„Kvůli zálohám na energie nebudeme mít na jídlo, léky či nájem,“ volají senioři

Krach Bohemia Energy a zvyšování cen za energie se nejvíce dotkne nejstarších občanů. Až pětina z nich může být nyní ohrožena bytovou nouzí a celá polovina se může propadnout na hranici chudoby.

„Obracejí se na nás ve velké míře bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, kteří jsou zoufalí. Většinou se to týká výše záloh na elektřinu a plyn, které nyní mají u nového dodavatele až třikrát vyšší než předtím,“ popsala Alarmu Klára Grampová z Linky seniorů, kterou provozuje Elpida. „Většina klientů řeší, že když tyto zálohy zaplatí, nezbudou jim peníze na jídlo,“ líčí Grampová.

Podle iniciativy hrozí, že až dvě stě tisíc seniorských domácností bude nyní kvůli zvýšeným nákladům na elektřinu a plyn ohroženo bytovou nouzí.

Také na druhou seniorskou linku zřizovanou organizací Život 90 se nyní obracejí senioři se stejnými potíži. „Zavolala nám například paní, která se roztřeseným hlasem ptala, kolik je teď životní minimum. Konzultantka jí odpověděla a ptala se, co paní trápí. Ta se svěřila s tím, že nemá na zaplacení energií, že její původní dodavatel energií zkrachoval a jí teď přišlo vyúčtování od nového dodavatele na patnáct tisíc korun měsíčně, které není schopna ze svého důchodu zaplatit. To už neměla daleko k pláči. Bojí se, co s ní teď bude. Žije totiž sama, je nemocná a rodinu nemá,“ popisuje ve zprávě organizace Život 90 Aneta Mundok Nitschová, vedoucí Senior telefonu – linky, která funguje nonstop a bezplatně na čísle 800 157 157.

Dvě stě tisíc seniorských domácností v bytové nouzi

Navíc mnohým seniorům hrozí, že nebudou mít na zaplacení nájemného. Podle dat iniciativy Za bydlení představují senioři již nyní dvě pětiny domácností zatížených nadměrnými náklady za bydlení. Podle iniciativy hrozí, že až dvě stě tisíc seniorských domácností bude nyní kvůli zvýšeným nákladům na elektřinu a plyn ohroženo bytovou nouzí. „Problémy s bydlením by tak mohly zasáhnout pětinu všech seniorských domácností v Česku,“ upozorňuje v ziskové zprávě analytik Jan Klusáček.

Senioři se na linkách nejčastěji ptají, jestli existuje nějaká dávka okamžité pomoci v hmotné nouzi. Pomoct by mohl doplatek na bydlení. Nárok na něj má ten, kdo není ze třiceti procent svých příjmů schopen uhradit náklady spojené s bydlením (patří mezi ně nájemné, náklady na služby i zálohy na energie). Sto třicet tisíc seniorských domácností přitom podle iniciativy Za bydlení již nyní vynakládá za tyto položky více než čtyřicet procent svých příjmů. Mnoho lidí přitom doplatek na bydlení nevyužívá, i když na něj mají nárok. Žádost o něj se podává na úřadu práce. Problém ale je, že mnoho seniorů je nepohyblivých a vyřizování věcí na úřadech pro ně není snadné. Adam Fialík z Platformy pro sociální bydlení doporučuje, aby se senioři případně obraceli na neziskové organizace, které působí v jejich blízkosti, nebo na sociální odbory obce, kde žijí.

Senioři jsou v mnoha ohledech v ještě těžší situaci. Krach firmy Bohemie Energy způsobil přetlak u ostatních firem v oboru. „Volají také s tím, že nemohou sehnat nového dodavatele. Říkají jim, že nemají prostor přijímat nové klienty, ať zkusí zavolat znovu v prosinci,“ popisuje Klára Grampová z Linky seniorů. „My jim na to samozřejmě říkáme, ať raději na nic nečekají a jdou to řešit hned, jenže samozřejmě ne každý senior si může jít stoupnout někam do fronty,“ uzavírá.

Kam se mohou senioři obracet pro pomoc:

Linka organizace ŽIVOT 90, bezplatná a nonstop: 800 157 157
Linka seniorů Elpidy, bezplatná: 800 200 007
Poradna při finanční tísni Člověka v tísni: 800 722 722
Armáda spásy, sociální poradenství pro seniory: 775 880 122
Charita Česká republika: 737 234 078
Nadace Krása pomoci: 725 692 170
Mezigenerační centrum TOTEM Plzeň: 377 260 425

 

 

Čtěte dále