Zátah na květináče? To si kuř!

Tak už na ně vlítli. Na koho? No přeci na zahradnictví, zvaná growshopy, které zcela legálně už roky prodávají potřeby pro pěstování rostlin. Pod světly, která zrovna přitahují tolik pozornosti, rostou různé byliny, ale povězme si na rovinu, že marihuana indoorovému pěstovaní vévodí. V Česku se totiž hodně hulí, statistiky už nějaký ten pátek říkají, […]

zátah na growshopyTak už na ně vlítli. Na koho? No přeci na zahradnictví, zvaná growshopy, které zcela legálně už roky prodávají potřeby pro pěstování rostlin. Pod světly, která zrovna přitahují tolik pozornosti, rostou různé byliny, ale povězme si na rovinu, že marihuana indoorovému pěstovaní vévodí. V Česku se totiž hodně hulí, statistiky už nějaký ten pátek říkají, že dokonce nejvíc v Evropě. A vypálené prvenství je dobrou záminkou pro Národní protidrogovou centrálu (NPC), která se v posledních dnech rozhodla sbírat body zadarmo a narkobarony si plete s malopodnikateli.

Jeden by spíše očekával, že sice přituhne, ale ruka zákona udeří především na ilegální velkopěstitele, jejichž produkce už dávno nesaturuje jen místní černý konopný trh, ale míří za hranice naší země. (Jen tak mezi námi, hulit se to stejně moc nedá – láskyplná péče o pár kusů rostlin těžko může snést srovnání s takřka průmyslovou velkovýrobou lidí, kteří možná ani neumějí pořádně šlukovat.) Zástupný cíl v podobě bezúhonných podnikatelů ukazuje hranice naší tržní svobody v podnikání, ale hlavně logiku policie, jež místo obtížného pátraní v podsvětí zvolila výjezdy na adresy ze Zlatých stránek.

Od pondělí tedy víme, že není hnojivo jako hnojivo a není květináč jako květináč. Rozdíl je třeba hledat tam, kde se to či ono prodává. Výrobce může být nakonec stejný, ale květinářství by se rozhodně nemělo jmenovat growshop – vždyť to není ani česky. To ale ani Hornbach a květináčů tam mají taky požehnaně, na zásahovou jednotku ovšem teprve čekají. Stejně tak se nemusejí bát v řetězcích obchodů s elektrem, jejichž lampy svítí stejně jako ty, které se právě zabavují v growshopech.

Spektakulární masová akce, která spočívá v rabování prodejen po celé republice, ačkoli Praze se zatím vyhýbá, už uzavřela dveře více než padesáti kamenných obchodů, přičemž bylo obviněno dvaadvacet lidí, kteří okusili celu předběžného zadržení.

Od semínka po joint

Nejde však pouze o hurá akci české policie. Národní protidrogová centrála totiž mává judikátem Nejvyššího soudu. Toho samého soudu, který nám nedávno vysvětlil, že korupce na půdě sněmovny je nestíhatelný řečnický projev a trestný čin lze podle všeho spáchat až před vraty do parlamentu. Na zmatenost a ohebnost českých předpisů ohledně šíření toxikomanie jsme si už tak nějak všichni zvykli. Stačí vzpomenout nesmrtelné sousloví „množství větší, než malé“. Nejvyšší soud přispěl další významovou ekvilibristikou, když vysvětlil, že zahradnické obchody nesmějí ve své nabídce vytvářet souběžnou nabídku, jež by vedla „od semínka po joint“. Zřejmě přesně na to policie čekala. Sdělení je zřejmé: je zkrátka třeba dodržovat rozdělení rolí a nekumulovat nabídku. Od nynějška tedy pro semínka do seedbanky, pro papírky do trafiky a pro pytlíky do papírnictví. Proč chodit na jedno místo, když můžeme na pořádnou procházku. Jako by to mohlo něco změnit…

Další vadou na kráse celého protikonopného tažení české policie je skutečnost, že řada growshopů svou nabídku v návaznosti na rozhodnutí Nejvyššího soudu změnila a zboží „od semínka po joint“ už u nich nenakoupíte. Přesto se staly terčem razií a vedle techniky a hnojiv jim byly zabaveny i počítače. Od malopodnikatelů totiž vede cesta ke klientům a to mohou být velmi často malopěstitelé, kteří si raději pěstují pro vlastní potřebu doma ve skříni, než by spoléhali na svět drogového byznysu a za zeleným kouřem se trmáceli od dealera k dealerovi. Další zločinci k pohledání.

Alchimia-Grow-Shop

Blýskání na horší časy

Už to přitom vypadalo, že se blýská na lepší časy a démonizovaná marihuana přestane pomalu ale jistě děsit konzervativní část společnosti i politiků, kteří raději panáka či pivko. I v těch lékárnách to přeci bude brzy k dostání. Pravdu o tom, že marihuana může pomáhat nemocným nelze už dost dobře dál tajit.

Nebyl by to asi J. X. Doležal, aby se taktéž nezapojil do bojů o trávu, v nichž se sám už před dvaceti lety pasoval na vojevůdce. Škoda jen, že má člověk při čtení jeho intervencí  opakovaně pocit medvědí služby. Tentokráte vyhrožuje tím, že „policejní akce proti growshopům tedy s největší pravděpodobností povede ke zvýšení zájmu o tvrdé drogy, zvýšení počtu uživatelů tvrdých drog a tím i k nárůstu počtu problémových uživatelů drog v ČR“. K mýtu o marihuaně jakožto odrazovém můstku k heroinu a pervitinu tak jen připsal další nepodloženou blbost. Pokud si lidé kouření trávy spojují s nápady J. X. Doležala, pak musíme počítat s tím, že k legalizaci či dekriminalizaci marihuany u nás bohužel nikdy nedojde.

Dosud bezprecedentní zásah NPC totiž nezmění vůbec nic. Lidi budou dále pěstovat i hulit v neztenčené míře. Těm, kteří se dostali do hledáčku policie, se na čas poničí život a ředitel NPC Jakub Frydrych si možná přišije další frčku. To, o co tu jde především, totiž nakonec nejlépe definoval v Událostech, komentářích právě plukovník Frydrych, když řekl, že se tu vytváří „posun ve vnímání normality“ v otázce konopí. A právě tomu má zřejmě abnormální zátah na květináče zabránit.

 

Autor volí palici.

 

Čtěte dále