Rihanna je uprchlík

Fotografie zpěvačky na stránce Vyfot-imigranta.cz dokazuje, že mnozí Češi nedokážou rozlišit mezi turisty, migranty, uprchlíky a celebritami jiné barvy kůže.

Jako Češku trávící většinu roku v multikulturním Bruselu mě hysterie české debaty o uprchlících a migrantech udivuje. Zatímco v západní Evropě se běžně setkáváme s lidmi jiné barvy pleti nebo s hidžábem na hlavě, aniž by se nad tím kdokoli pozastavoval, v České republice dokáže jediná fotka s burkinami vyvolat celonárodní pozdvižení.

Dnes již nefunkční stránka Vyfoť imigranta byla obzvlášť nechutným příkladem xenofobie. Podle jejích administrátorů čeští politici a mainstreamová média před lidmi tají skutečný počet migrantů a uprchlíků v naší zemi. Proto je potřeba, aby lidé na nebezpečné cizince sami upozorňovali. Neznámý vlastník webu vybízel k protizákonnému nahrávání fotek bez souhlasu zachycených osob. Fotografie navíc doprovázely výzvy k násilí, čímž docházelo k trestnému činu podněcování nenávisti. Stránka fungovala čistě na základě rasistických kritérií a administrátoři volně zaměňovali pojmy „uprchlík“ a imigrant“.

Abych poukázala na evidentní absurditu a rasismus stránek Vyfoť imigranta, použila jsem obvyklou internetovou zbraň: trolling.

Někteří ze zachycených lidí byli zjevně turisté a jiní domnělí uprchlíci pravděpodobně v naší republice již roky žijí. Je jen velmi málo pravděpodobné, že by pozorní občané na stránku nahlásili někoho, kdo opravdu přišel do Česka v posledních dvou letech v rámci takzvané migrační krize jako uprchlík. Česká republika totiž loni udělila azyl jen 148 lidem a dočasnou ochranu 302 osobám, z nichž většina pocházela z Ukrajiny. Jediným kritériem, podle kterého byli „možní nelegální migranti“ na stránku zařazováni, byla jejich barva kůže nebo pokrývka hlavy.

Jak poznat Rihannu

Existence této stránky mě znechutila natolik, že jsem se rozhodla jednat. Abych poukázala na její evidentní absurditu a rasismus, použila jsem obvyklou internetovou zbraň: trolling. Nahrála jsem množství fotek slavných lidí s tmavou barvou kůže, kteří navštívili Českou republiku: například Usaina Bolta, Baracka Obamu, Morgana Freemana a Rihannu. Neočekávala jsem, že tyto fotky se dostanou přes schválení administrátory, chtěla jsem je ale aspoň otrávit.

Další den se stránka dostala do českého facebookového mainstreamu. Stovky dalších lidí začaly stránku komentovat a objevila se i řada výzev k jejímu trollení nahráváním dalších fotek. Dozvěděla jsem se, že jedna z mých fotek celebrit přes administrátory prošla. Obrázek Rihanny pořízený při její návštěvě Prahy visel na stránce opatřený titulkem „uprchlík.“ Jednalo se o poslední zveřejněný příspěvek, protože stránka byla z internetu stažena ještě téhož dne.

Fotka zpěvačky odhalila absurditu stránky i mimořádnou omezenost jejích rasistických správců. Rihanna splňovala stejné podmínky jako další lidé nahraní na stránku: pochází z Karibiku a navštívila Prahu. Bohužel ani někteří novináři zpočátku nepoznali, že obrázek „ženy ve slušivých bílých šatech“ ve skutečnosti zobrazuje Rihannu.

Můj experiment prokázal, že řada Čechů vnímá lidi odlišného vzhledu plošně jako hrozbu, bez ohledu na skutečný důvod jejich příchodu k nám. Nepomůže jim ani, když nosí krásné šaty jako Rihanna. Lidé nevnímají rozdíly mezi ekonomickými migranty, uprchlíky nebo třeba turisty a nevědí ani to, že problémy spojené s těmito skupinami si vyžadují různá řešení. Politici napříč spektrem však raději sbírají levné politické body strašením namísto toho, aby tyto rozdíly svým voličům řádně vysvětlili. Všichni lidé odlišné barvy pleti se proto mohou stát obětí slušných Čechů, kteří chtějí zachránit svoji vlast před „přílivem migrantů“.

Podobné výzvy k nahlašování lidí jsou velmi nebezpečný jev, který je výsledkem nedůvěry občanů ke státu, politikům i médiím. Od sledování „podezřelých cizinců“ na základě rasistických kritérií zbývá jen malý krok k fyzickému napadání.

Autorka je členkou týmu Kremlin Watch Evropských hodnot.

 

Čtěte dále