Hasiče Greenpeace v Rusku napadli maskovaní ozbrojenci

Aktivisté, kteří pomáhají hasit požáry v oblasti Krasnodar, byli brutálně napadeni.

V noci z 8. na 9. září napadlo na jihu Ruska osm maskovaných ozbrojenců dobrovolný hasičský tým Greenpeace přímo v jeho táboře. Zaměstnanci Greenpeace Michaelu Krejndlinovi zlomili nos a ztloukli ho do bezvědomí a dobrovolníkovi Andreji Polomošnovovi pravděpodobně zlámali žebra. Oba skončili v lékařské péči. Útočníci prořezali stany, poničili vozidla a ukradli cenné vybavení.

Nadávali nám, že jsme prozápadní, a mlátili nás.

„Útočníci přelezli plot. Měli obušky, nože a pistole. Pokusil jsem se je zastavit, ale hrozili mi pistolí, hodili mě na zem, vypálili výstřel vedle mé hlavy a polili mě nějakou chemikálií. Řekli, že pokud zůstaneme do úsvitu, nikdo nás už nikdy neuvidí. Nadávali nám, že jsme prozápadní, a mlátili nás,“ popsal incident šéf hasičů Grigorij Kuksin.

Tým Greenpeace dorazil do regionu Krasnodar 5. září, aby pomohl místním orgánům a ekologickým aktivistům v boji proti požárům, kterým úřady jim nedokázaly předejít. Účelem expedice je prevence – bránění nelegálním otevřeným ohňům v oblasti vzácných mokřadů a solných jezer. Požáry oblast trápí každý rok. Aktivisté vše nahlásili policii a bezpečnostním službám a v zájmu svého bezpečí se přesídlili. Jsou připraveni spolupracovat při vyšetřování a podílet se na dopadení útočníků. Navzdory napadení je organizace Greenpeace odhodlána nadále pomáhat při hašení požárů v Rusku.

 

Čtěte dále