Dezinfo scéna chce do Europarlamentu. Pod různými názvy nabízí všichni stejný program

Odlišit od sebe Rajchla, Vrabela, Turka nebo Okamuru je skoro nemožné. Všichni chtějí zachránit spalovací motory, zastavit Green Deal a diktát Bruselu. Dál jejich fantazie nesahá.

Možná už vás v záplavě předvolebních plakátů napadlo, jaký že je přesně rozdíl mezi Okamurovým SPD, PRO Jindřicha Rajchla, Česká republika na prvním místě nebo co je to Aliance za nezávislost ČR –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ proti přijetí eura! Pokud chcete uklidnit, že je to určitě jedno a totéž, pak máte v zásadě pravdu. Přesto tyto subjekty se stejným politickým programem – dostat se do Bruselu, zastavit a Green Deal a zachránit spalovací auta – kandidují vedle sebe a přetahují se o stejné voliče. Nicméně drobné rozdíly existují.

Například SPD se nejmenuje po Okamurovi, čímž se liší od PRO Jindřicha Rajchla, který je předsedou hnutí, jehož cílem je on sám. PRO je navíc zkratka, ale její znalost dalece přesahuje vše, co byste kdy potřebovali pro úspěch v AZ Kvízu.

Rajchl se etabloval coby organizátor Protestů proti bídě, z nichž se rychle staly protesty za dezinformace všeho druhu. Do svého hnutí přilákal bývalého jihomoravského hejtmana, poslance a místopředsedu ČSSD, Michala Haška, který se připojil k ultrapravici, aby se s ní pokusil dostat do Europarlamentu.

S Rajchlem se snadno zaměňuje Ladislav Vrabel. Ten pro změnu organizoval demonstrace Česko na prvním místě. Rozeznat názory těchto dvou vůdců je krajně obtížné. V rétorické rovině lze říct, že zatímco Rajchl postrádá charisma, Vrabel se topí ve vlastních slovech. Při snaze působit erudovaně se mu třeba v televizních rozhovorech podařilo položit rovnítko mezi nacionalismus a nacismus. Jindy se pokoušel dokázat, že Evropská unie nemá existovat, protože státy mezi sebou uzavřely dohodu a ne Evropskou unii.

Ladislav Vrabel je navíc podvodník topící se v exekucích, který nejspíš zneužíval dotace za covidu a pomocí příspěvků od lidí na demonstrace se snažil umořit část svých dluhů. Nabízí se tak, že jeho hnutí by se mělo jmenovat spíše Ladislav Vrabel na prvním místě.

Jinou figurou, která léta pospává v Europarlamentu, je bývalý generál Hynek Blaško. Ten původně uspěl za Okamurovu SPD. Před dvěma lety však z Okamurovy stáje utekl, s Okamurou se rozhádal a dnes se snaží v Evropském parlamentu udržet pomocí nového vehiklu, tentokrát s názvem Aliance za nezávislost ČR – proti přijetí eura! To je koalice různých ultrapravicových sdružení a spolků.

Blaškův výkon v debatách je nicméně značně unavený, sedativní a působí vyloženě vyhořele. V podstatě se ani nenamáhá formulovat ucelené věty, kdy se spokojí třeba s vyjádřením, že je „proti zákazům toho a tamtoho“. Na chvíli se nicméně zmobilizoval, kdy varoval, že pokud přestaneme produkovat CO2, zabije to všechny rostliny na planetě. Je otázkou, zda mohou být mrtvé více než jeho mysl.

Všechny zmíněné subjekty, včetně Přísahy a Motoristů, sdílí ten stejný program. Zachránit spalovací motory, zrušit či omezit Green Deal, zastavit podporu Ukrajiny. Liší se pak jen v míře radikality, s jakou chtějí opustit či zrušit Evropskou unii. Nejpříčetněji tak nakonec působí nestor nestabilních okrajů politického spektra Petr Cibulka, který se siderickým kyvadlem varuje před všudypřítomnými fízly a KGB.

Čtěte dále