„Vážení spoluobčané, rozhodnutí je na vás.“ První Fialův premiérský projev vám rozhodí sandál

Nová vláda nastupuje do možná nejhoršího období za celou koronavirovou pandemii. Jaký by asi byl první premiérský projev Petra Fialy a co by v něm tak milovník Reagana a Thatcher mohl říct?

Petr Fiala měl být dnes jmenován premiérem České republiky. Miloš Zeman však místo toho radši chytil covid a po pár hodinách od propuštění se vrátil zpět do nemocnice, což je zvrat, který by nevymyslel ani Shyamalan v nejlepších letech. Fialovo jmenování se proto opět o nějakou dobu odsouvá a předseda ODS tak má hodně času přemýšlet o tom, co bude definovat jeho historický odkaz – o prvním premiérském projevu.

Petr Fiala bude přebírat zemi v těžkých dobách. Doma i v nemocnicích budou umírat stovky lidí a nová vládnoucí koalice bohužel ve svých řadách nenašla schopnějšího člověka na post ministra zdravotnictví, než je Vlastimil Válek. Ten mluví především ve fotbalové terminologii, přičemž se dá s úspěchem pochybovat, že kdy v životě fotbal viděl, natož hrál. Válkovou jedinou strategií, jak zmírnit pandemii, je říkat lidem, že není Andrej Babiš. Automaticky by ho proto měli mít rádi a dodržovat, co jim říká.

Petr Fiala je konzervativec tělem i duší. Kdyby mohl, narodil by se ve viktoriánské Anglii, samozřejmě jako jediné přeživší dítě zámožného lorda. Miluje cokoliv, co kdy udělali Margaret Thatcher nebo Ronald Reagan – zničením komunismu počínaje a sociálním rozvratem konče. Jednu věc však Thatcher a Reagan uměli obzvláště dobře – řečnit. Nad Reaganovým projevem po explozi raketoplánu Challenger by se daly dávat dlouhé hodiny politické rétoriky.

Slíbil jsem, že vám nebudu lhát. Zdravotnický personál už v těchto chvílích začíná selektovat, byť to nikdo z nich nepřizná. Tak to zkrátka je, taková jsou fakta.

Petr Fiala proto bude potřebovat hned v samotném začátku svého úřadování vybombit parádní a burcující projev. Nejlépe hned první den ve funkci, v televizním primetimu a na všech stanicích, včetně TV Noe. Thatcher ani Reagan si své projevy samozřejmě nepsali a neměl by tak činit ani Petr Fiala. Dovoluji si mu proto nabídnout své služby a předkládám mu zde volně licencovaný návrh projevu k národu, v němž se snoubí vše, co má rád.

Spousta z vás zemře

„Vážení spoluobčané, dámy a pánové, mí drazí sousedé.

Pan prezident mě dnes jmenoval premiérem České republiky. Při té příležitosti jsem slíbil věrnost České republice, tedy vám všem. V duchu jsem si v tu chvíli slíbil také to, že vám nebudu lhát. A tento slib hodlám dodržet bez ohledu na diktát politické korektnosti, který velí, abych mlčel, abych vám maloval skutečnost narůžovo. Já si však vždy zakládal na poctivosti.

Nebudu vám lhát: spousta z vás v následujících týdnech zemře. Ano, mnozí z vás, kdo mě teď sledujete nebo posloucháte, se nedožijí Vánoc. Zemřete v bolestivé agónii, někdo rychleji, někdo pomaleji. U štědrovečerní večeře budou vaši příbuzní koukat na prázdnou židli. Mnozí z vás už koupili vánoční dárek, který nebude komu předat. Dobře se podívejte na vašeho partnera, rodiče nebo dítě, pokud sedí vedle vás, případně mu zavolejte, řekněte si, že se máte rádi a rozlučte se. Bude vás velice mrzet, pokud tak neučiníte, a budete si to vyčítat. Zemřou vás totiž tisíce a bude velice smutné, pokud si neřeknete sbohem.

Následující týdny budou extrémně těžké. Bude to největší zkouška, kterou kdy naše země ve své samostatné historii podstoupila. Jen tento týden bylo odhaleno přes sto tisíc nakažených, reálné číslo je však mnohonásobně větší. Mnoho tisíc lidí, kteří ještě v tuto chvíli nevědí, že jsou nakaženi, bude mít těžký průběh. Budou vyžadovat odbornou péči, ale té se jim už nedostane.

Pokud nejste očkováni, nakazíte se a přitíží se vám, během několika týdnů bude zbytečné volat sanitku. Žádná nepřijede. Bude zbytečné domáhat se místa v nemocnici, žádné tam pro vás nebude. Budete muset zůstat doma a doufat, že to přežijete.

Slíbil jsem, že vám nebudu lhát. Zdravotnický personál už v těchto chvílích začíná selektovat, byť to nikdo z nich nepřizná. Jestliže mají na ARO jedno zbývající lůžko a mají si vybrat mezi neočkovaným třicetiletým sportovcem a očkovanou šedesátiletou ženou, která nestihla třetí dávku, vyberou si právě ji. Protože se snažila pro sebe něco udělat. Tak to zkrátka je, taková jsou fakta.

Zdravotnický personál přezdívá této vlně Vlna D. Vlna debilů. Na přístrojích totiž končí zejména lidé, kteří se nenechali z vlastního rozhodnutí naočkovat. Nyní tito lidé zahltili naše zdravotnictví, musí se omezovat operace i preventivní péče a následky tak neseme všichni.

Nebudu vám lhát, tato vlna již nejde zastavit. Naše vláda slíbila, že už nedopustí žádný další lockdown a tento slib dodržíme. Je to velice těžké, protože čísla jsou alarmující a naši zdravotníci jsou na pokraji sil. Já však věřím, jsem bytostně přesvědčen, že to zvládneme. Bude za tím spousta slz, spousta smutku, spousta zbytečných úmrtí, kterým se dalo předejít, ale my to zvládneme a vyjdeme z této krize silnější a soudržnější jako národ, jako stát.

Lockdown není cestou. Cestou není ani povinné očkování. Nic z toho tato vláda nechce a nebude prosazovat, protože jakýkoliv nátlak je nám cizí. Celý svůj život jsem věřil ve svobodu. Ve svobodu projevu, svobodu víry, svobodu myšlení a svobodu rozhodování. Tato vláda vám dává možnost svobodně žít jako očkovaný nebo svobodně zemřít jako neočkovaný. Rozhodnutí je na vás.

Přeji vám krásný zbytek večera a věřím, že o mých slovech budete alespoň krátkou chvíli uvažovat. Na shledanou.“

Samozřejmě se to nikdy nestane. A i kdyby se to stalo (opět připomínám, volná licence), nic to nezmění. Neočkovaní Češi nastoupili cestu sebevražedných lumíků a vedou všechny ostatní k okraji nejbližšího fjordu. Zda bude Petr Fiala v čele, nebo se bude naopak snažit o změnu směru, je úplně vedlejší, stejně ho to stáhne dolů. Bo tak život chode.

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále