Když politika hýbe soudem

Krátký komentář k soudu s anarchistou Igorem Ševcovem.

Ještě před pár dny hlásaly titulky médií, že ruský anarchista chtěl upálit ministra obrany. Dnes byl student Filozofické fakulty UK Igor Ševcov zproštěn obžaloby, neboť jediný důkaz „teroristického útoku“ – pachová stopa na lahvi od piva – nestačil vůbec k ničemu.

Soudkyně ale Ševcova nenechala jen tak odejít s prázdnou. S mediálně propíraným případem údajného útoku zápalnými lahvemi se totiž svezl ještě jeden, nesouvisející přečin. Před časem, na jedné solidární demonstraci, Igor natáčel na videokameru, jak někdo úplně jiný stříká na zeď graffiti, a přitom mu „psychicky pomáhal“ skandováním hesla „Odpor pokračuje“. Pohyb kamery směrem do sousedních ulic pak byl interpretován jako hlídání.

Za tento, i podle předsedající soudkyně málo nebezpečný čin byl ale Igor potrestán nemilosrdně – vyhoštěním do Ruské federace na dobu dvou let. Proč? Protože, podle paní soudkyně, sám přiznal, že je anarchista a chodí na demonstrace, z nichž některé ani nebyly ohlášeny. Co na tom, že řádně studuje. Podle soudkyně je jasné, že nežije spořádaný život. Politickou angažovanost přece v ČR nechceme! Igor má tak být pro svoje politické aktivity vyhoštěn do země, v níž podobným politicky aktivním, abstinujícím veganům, kteří věří v lepší svět bez státu, hrozí mnohem horší věci než vyhoštění. Uvědomil si to soud? Nebo v tomhle má spočívat ten opravdový trest?

Autor je učitel, politik a aktivista.

 

Čtěte dále