Po celém světě se dnes demonstruje za práva žen

Mezinárodní den žen se nese ve znamení stávek a protestních akcí.

Dnes, 8. března, se koná mezinárodní stávka žen. Akci pod názvem Den bez ženy ohlásily organizátorky amerického Pochodu na Washington. Ten se uskutečnil 21. ledna tohoto roku a přilákal v samotném Washingtonu až půl milionu účastníků, nemluvě o akcích na dalších místech ve Spojených státech i po celém světě. Pochod byl protestem proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem a upozorňoval na nebezpečnou regresi v otázkách práv člověka, kterou představuje politika nového amerického prezidenta a jemu podobných populistů. Akce se tak postavila na stranu rovných práv pro ženy, etnické, sexuální a náboženské menšiny, ale i environmentální spravedlnosti či všeobecné dostupnosti zdravotní péče. Dnešní akce navazují na odkaz pochodu a berou si za cíl upozornit na pokračující ekonomickou nerovnost mezi muži a ženami. Staví se rovněž proti veškerým formám genderového a sexuálního násilí a diskriminace.

Bez adekvátní rodičovské podpory, nemocenské a univerzálně dostupné péče o děti zůstane rovnoprávnost pohlaví jen nerealistickým snem.

Organizátorky stávky vyzývají ženy, aby se na den neúčastnily jak placené, tak neplacené práce. Upozorňují tak na břímě finančně neohodnocené práce, které společnost na ženy tradičně uvaluje ve formě péče o rodinu a domácnost. Stávka je i příležitostí upozornit na ekonomické nerovnosti mezi samotnými ženami, které se navíc v multikulturních společnostech, jako jsou Spojené státy, často protínají s etnickou příslušností. Nelze se spokojit se situací, ve které si bílá žena může dovolit na den odepřít práci v zaměstnání i domácnosti díky své latinoamerické uklízečce. Jak píše magazín n+1, bez adekvátní rodičovské podpory, nemocenské a univerzálně dostupné péče o děti zůstane rovnoprávnost pohlaví jen nerealistickým snem. Bez těchto sociálních výdobytků nedosáhneme ani rovnosti mezi ženami. Den bez ženy je tak rovněž manifestací za přerozdělovací politiku, dostupnou všem bez ohledu na barvu pleti, náboženství či jinou menšinovou příslušnost.

Akce upozorňující na nutnost bojovat za práva žen se konají po celém světě. V postsocialistických zemích, kde je odkaz MDŽ pro mnohé zatížen negativními konotacemi z minulého režimu se dnešní akce protínají i s pokusem rehabilitovat tento svátek jako den boje za skutečnou emancipaci žen. V takovém duchu se ponese od 15 hodin demonstrace na náměstí Míru v Praze.

Po nedělní feministické Manifě v několika polských městech, která již od roku 2000 upozorňuje, že 8. březen by neměl být jen dnem, kdy muži předávají ženám květiny, se po celém Polsku koná další ze série demonstrací Černého protestu. Toto převážně ženské hnutí na podzim minulého roku úspěšně zamezilo úplnému zákazu interrupcí v Polsku. Právě Černý protest byl jednou z inspirací pro americké organizátorky Pochodu na Washington. Dnes budou polské ženy pokračovat v demonstrování za kontrolu nad vlastními těly, přístup k sexuální výchově i gynekologické péči a obecně za zrovnoprávnění žen ve společnosti.

Proti platnému zákazu potratů se dnes protestuje také v Irsku. Cílem je dosáhnout vyhlášení referenda o odvolání článku irské ústavy, jenž interrupce zakazuje. Potlačování práv žen je ovšem celosvětový problém. Stávkovat se tak bude například i v Argentině a řadě dalších zemích.

 

Čtěte dále