Kdo umlčí R. Kellyho?

Někdejší americká hvězda r’n’b je ve vazbě za zneužívání nezletilých dívek. Proč to ale R. Kellymu tak dlouho beztrestně procházelo?

„Věk není nic než číslo,“ zpívala roku 1994 tehdy čtrnáctiletá americká zpěvačka Aaliyah (celým jménem Aaliyah Dana Haughton) v r’n’b skladbě Age Ain’t Nothing But A Number. Na této písni by nebylo vůbec nic zvláštního – kdyby ji ovšem nenapsal a neprodukoval Robert Kelly, známý jako R. Kelly, tehdy sedmadvacetiletý rodák z Chicaga, který měl na starosti její stejnojmenné debutové album. Veřejnost si samozřejmě všimla jejich sblížení a začala se ptát, jak se věci skutečně mají. V rozhovoru pro televizní pořad Video Soul Gold na stanici BET se moderátorská dvojice Donnie Simpson a Sherry Carter přímo Kellyho zeptali: „Víte, říkají se mezi lidmi různé věci – jste milenci, jste sourozenci, anebo bratranec a sestřenice? Ujasněme si to.“ R. Kelly tehdy odpověděl záhadně: „Tak mi dejte bílý džíp.“ Tato zdánlivě nesmyslná odpověď byla ve skutečnosti narážkou na bývalého sportovce O. J. Simpsona, který stanul před soudem za vraždu své manželky. „Bílý džíp“ měl značit útěk před zákonem.

Je násilí vůči mladým černoškám považováno za méně společensky škodlivé než to vůči chlapcům a běloškám?

Tehdy se skutečně něco nezákonného stalo – Kelly si vzal nezletilou Aaliyahu. Podle zfalšovaného oddacího listu jí mělo být osmnáct let. Jakmile se o tom dozvěděli její rodiče, nechali sňatek anulovat. Bylo z toho sice pozdvižení, ale nenásledovaly žádné právní důsledky. R. Kelly pokračoval v kariéře úspěšného r’n’b zpěváka a producenta a Aaliyah přešla k duu Timbaland a Missy Elliott. V roce 2001 bohužel zahynula při leteckém neštěstí na Bahamách. R. Kelly se nakonec oženil legálně, a sice roku 1996, kdy si vzal svou tanečnici Andreu, rozenou Lee, se kterou měl tři děti. Problémy na sebe ale nenechaly dlouho čekat. Roku 2002 poslal neznámý člověk redakci novin Chicago Sun-Times videonahrávku, na které Kelly močí na nezletilou dívku. Andrea Kelly podala roku 2005 žádost o rozvod kvůli domácímu násilí, ale manželství bylo rozvedeno až o čtyři roky později. V roce 2017, kdy započala vlna kampaně #MeToo a později #TimesUp, přišlo několik desítek rodičů s obviněními, podle nichž R. Kelly zneužíval jejich nezletilé dcery, začínající zpěvačky, a držel je proti jejich vůli u sebe doma.

Jak přežít R. Kellyho?

Na začátku letošního roku odvysílala stanice Lifetime dokument Surviving R. Kelly (Jak přežít R. Kellyho), který reagoval na kampaň #MuteRKelly (Umlčte R. Kellyho) na sociálních sítích, jejímž cílem je stáhnout hudbu R. Kellyho z rádií, televizí, streamovacích služeb a v neposlední řadě zakázat Kellymu koncertování. A pořádky se skutečně začínají měnit – koncert v Chicagu byl zrušen, streamovací server Spotify umožnil zákazníkům zablokovat si jeho Kellyho hudbu v přehrávači a nyní se na internetu sbírají podpisy za zákaz jeho koncertů v německých městech Ludwigsburg a Hamburk. Kromě toho jde Kelly do vazby za sexuální zneužívání čtyř nezletilých dívek.

Leckoho může napadnout, proč to trvalo tak dlouho. Svatba s Aaliyou proběhla skoro před čtvrt stoletím, sexuální nahrávka vyšla na světlo světa před více než patnácti lety – i bez svědkyň, které se ozvaly před několika lety a ozývají se dodnes, existují důkazy, které jasně svědčí proti Kellymu. Dokonce i v dokumentu Surviving R. Kelly zaznívá, že celé Chicago vědělo, že R. Kelly objíždí střední školy a vyhlíží si potenciální spolupracovnice. Jak je možné, že se nedočkal stejně rychlé reakce jako jeho kolega a spolupracovník Michael Jackson, s kterým kvůli obvinění ze sexuálního zneužívání rozvázaly spolupráci společnosti Pepsi a Paramount Pictures, pro jejichž film Addamsova rodina 2 nahrál titulní píseň?

Odpověď nám předkládá samotný dokumentární seriál. Jak zaznívá už v ukázce: „K černoškám se nepřistupuje se stejným respektem jako k bílým kolegyním.“ Jackson byl obviněn ze sexuálního zneužívání chlapců. V Kellyho případě se jednalo výhradně o ženy, navíc černošky. Jerry Lee Lewis, rock’n’rollový muzikant a vrstevník Elvise Presleyho, si vzal za ženu svoji třináctiletou sestřenici, jednalo se ale o bělošku a Lewisova sláva kvůli tomuto skandálu pohasla. Je tedy násilí vůči mladým černoškám považováno za méně společensky škodlivé než to vůči chlapcům a běloškám?

Potvrzuje to publicistka Bisi Akintoye ve své úvaze R. Kelly Is a Piece of Shit and Has Always Been („R. Kelly je a vždycky byl sráč“) pro časopis gal-dem: „Kdyby byl obviněn ze znásilňování náctiletých bělošek, také bychom nad tím přivírali oči? Zasmáli bychom se tomu? ‚Panenská‘ čistota v zásadě náleží běloškám – ale co s dospívajícími černoškami, které se staly oběťmi znásilnění? Když považujeme oběti za bezcenné, je strašně jednoduché se jim vysmát a nevěřit.“ Ještě sugestivněji problém popisuje afroamerikanista Mark Anthony Neal, jehož Akintoye v článku cituje: „Stačila by jedna běloška a příběh by byl rázem úplně jiný.“

Sahal na mě, sahal na mě, sahal na mě

Kdyby se někdo chtěl R. Kellyho zastat, měl by to hodně těžké, neboť se ke svým činům prakticky přiznal. Minulý rok vydal devatenáctiminutovou píseň I Admit, kde se doznává nejen k tomu, že „udělal mnoho chyb“ a že miloval Aaliyahu, ale i k jiné věci. „A připouštím, že na mě sahal člen rodiny/ sahal na mě, sahal na mě, sahal na mě/ od dětství do čtrnácti let/ když jsem usnul, zbavil mě panictví,“ zpívá ve zmiňované skladbě. Že se oběti sexuálního násilí někdy sami dopouštějí stejných činů na jiných, není žádná novinka. Těžko to ale může posloužit jako omluva, jedná-li se o dospělého a trestně odpovědného člověka. R. Kellymu nicméně strategie „udělej ze sebe oběť“ nejspíš trochu pomohla, jelikož se ho zastala slavná zpěvačka Erykah Badu. Poté, co se na koncertě v Chicagu zeptala publika: „A když Kellyho oběť taky někoho sexuálně zneužije, tak ji taky ukřižujeme?“, byla vypískána a na internetu se na ni sesypala kritika.

Podle již zmíněné Bisi Akintoye se ovšem zpěvačce nelze divit – v černošské komunitě je kladen důraz na to, aby v dobrém i zlém držela při sobě, tudíž se občas zastává i násilníků a navenek vytváří dojem jednoty. Neoslabuje ale tuto jednotu právě násilí na černoškách?

Je těžké říct, jakou bude mít případ dohru. Zdá se, že snahy o bojkot a umlčení R. Kellyho nebudou neúspěšné. V minulosti ovšem R. Kelly ze všech soudních řízení vyvázl bez trestu. Ale i kdyby se všechna média světa rozhodla nadále mu neposkytovat prostor a už nikdy by neodehrál žádný koncert, pořád bude mít na kontě milion dolarů. Ovšem pokud by se skutečně přestala hrát jeho hudba, znamenalo by to, že by se peněz nedočkal nejen on, ale i všechny zpěvačky a další umělkyně, které s ním spolupracovaly. Mimo jiné Sparkle, Toni Braxton, Britney Spears, Janet Jackson, Missy Elliott a hromady dalších. Otázkou tedy není jen, jestli bude R. Kelly umlčen, ale zda bude umlčen, aniž by na to doplatili nevinní.

Autorka je publicistka.

 

Čtěte dále