Atentát na rap. Young Thug stanul před soudem kvůli svým textům

V zámoří pokračuje soud s rappery z kolektivu Young Stoner Life v čele s hitmakerem Young Thugem. Z údajné kriminální činnosti je mají usvědčit texty jejich skladeb.

Je to příběh, který by možná leckdo označil za přitažený za vlasy nebo rovnou za vyloženě absurdní. Kdyby ovšem nebyl pravdivý. Atlantský (t)rapový inovátor Young Thug může skončit na několik let za mřížemi jen na základě textů, které rapuje ve svých skladbách. Fani Willis, státní zástupkyně v okresu Fulton, do něhož patří i město Atlanta, se rozhodla proti rapperům z atlantské crew Young Stoner Life použít zákony, které původně vznikly v šedesátých letech k potírání mafie (tzv. RICO laws) a které dovolují odsoudit osoby i na základě nepřímých důkazů.

Jeffery Williams aka Young Thug a jeho parťáci měli podle žalobce svojí rapovou kariérou krýt závažnou trestní činnost, jako je ozbrojené vloupání, dealování drog, vydírání nebo dokonce vraždy. Rapová sláva jim údajně pomáhala budovat zločineckou síť a využívat ji k pouliční dominanci. Autor průlomových trapových desek Jeffery nebo Barter 6 je tak podle žalobce šéfem obřího kriminálního byznysu.

Rappeři se tak dlouho snažili budovat zdání autenticity historkami o svých gangsterských aktivitách, až se jim to vymstilo a veřejnost začala jejich texty používat jako důkazy ve skutečných kriminálních kauzách.

Vyšetřování se z velké části soustředí na smrt Donovana Thomase Jr., známého jako Big Nut, který byl v roce 2015 zastřelen z projíždějícího auta. Žalobce je přesvědčený, že Thomas byl členem odnože proslulého gangu Bloods známé jako Inglewood Family a zároveň šedou eminencí na rapové scéně. Jeho smrt odstartovala podle státní zástupkyně „vlnu násilí, jakou Atlanta ještě neviděla“.

Členové Young Stoner Life jsou jedni z podezřelých z Thomasovy vraždy, ale v tomto případě to není ta nejdůležitější věc – vyšetřování má totiž hlavně za úkol rozplést údajnou organizovanou činnost, kterou YSL provozovali. Zákony proti organizovanému zločinu jsou totiž nastavené tak, že stačí prokázat, že Young Thug šéfoval gangu provádějícímu ilegální činnost, aniž by musel vědět o konkrétních vraždách, a stejně bude odsouzen. K dosavadním padesáti šesti obviněním přitom po rapperově zatčení přibylo ještě dalších sedm – v jeho domě byly nalezeny nelegální zbraně nebo marihuana. Pokud by byl shledán vinným ve všech bodech, hrozí mu trest až sto dvacet let vězení.

Příběhy, které slyšel

Při masivním zatýkání, které proběhlo v květnu 2022, zůstalo ve vězení celkem dvacet osm lidí spojených s Young Stone Life. Kromě Young Thuga to byl i další populární rapper Gunna, který byl ale později propuštěn na kauci, což si někteří pozorovatelé vyložili tak, že policii něco prozradil. Gunna se vrátil ke své rapové kariéře a vydal mimo jiné jeden z nejúspěšnějších singlů loňského roku FukUMean, který se vyšplhal na čtvrté místo v americké hitparádě.

Thug jako hlavní podezřelý je ve vazbě už přes dvacet měsíců a několikrát mu byla zamítnuta kauce, což svědčí o tom, že státní zástupkyně bere kauzu velmi vážně. Rapper samozřejmě svoji vinu popírá. „Není to jen o mně nebo YSL. Vždycky jsem používal svoji hudbu jako formu uměleckého vyjádření, a teď vidím, že černým umělcům a rapperům je tato svoboda zapovězena,“ prohlásil Young Thug ve videu, které se minulé léto promítalo na newyorském rapovém festivalu Hot 97’s Summer Jam. Rapper v něm vyzýval k podpisu petice Protect Black Art, která rámuje jeho zatčení jako jednoznačný útok na rap coby formu uměleckého vyjádření.

„Ano, mluví o zabíjení policajtů, střílení lidí a střílení z aut, ale to všechno je součástí koloritu, v němž vyrostl. Tohle jsou lidi, které znal. Tohle jsou příběhy, které slyšel. A tohle slova, která zrýmoval,“ prohlásil na obhajobu Young Thuga jeho právník Brian Steel, který považuje představu, že by rapper mohl stát v čele kriminální organizace, za absurdní. A soudit ho za jeho texty bere jako nebezpečné narušení svobody slova.

Šéf gangu

Fani Willis působila šestnáct let jako žalobkyně v kanceláři státního zástupce a její nejviditelnější kauza byla spojená s manipulací se standardizovanými školními testy, které učitelé vylepšovali, aby škola získala lepší celkové hodnocení a s tím spojené výhody. Už tehdy Willis použila zákony RICO, které ze skupiny učitelů-podvodníků udělaly nefalšovaný kriminální gang. Kreativní – a zároveň hodně kontroverzní – užití zákonů na potírání organizovaného zločinu se ale zapsalo do povědomí veřejnosti a v roce 2020 byla Willis zvolena státní zástupkyní svého okrsku.

V nové roli Willis svoji metodu použila kromě rapperů třeba také na Donalda Trumpa, kterého obvinila z pokusu ovlivnit volební komisi státu Georgia. Trump po volbách v listopadu 2022 údajně volal guvernérovi a dalším vysoce postaveným politikům v Georgii a žádal je, aby „našli“ hlasy, které by mu po přepočítání zajistily vítězství v klíčovém volebním státu. V chystaném procesu se bude Willis snažit přesvědčit porotu, že Trumpova snaha změnit výsledek voleb se dá klasifikovat jako organizovaný zločin. Bývalý americký prezident a osmnáct jeho spolupracovníků bylo obviněno v polovině srpna. Půjde nejspíš o dlouhý proces, jenž patrně zasáhne i do republikánských primárek, kterých se Trump hodlá zúčastnit.

A dlouhé bude nejspíš i přelíčení s Young Thugem a jeho partou, které začalo na konci listopadu, v polovině prosince ale bylo odloženo na leden, protože jeden ze spoluobžalovaných byl pobodán ve vězení a nemohl by se účastnit soudu. Ten začal znovu 2. ledna a pozornost vzbudil třeba rozměrný svetr, v němž rapper usedl v lavici obžalovaných. Spekuluje se, že Young Thug pod ním měl buď neprůstřelnou vestu, nebo nějakou zdravotnickou pomůcku spojenou s nespecifikovanými zdravotními problémy.

Oběť paranoie

Rappeři se tak dlouho snažili budovat zdání autenticity historkami o svých gangsterských aktivitách, až se jim to vymstilo a veřejnost začala jejich texty používat jako důkazy ve skutečných kriminálních kauzách. Samozřejmě, že umělecká reflexe reality a realita jsou pořád dvě různé věci, pro soudy se ale líčení zločinů v písních stalo snadným nástrojem, jak posílat do vězení ty, kteří nemají – třeba prostřednictvím drahých právníků – šanci přesvědčit soud o absurditě těchto závěrů.

Deník Guardian nedávno uvedl, že jen ve Velké Británii byly rapové texty použity jako důkaz viny v 240 případech. V USA byly rapové texty použity například v kauzách rapperů Tekashi 6ix9ine a Tay-K, kteří nakonec skončili ve vězení. V lednu 2021 stát Maryland dokonce odsouhlasil zákon, podle něhož mohou být texty rapových skladeb použity jako důkaz viny. Praxe se tak rozšířila, že v předloňském roce stanuli rappeři Jay-Z a Meek Mill v čele iniciativy, která si dala za cíl důkazní používání textů hudebních skladeb omezit nebo zcela zakázat.

Případ Young Stoner Life je tak další kapitolou v této zvláštní válce, jejíž kořeny se dají vystopovat až do konce osmdesátých let. Když tehdy převzala vládu nad žánrem drsná odnož gangsterského rapu s pouličními příběhy plnými násilí a sexu, začali proti ní moralisté bojovat pod vlajkou údajného špatného vlivu na děti a výsledkem byla varovná nálepka „Parental Advisory“, kterou nahrávací společnosti začaly označovat desky s problematickým obsahem. Poslat do vězení rappera za text, ve kterém mluví o (velmi pravděpodobně) fiktivní kriminální činnosti, je ale samozřejmě ještě jiný stupeň paranoie.

Kauza vypadá opravdu absurdně, ale i vzhledem k oblíbenosti používání „RICO laws“ může dopadnout skutečně jakkoliv. Soudce Ural Glanville už dokonce souhlasil s předběžným a podmíněným použitím textů jako důkazu a týmu Young Thuga vysvětlil, že žalobci „nežalují vaše klienty kvůli písni, kterou napsal. Používají písně, aby potvrdili další věci, s nimiž je váš klient možná spojený… Nemyslím si, že je to útok na svobodu slova.“ U soudu už zazněly ukázky z Thugových textů, v nichž říká: „Já a mí sráčové jsme nad zákonem“ nebo „Natočil jsem rap o vraždě a zaplatil právníkovi třicítku“.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále