Česko je nutella Evropy, kterou si namaže na chleba každý, kdo jde okolo

Premiér Petr Fiala objevuje svět – a nestačí se divit.

Petr Fiala vyrazil do světa a nestačil se divit. Podobně jako před dvěma lety Václav Klaus, který se rozčiloval v supermarketu, proč je na světě tolik jogurtů. Fialu zaskočilo, že se ceny výrobků v různých zemích liší, že v Německu mají levněji, zatímco v Česku koncerny a obchodníci podstrkují zákazníkům menší zboží. Ponecháme stranou, že odpovědný pravicový politik si pro srovnání vybral sladkou limonádu a obarvený tuk s cukrem v zemi, která patří k nejobéznějším v Evropě. Zdravé jídlo je nejspíš příliš levicové.

Platíme více za horší zboží i služby a z druhé strany nás drtí menší mzdy za stejnou práci.

Skoro to vypadá, jako by si Klaus a Fiala mysleli, že za oknem jejich kanceláří existuje svět centrálně řízených ekonomik, a šokoval je střet s realitou kapitalismu, v němž se nejbohatší snaží oškubat nejchudší a ceny v obchodech nedávají žádný smysl. Není se co divit. Klaus ani tak nerozuměl ekonomice, jako spíše věřil na duchy „neviditelné ruky trhu“ a jiné magické postavy neoliberalismu.

Fiala pak o ekonomice neví vůbec nic, což se odráží ve fungování celé jeho vlády. Dodnes si nedokázal spojit, že zrušení superhrubé mzdy, což před třemi lety slavil jako své velké vítězství, stojí za finanční katastrofou, kterou jeho vláda už druhým rokem marně řeší, místo aby se zabývala něčím podstatným a důležitým. K ruce má ostatně ministra financí, který na tom není o mnoho lépe.

Fiala by nicméně ve své cestě za poznáním života obyčejných lidí, kteří platí účty a snaží se nějak přežít, mohl pokračovat. Divit by se mohl třeba u účtů za telefon, kdy český oligopol operátorů účtuje zákazníkům klidně násobky toho, co platí lidé v sousedním Polsku. Nabídka služeb českých operátorů tak připomíná spíše aktivity lichvářů, kteří si rozdělili zákazníky a nechají je škemrat o slevy.

Platíme více za horší zboží i služby a z druhé strany nás drtí menší mzdy za stejnou práci. Na tom ale stojí ekonomika země, že dokážeme vylisovat plast nebo ohnout kus plechu levněji než Němci. V tom jsme nejlepší a dlouho budeme, protože Fialova vláda snížila objem prostředků na školství, vědu a výzkum, kdy tyto výdaje vůči HDP od nástupu této vlády klesají.

Lidem nepomáhá ani stagnující minimální mzda. Moc jim nepomohla inflace, na jejíž řádění vláda i Centrální banka jen bezradně přihlížejí, přičemž Aleš Michl udělal z klíčové instituce bezvýznamný úřad, u něhož nikdo neví, čím se řídí a jaké cíle sleduje. Jediný argument proti zavedení eura tak je, že by byl Aleš Michl bez práce. To ale asi není argument proti.

V Německu a kdekoli jinde v Evropě by se Fiala mohl divit také tomu, jak se to stalo, že zrovna v Česku zaměstnanci zchudli nejvíce ze zemí OECD, o čem svědčí také kontinuální propady prodejů v Česku. A protože neštěstí v Česku nechodí nikdy samo, na druhé straně nám rekordně zdražilo bydlení nebo energie, takže pomalu začíná být levnější bydlet a žít skoro kdekoli jinde. Naštěstí připravuje Fialova vláda stavbu hned několika jaderných bloků, což nám zajistí nejdražší energie v Evropě na dekády dopředu. A Brnu trubku s teplou vodou.

Samozřejmě ne všichni zchudli. Zbohatli mobilní operátoři, fosilní miliardáři a pak největší producent potravin v zemi Andrej Babiš, který oškubal své voliče, rekordně zbohatl a jako bonus si za dva roky namaže celou koalici na chleba, jako nutellou ve slevě. V jiné zemi by Babiše a další oligarchy zdanili, v Česku se jim vláda klaní.

Petr Fiala by si mohl namazat chleba sladkou pomazánkou, nalít si k tomu sladkou limonádu s kofeinem a přemýšlet, čím přesně se liší tato země od těch ostatních. Vždyť u nás svítí to stejné slunce, fouká stejný vítr a lidé mají podobný počet končetin jako kdekoli jinde. V podstatě to jediné, čím jsme unikátní, je, že nikde jinde nevládne vláda Petra Fialy.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále