Držitelka dvou Oscarů, politická aktivistka a bojovnice za klima. Jane Fonda boří stereotypy

Jane Fonda po téměř třech letech organizuje další protesty proti zhoršující se klimatické krizi. „Budu u Kapitolu každý pátek, ať prší nebo svítí slunce,“ napsala slavná herečka na svých webových stránkách.

Už v říjnu 2019 organizovala Jane Fonda ve spolupráci s Greenpeace pravidelnou týdenní protestní iniciativu nazvanou Fire Drill Fridays (FDF), která však byla kvůli covidu přerušena. Vznik prý inspirovala Greta Thunberg a další mladí aktivisté a aktivistky z celého světa, kteří požadují rychlou a účinnou reakci světových vlád na změnu klimatu. Tisíce protestujících, mezi kterými je i nemálo celebrit, se v rámci znovuobnovené iniciativy schází před Kapitolem ve snaze zvýšit povědomí o zhoršující se klimatické krizi. Mezi požadavky FDF patří vyhlášení stavu klimatické nouze, zastavení nových projektů v oblasti fosilních paliv a rychlé ukončení těch stávajících s tím, že musí následovat spravedlivý přechod na hospodářství využívající obnovitelných zdrojů energie. „Budu u Kapitolu každý pátek, ať prší nebo svítí slunce, inspirována a povzbuzena neuvěřitelným hnutím, které vytvořila naše mládež,“ napsala Fonda na svých webových stránkách.

Nejlepší oslava narozenin

Jane Fonda byla během jednoho z protestů v den svých osmdesátých druhých narozenin dokonce zatčena. Bylo to už popáté, kdy za svůj klimatický aktivismus skončila ve vazbě. Později v knize What Can I Do? My Path from Climate Despair to Action toto zatčení označila za „nejlepší narozeninovou oslavu všech dob“. Mezi lety 2016 a 2020 protestovala proti výstavbě několika ropovodů v USA. Odstartovala kampaň za práva původních obyvatel Ameriky, kteří žili v oblastech plánované výstavby, kvůli níž by přišli o svá území a pitnou vodu. Po delší pauze se k FDF vrátila a v pátek 2. prosince znovu vyrazila do ulic Washingtonu protestovat za klima. Spolu s ní se akce zúčastnila například i herečka Taylor Schilling. „Rakovina je sice děsivá, ale klimatická krize je děsivější,“ řekla Jane Fonda pro Washington Post během protestu.

Jane Fonda úspěšně boří stereotypy o tom, že starším lidem je klimatická změna lhostejná.

Zprávu o své diagnóze a o zahájení několikaměsíční chemoterapie zveřejnila v září tohoto roku na svém instagramu. Ani nemoc jí však nebrání šířit osvětu. „Mám štěstí, protože mám zdravotní pojištění a přístup k nejlepším lékařům a léčbě. Uvědomuji si, a je to bolestné, že jsem privilegovaná. Téměř každá rodina v Americe se někdy musela vypořádat s rakovinou a příliš mnoho z nich nemá přístup ke kvalitní zdravotní péči, kterou dostávám já. To není správné,“ uvedla na svých sociálních sítích. „Musíme také mnohem více mluvit nejen o léčbě, ale i o příčinách, abychom je mohli odstranit. Lidé by například měli vědět, že fosilní paliva způsobují rakovinu. Stejně tak pesticidy, z nichž mnohé jsou právě na bázi fosilních paliv,“ dodala.

Socialistka a feministka

Jane Fonda je ve svých čtyřiaosmdesáti letech nejen herečkou a aktivistkou, ale i spisovatelkou. V osmdesátých letech začala psát knihy o zdravém životním stylu a cvičení, později se však ve svých textech začala věnovat i environmentálním a lidskoprávním tématům. Sama od puberty skoro 35 let trpěla bulimií. Tvrdí, že se jí nemoc podařilo díky cvičení překonat ještě předtím, než začala podnikat v oblasti fitness videí a cvičebních programů. „Okolo mých čtyřiceti let nastal okamžik, kdy jsem si uvědomila, že pokud budu nadále ovládána těmito věcmi, tak i když neumřu, můj život se zkrátka rozpadne,“ řekla časopisu People.

Jane Fonda zůstává věrná svým přesvědčením a využívá svou slávu a postavení, aby byla hlasem lidí, kteří nejsou dostatečně slyšet. Se svým tehdejším manželem v roce 1976 založila Kampaň pro ekonomickou demokracii za účelem prosazovat ve společnosti a politice levicová témata, jako je regulace nájemného, snížení znečištění vody, investice do solární energie a mnohá další. Už dříve stála na straně odpůrců války ve Vietnamu, což odradilo nemalou část amerického publika od její tvorby. Bojovala ale též proti válce v Iráku, proti násilí na ženách či za práva LGBTQ+. Fonda poskytla rozhovor během nepokojů v roce 1979 v San Francisku, které následovaly po atentátu na politika otevřeně se hlásícího k homosexualitě, jejího přítele Harveyho Milka. „Máte pocit, že gayové v San Francisku, kteří jsou teď velmi silní a mocní, potřebují podporu? Jsou stále diskriminováni?“ ptal se Fondy v rozhovoru reportér. „Rozhodně. Kulturně, psychologicky, ekonomicky i politicky jsou gayové a lesby diskriminováni. Jsou velmi silným hnutím, zejména v San Francisku, nepotřebují mě, ale mají mě rádi a mají rádi naši kampaň, protože vědí, že společně můžeme být ještě silnější,“ zněla odpověď Jane Fondy. Sama finančně podpořila mnoho různých projektů, včetně kampaně Alexandrie Ocasio-Cortez při volbách do Sněmovny reprezentantů. Sama se označuje za socialistku, feministku a liberálku.

Jane Fonda úspěšně boří stereotypy o tom, že starším lidem je klimatická změna lhostejná a že problém spíše prohlubují, než aby ho aktivně řešili. Celý život využívá svá privilegia a finance, aby podporovala lidská práva i environmentální problémy po celém světě, a stala se tak ikonou i vlivnou aktérkou společenských změn.

Autorka působí jako stážistka v Alarmu.

Čtěte dále