. O to větší obdiv si zaslouží Navalného tým za to, že se jim podařilo k pobřeží proniknout na člunu a dronem natočit záběry sídla. V samotném videu aktéři uvádějí, že se jim to povedlo až napočtvrté a za velmi přísných bezpečnostních opatření.

Režim byl na protestující připraven

Ani režim ale nezahálel a na demonstrace se dobře připravil. V ulicích byly rozmístěny početné policejní jednotky vyzbrojené štíty a obušky, které neváhaly použít, a objevily se zprávy, že v sobotu ráno míří k Moskvě vojenská technika. Moskevská radnice nechala uzavřít některé ulice v centru a rozmístila zátarasy. V průběhu dne si účastníci stěžovali, že režim omezil přístup k sociálním sítím a internet v centru nefungoval kvůli rušičkám signálu.

V předvečer demonstrací proběhly razie u opozičních představitelů a aktivistů. Režim nezanedbal ani mediální stránku protestů a před pár dny vypustil výzvu určenou rodičům, aby nedovolili svým dětem účastnit se protivládních demonstrací. Navalného a jeho podporovatele prezentují jako agitátory, kteří se snaží zmanipulovat nezletilé k politickým účelům. Stejně tak někteří studenti vysokých škol nebo zaměstnanci státních podniků dostali doporučeno, aby se akcí neúčastnili. Vláda oznámila, že organizace i jednotlivci, kteří budou vyzývat k účasti nebo zveřejňovat organizační detaily protestů, budou pokutováni.

Cílem bylo přesvědčit nebo zastrašit občany, aby zůstali doma. Ač se státní média až do soboty k demonstracím snažila vyjadřovat sporadicky a zobrazovat je jako pokus o protiprávní jednání několika šílenců pokoušejících se rozvrátit stát, na sociálních sítích toto téma vyvolalo mnoho pozornosti. Známé osobnosti vyjadřovaly podporu jak Kremlu, tak Navalnému – a když ne přímo jemu, tak volaly alespoň po spravedlnosti a vládě práva. Celá řada z nich se k politice vyjádřila úplně poprvé. Dokonce i radní z petrohradské radnice za opoziční stranu Jabloko vystoupil na zasedání s podporou Navalného.

Server Meduza zveřejnil seznam veřejně známých osob, které se postavily za Navalného a kterých není oproti minulosti zrovna málo. Jedná se většinou o představitele mladší generace a lidi středního věku – bloggery, zpěváky, herce, umělce, novináře a dokonce i některé sportovce. Právě fanouškovská základna těchto známých osobností může být dalším komunikačním kanálem pro šíření Navalného videí a investigativní práce.

K pádu režimu bezprostředně nedojde

Demonstrace nejspíš nebudou mít bezprostřední efekt nebo rychlou gradaci, jakou jsme viděli například v Bělorusku. Ale faktem je, že o Navalného práci ví stále více lidí, a pokud nepodporují přímo jeho osobně, vyjadřují nesouhlas s praktikami režimu a volají po vládě práva a spravedlnosti. Počty lidí, kteří vnímají nespravedlnost režimu, snahu jeho představitelů o vlastní obohacení a neřešené narůstající problémy země rostou sice pomalu, ale přece.

Režim postupně ztrácí výhodu, kterou měl ještě před několika lety – totiž monopol na většinu informačního prostoru. S rozvojem sociálních sítí a informačních kanálů je čím dál těžší ukazovat Rusko jako zemi zaslíbenou a opozici jako škůdce a agenty západu. Je pravda, že tento pohled u velké části obyvatel (spíše u většiny) stále rezonuje, především u těch, jejichž hlavní informační zdroj tvoří televize a politika je nezajímá. Současný režim ale ztrácí dech u mladší generace, nemá jí co nabídnout a čím ji oslovit. Omezování sociálních sítí a požadavky na odstranění „závadného“ obsahu mají spíš opačný účinek.

Kreml také s nelibostí pohlíží na pokračující protesty v Bělorusku, kde se donedávna velmi pasivní občané v krátkém čase masově aktivizovali, a snaží se podobným situacím předcházet. Je více než pravděpodobné, že po událostech tohoto týdne je o osudu Navalného rozhodnuto a opoziční představitel z vězení velmi dlouho nevyjde. Je také otázka, zda se mobilizační potenciál sobotních protestů udrží – moc pravděpodobné to není, ale celá situace kolem Navalného má potenciál přitáhnout k politice víc lidí než doposud a rozšířit základnu lidí, kterým současný režim nevyhovuje. Spolu s tím se bude pravděpodobně prohlubovat příkop mezi mladší generací a režimem. Na poukazování na velikost Ruska, hrdost na vítězství nad fašismem ve druhé světové válce nebo na propagaci konzervativních hodnot mladší generace neslyší tolik jako její rodiče a prarodiče. Je to běh na dlouhou trať, ale ani Navalného tým si zřejmě nedělal iluze, že sobotní demonstrace povede k pádu současného režimu.

Autorka je politoložka se zaměřením na východní Evropu.

 

Čtěte dále