JXD? Otevřená výzva Naštvaným matkám

Komentáře Jiřího X. Doležela se stále hlouběji noří do novinářské žumpy. Pomoci by mu však mohly Naštvané matky.

Reflex je bohužel bulvární stoka a texty Jiřího X. Doležala její největší odpad, to není žádná novinka. Zdá se ale, že Doležal se snaží v příspěvku Kolínské nepokoje? Přímá výzva českým dobrovolnicím! klesnout až na dno. Jeho poslední článek byl příliš i na Reflex, a proto ho po nějaké době stáhnul, aby ho mohl vydavatel následně uveřejnit v Blesku.

Doležal by mohl začít pro změnu recyklovat své předchozí, celkem neškodné texty, ve kterých se věnoval tomu, jak kvalitní je jeho erekce v závislosti na počtu vykouřených jointů.

Doležal je buď naprosto neschopným novinářem, který nezvládá pracovat se zdroji, nebo prostě účelově lže. Popírá výsledky práce oceňovaných dobrovolníků z Iniciativy Hlavák, které šovinisticky redukuje na „stánek dobrovolnické pomoci na pražském Hlavním nádraží, na kterém dlouhé dny dobrovolnice marně vyhlížely uprchlíka, který by si nechal pomoct“, přestože iniciativa nepopiratelně pomohla stovkám uprchlíků. Uprchlíky vzápětí nepravdivě očerňuje a zároveň zesměšňuje uznávané dobrovolnické uskupení Czech Team, když píše: „Stejně tak se holky mohly přetrhnout v nákupu karimatek pro běžence, kteří tito používali jako ekologické topivo pro táborové ohně.“

Doležal v textu drze vyzývá „české proimigrační dobrovolnice, aby sbalily batůžek a urychleně odspěchaly do Německa do uprchlických táborů. A tam ze všech svých sil tišily ten sexuální drive, který mladé azylanty žene k sexuálním výtržnostem“. Já tímto vyzývám české Naštvané matky, aby se pokusily navázat s Doležalem romantický vztah. Názorově by si mohli rozumět. Shodnou se třeba i ve způsobu, jakým pracují, respektive spíš nepracují, s informacemi, které k nim internetem připlouvají.

JXD by třeba na chvíli přestal fantazírovat o hromadném barevném gangbangu. Pokud by byly alespoň na chvíli odstraněny příčiny jeho frustrace, možná by přestal do světa vypouštět své xenofobní a šovinistické výkřiky – v nichž pouze pořád dokola recykluje stará témata, pokaždé ve výrazně horším podání – , které vydává za komentáře. Doležal by se v ideálním případě uklidnil a mohl by začít pro změnu recyklovat své předchozí, celkem neškodné texty, ve kterých se věnoval tomu, jak kvalitní je jeho erekce v závislosti na počtu vykouřených jointů. Zároveň by možná bylo na světě o jednu zklamanou ženu, která své těžkosti promítá do nenávisti k neznámému, míň. Dvě mouchy jednou ranou.

Autorka studuje mediální studia a žurnalistiku a politologii na FSS MU.

 

Čtěte dále