Španělsko chce po ztrátách způsobených epidemií zavést nepodmíněný základní příjem

Základní příjem, tedy pravidelná dávka pro všechny občany bez rozdílu, má být jedním z prostředků, kterými chce Španělsko řešit ekonomické dopady koronavirové krize.

O základním příjmu jako o jednom z možných nástrojů mírnění ekonomické krize mluvila španělská ministryně financí Nadia Calviño v sobotu večer na rádiu La Sexta. Podle ní by dávka měla pomoci rodinám řešit finanční následky krize, která je ve Španělsku druhá nejhorší po Itálii. Jak píše Independent, příjem má sice pomoci v době koronaviru, ale ambicí vlády prý je „aby zůstal natrvalo, stal se permanentním, strukturálním opatřením“. Země by tak byla první v Evropě, která by toto opatření zavedla.

Ekonomika země zůstala stát poté, co vláda 14. března vyhlásila přísnou karanténu. Zavřené jsou obchody, školy, restaurace. Lidé smí vycházet jen v případě, že potřebují nakoupit základní věci nebo pokud nemohou pracovat z domova. S výjimkou Íránu, který spustil nepodmíněný příjem v roce 2011, ještě žádná země univerzální občanský příjem nezavedla v takovém rozsahu, jako to nyní plánuje Španělsko. Nejznámější experiment s nepodmíněným příjmem se odehrál ve Finsku, kde nezaměstnaní dostávali po dobu dvou let každý měsíc částku 560 euro. Výzkumníci přišli na to, že lidé byli šťastnější a zdravější, ale významně se neměnila jejich zaměstnanost.

V době koronavirové krize je volání po zavedení nepodmíněného příjmu slyšet z více míst. Například vznikla petice za evropský základní záchranný příjem, adresovaná politikům Evropské unii.

Čtěte dále