Green Deal přináší do Česka smrt z Bruselu

Evropská unie se chce chovat aspoň trochu udržitelněji. Česká pravice na to říká ne. Podívejte se na osmnáctý díl Všichni tady umřeme.

Evropská unie představila klimatický plán, který má do roku 2030 zredukovat emise skleníkových plynů o 55 procent ve srovnání s rokem 1990 a podle něhož by do roku 2035 měl skončit prodej aut se spalovacím motorem. Tento plán zničí Českou republiku – alespoň tak to vidí česká politická a mediální pravice. Evropský cíl je přitom značně kompromisní a z pohledu klimatu nedostatečný. Přesto vyvolal na české politické scéně, která se vznáší ve vakuu, zděšení, jako ostatně cokoli, co pochází mentálně z tohoto století. Politici ODS jako Alexandr Vondra a Jan Skopeček nebo média jako Echo a Reflex dostali ze snahy Unie odvrátit hrozbu zničení klimatu a biosféry psotník.

Pojďme se na tu apokalypsu podívat. Co tedy Unie navrhuje? Do roku 2030 se mají emise CO2 snížit o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Vypadá to drasticky, ale není. Do roku 2018 už totiž klesly emise Česka o 35 procent, přičemž většina poklesu se odehrála v devadesátých letech v důsledku prostého krachu nejšpinavějších částí průmyslu. Současný nářek se tak týká 20 zbývajících procent – protože zde pro snížení emisí budeme muset něco udělat.

Když Jan Skopeček, ekonomický expert ODS, předával místopředsedovi Evropské komise Timmermansovi, který má Green Deal na starost, model auta, aby mu prý vysvětlil význam aut se spalovacím motorem pro Česko, ocitl se v pozici blázna, který vůbec netuší, co se děje. Přitom i Británie, která unikla z „diktátu Bruselu“ a může si dělat, co chce, zakázala fosilní auta už od roku 2030. Zatímco Unie chce emise snížit do roku 2035 o 55 procent, Británie si dala za cíl 78 procent. A to tam prosazují pravicoví konzervativci… Saša Vondra si dokonce ztěžuje, že klimatickému šílenství podlehlo i Maďarsko a Polsko. Z české pravice se tak stává zcela reálný kůl v plotě. Samotný plán EU už odsouhlasili premiéři členských zemí, tedy i náš Andrej Babiš, za což mu patří neironický dík.

Když Vladimír Dlouhý a s ním mnoho dalších varuje před hysterií a klimatickým extremismem a volá po realistickém přístupu, pak s ním souhlasím. Je třeba realisticky přiznat, že náš současný způsob života a spotřeby není realistický a neodpovídá reálným možnostem planety. A to dlouhodobě. Jenže na každý evropský plán, co dělat, se snese český nářek, proč to nejde. Přitom hlavními problémy Green Dealu jsou jeho nedostatečné cíle a hrozba přenášení nákladů za transformaci na ty nejchudší a další vyhrocení nerovností. Pozitivní snad je, že na rozdíl od většiny našich politiků si česká veřejnost jako celek problém uvědomuje a řešení ji zajímá. Jen škoda, že na to žádná relevantní politická síla nedokáže reagovat a že se i Piráti dostali do vleku ODS a vzájemně se hlídají, aby nikdo nezvedl hlavu nad horizont lokální kaluže. Nakonec působí nejpříčetněji Babiš, který evropskou dohodu podepsal a dál o ní raději mlčí.

Tak dík, Andreji.

Čtěte dále