Vzniká Fond dostupného bydlení pro Ústí nad Labem. Peníze získá od soukromých investorů

Platforma pro sociální bydlení tento týden oznámila založení nového subjektu, který by mohl zlepšit bytovou situaci mnoha rodin z Ústí nad Labem.

„Půl roku jsme společně hledali cesty, způsoby, připravovali dokumentaci… A Fond dostupného bydlení je na světě!“ oznámila tento týden na svém facebookovém profilu Platforma pro sociální bydlení. Fond vznikl ve spolupráci s Janem Benešem, lékařem, který myšlenku inicioval a stal se ředitelem fondu. Platforma bude fungovat v roli aktivně prospěšného podporovatele a člena správní rady, ve které zasedá také zástupce organizace Člověk v tísni. Byty určené rodinám, které si vlastní bydlení nemohou dovolit, budou nakupovány z půjček soukromých investorů a z darů. Obyvatelé je však nezískají zdarma, bude se za ně vybírat nájemné, ze kterého budou následně půjčky spláceny. Výše nájemného však bude zohledňovat finanční situaci nájemníků. Kromě toho je v plánu spolupráce s majiteli bytů, kteří je mohou fondu svěřit do správy, a ten je bude pronajímat.

Byty určené rodinám, které si vlastní bydlení nemohou dovolit, budou nakupovány z půjček soukromých investorů a z darů.

Podle analýzy Českého statistického úřadu žije nadprůměrně mnoho obyvatel pod hranicí příjmové chudoby právě v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. A právě tyto regiony mají, spolu s Prahou, vyšší podíl obyvatel bydlících v nájmu. Ústí nad Labem, ve kterém je několik vyloučených lokalit a čile tu funguje byznys s chudobou, bylo navíc už před rokem prohlášeno svým vedením za bezdoplatkovou zónu. V takto označených oblastech mají města možnost zakázat vyplácení doplatku na bydlení. Zatímco vedení města tvrdí, že šlo o opatření, které pomůže v boji proti obchodu s chudobou, neziskové organizace upozorňovaly, že tento krok povede k diskriminaci těch nejchudších. Platforma pro sociální bydlení se situaci nejchudších obyvatel ČR věnuje dlouhodobě – mimo jiné je u nás průkopníkem programu Housing First, který u nás funguje například v Brně.

Nový projekt Platformy, který bude zprostředkovávat sociální služby nebo například pomáhat s právními aspekty bydlení, bude zpočátku fungovat jen v Ústí. Výhledově ho ale čeká rozšíření do dalších měst.

 

Čtěte dále