Zdivočelá země: zemědělci bloudí politickým prostorem a hledají, kdo je vyslyší

Odsudky ze strany vládních politiků, médií a jiných představitelů liberálních elit ženou protestující zemědělce do náruče inkluzivní ultrapravice a konejšivé dezinfoscény.

Ve Studiu Alarm se sešli Jan Bělíček, Pavel Šplíchal a Stanislav Biler, aby spolu probrali protesty zemědělců, přes které se dostali k vzestupu krajní pravice a dezinfoscény.

České zemědělstvo se sjelo do Prahy a debatovalo o tom, jak efektivně umí protestovat jejich kolegyně a kolegové v jiných zemích. Jaké jsou ale požadavky zemědělců, jsme se dozvěděli spíše od jejich zahraničních souputníků, kteří jednotlivé body zformulovali. Ti čeští se spíše pohádali o to, čí je to demonstrace a kdo ji komu ukradl. A pravdou je, že se na jejich protestech snažila přiživit celá česká ultrapravice a dezinfoscéna, což značně znesnadňuje hledat si k protestujícím sympatie nebo rozklíčovat, o co komu přesně jde. Druhou věcí je, že když chce někdo vyjádřit odpor k vládě a hledá pro své protesty podporu, je v tuto chvíli právě tato scéna přirozeným a často jediným spojencem.

To nemění nic na tom, že problémy zemědělců jsou reálné, některé jejich požadavky věcné a je věcí politiků je vyslyšet a hledat řešení. Jako typická česká cesta nikam se jeví odmítnutí protestů coby nátlaku nebo jejich rámování ze strany některých členů vlády či médií jako proruské propagandy, posmívání se zemědělcům, že jsou „leví“ nebo dokonce pohoršení, že mají drahé traktory díky dotacím „z našich daní“ a tak by měli být zticha a hezky makat. Pro část pohoršených liberálních elit jsou pracující stále spíše podezřelými poddanými, kteří nemají právo se ozvat, což je přitom jejich základní demokratické právo.

Odmítání, výsměch a zpochybňování tohoto práva žene nespokojené protestující do náruče ultrapravice a dezinfoscény, která dokáže být nakonec mnohem inkluzivnější než vzdělaná elita. Máslo na hlavě pak mají zvláště lidovci, kteří se zájmy zemědělců zaklínají po celé dekády, ale reálně s nimi strana komunikuje jen krajně obtížně.

V podcastu dojde také na cestu Tuckera Carlsona, celebritu americké konzervativní pravice, který v Moskvě obdivoval čisté metro, vozíky na mince nebo voňavý chleba a ptal se, jak to ten pan Putin dělá, že je i uprostřed války všude tak hezky čisto a uklizeno.

Čtěte dále