M.I.A. „poškodila“ dobré jméno Paris St. Germain

Pařížský fotbalový klub pohrozil popové hvězdě M.I.A. soudem. Ve videoklipu Borders se totiž objevila v klubovém dresu a parodovala jméno hlavního sponzora.

Videoklip ke skladbě Borders zpěvačky M.I.A., který kriticky reflektuje uprchlickou krizi, sklidil velké ovace téměř všude. Po odeznění vlny nadšených reakcí se však o slovo přihlásil fotbalový velkoklub Paris St. Germain, který požadoval jeho stáhnutí a finanční odškodnění. Své rozhodnutí zpěvačce zdůvodnil v dopise, který se vzápětí v plném znění objevil na jejím Twitteru. Zpěvačka se totiž ve dvou záběrech objeví v klubovém dresu s přepsaným názvem hlavního sponzora Fly Emirates na Fly Pirates.

Pařížský klub považuje tento nápis za urážlivý a nespravedlivě očerňující jeho dobré jméno. Klubu se zároveň nelíbilo, že se skrze tento videoklip dostal do souvislosti s kritikou špatného zacházení s uprchlíky, kteří přicházejí do Evropy. M.I.A., kterou na jejím twitterovém účtu sleduje přes 650 tisíc uživatelů, se zveřejnění dopisu vyplatilo. Pařížský klub se okamžitě dostal pod palbou zdrcující kritiky.

Fotbalové dresy velkoklubů Real Madrid, Arsenal, Barcelona nebo právě Paris St. Germain jsou novodobými uniformami chudých.

Pokud odhlédneme od snahy cenzurovat umění, kauza odhalila i pokrytectví pařížského klubu ve vztahu k uprchlíkům. Proč by se klub, v jehož týmu hraje celá řada fotbalistů, kteří patří do skupiny takzvaných migrantů druhé generace, měl distancovat od klipu reflektujícího uprchlickou krizi? Osud největší hvězdy týmu, švédského útočníka s chorvatsko-bosenskými kořeny Zlatana Ibrahimoviče, je navíc pohádkovým příběhem o válečném uprchlíkovi, který v novém domově uspěl na celé čáře. Ibrahimovič, syn chorvatské katoličky a bosenského muslima, vyrůstal v Malmö na panelovém sídlišti Rosengård, kde po roce 1991 bydlelo mnoho přistěhovalců přicházejících z Afghánistánu, Libanonu, Iráku nebo bývalé Jugoslávie.

Použití fotbalového dresu v klipu není bezdůvodné. Jak poukazuje M.I.A. v rozhovoru pro platformu Noisey, fotbalové dresy velkoklubů Real Madrid, Arsenal, Barcelona nebo právě Paris St. Germain jsou novodobými uniformami chudých. Na záběrech z válkou postižených oblastí nebo chudých regionů Afriky či Asie se často objevují lidé ve fotbalových dresech jako svém každodenním úbor. Dresy jsou instantním prostředkem k identifikaci se zeměmi bohatého Severu a zároveň maskují chudobu svých nositelů. Proč M.I.A. zaměnila název sponzora klubu už není důležité. Piráti mohou odkazovat k dubajské vládě. Týkat se mohou i Kataru, který je spojován s korupcí ohledně kandidatury na pořadatele Mistrovství světa ve fotbale v roce 2022. Tisíce dělníků také zahynuly při výstavbě stadionů pro katarský šampionát. „Pirates“ ale také odkazují k somálským pirátům, jejichž křižování světovými oceány v sobě skrývá kapku romantického dobrodružství a kteří stojí v opozici proti osudům bezbranných lidí bojujících na mořských bárkách o přežití.

Fakt, že se pařížský fotbalový klub domáhá práva ve věci zneužití své značky, dovoluje M.I.A. pokládat konkrétní otázky, na něž bude muset vedení klubu odpovědět. Až teď je totiž dobré jméno klubu skutečně v ohrožení. Zvláštní na celé věci je, že oba účastníci sporu jsou nejlepšími příklady pozitivního dopadu evropského multikulturalismu. Na jedné straně věhlasný velkoklub s národnostně pestrým kádrem, který jednoznačně dominuje francouzské fotbalové lize a pravidelně se účastní závěrečných utkání evropských pohárů, a na straně druhé globální popová hvězdu, původem ze Srí Lanky, jejíž uměleckou identitu zformoval multikulturní Londýn.

Nutno dodat, že si pařížský fotbalový klub vybral těžkého protivníka. M.I.A. nedávno úspěšně prošla čtyřletým soudním martýriem spojeným s incidentem během přestávkového programu amerického Super Bowlu. Zpěvačka tehdy během vystoupení po boku Madonny ukázala na kameru zdvižený prostředníček. Asociace National Football League, zastřešující národní ligu amerického fotbalu ve Spojených Státech, se s ní soudila celkově o 16 milionů dolarů za porušení smlouvy a poškození dobrého jména. Spor se nakonec minulý rok vyřešil mimosoudním vyrovnáním. Zatím to vypadá, že z obou „sportovních skandálů“ bude těžit britská hudebnice. „Asi si budu muset vzít fotbalistu,“ komentuje obě kauzy M.I.A. a ukazuje, že se případným dalším soudním řízením rozhodně nestresuje.

Autor je hudební producent.

 

Čtěte dále