Mezinárodní festival dokumentů IDFA má tři české zástupce

Filmy Petra Horkého, Víta Klusáka a dua Klára Tasovská – Lukáš Kokeš byly vybrány do klíčových programových sekcí jedné z nejprestižnějších dokumentárních přehlídek.

Dnes začíná třicátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu. Je významný i pro české tvůrce – letos totiž v důležitých sekcích uvede hned tři české filmy, což je vůbec nejvíc v historii. V soutěžních sekcích se představí dva tituly: Nic jako dřív Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše a Švéd v žigulíku, debutový snímek Petra Horkého. V sekci Masters bude promítnut Svět podle Daliborka Víta Klusáka.

Nejnovější film Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše Nic jako dřív, který vznikl v koprodukci Nuprodukce (Hořící keř, Pustina) a HBO Europe, zobrazuje svět čtyř teenagerů z pohraničního Varnsdorfu. Režiséři sledovali čtyři spolužáky na pomezí dvou životních etap – ukončování středoškolského života a vykročení do dospělosti.

Celý projekt odstartovali facebookovou výzvou a novinovými inzeráty, ve kterých hledali mladé lidi ochotné se nechat natáčet. Nakonec náhodou skončili ve Šluknovském výběžku. „Naším záměrem nebylo situovat Nic jako dřív právě sem, do Varnsdorfu nás přirozeně dovedl jeden z uchazečů o natáčení,“ říkají. „Z bezmála stovky přihlášených nás zaujal jeden kluk, který se ve Varnsdorfu učil na kuchaře. Jeli jsme za ním, navštívili jeho střední školu a tohle prostředí nás zaujalo natolik, že jsme se rozhodli tady zůstat a hledat další protagonisty. Jen mimochodem jsme pak zjistili, že jde o jednu z největších multioborových středních škol v Čechách, kde v několika budovách studuje asi 1500 žáků. Přišlo nám zajímavé, jak se na chodbách potkávají maséři, kadeřnice, zahradníci s bezpečáky a veřejnou správou, jakou má to místo a okolí atmosféru.“

Oba tvůrci jsou známí svým promyšleným přístupem k dokumentární naraci, ke kameře i střihu. „Usilovali jsme o to, aby součástí tématu bylo zároveň i to, jak je film udělaný. Hrdiny filmu jsme chtěli v jejich přirozenosti zachytit stejně přirozenou a nenucenou filmovou formou a přitom pojmenovat i obecnější společenské síly – rodina, škola, přátelství, které výrazně ovlivňují, kým se v životě stáváme,“ říkají autoři ke svému filmu. Nic jako dřív soutěží v kategorii IDFA Competition for First Appearance. Podle producentky filmu Pavly Kubečkové film vsází na vypravěčský minimalismus a přirozenost, což dokáže zaujmout i ve velké mezinárodní konkurenci.

Tasovská s Kokešem patří dlouhodobě mezi nejrespektovanější české autory – jejich předchozí celovečerní film Pevnost, jenž je portrétem Podněsterské republiky, získal v roce 2012 cenu za nejlepší český dokumentární film na festivalu v Jihlavě. Mimo jiné se oba svými příspěvky podíleli třeba na dokumentární sérii Gottland. Lukáš Kokeš navíc spolupracoval i jako kameraman na „první české quality TV“ Pustina.

Švéd v žigulíku, režie Petr Horký

V kategorii IDFA Competition for Mid-Length Documentary bude soutěžit debutový snímek Petra Horkého Švéd v žigulíku. Příběh se točí kolem prodělečné továrny na automobily Lada a snah ruské vlády vrátit Ladě její zašlou slávu. Na příběh švédského manažera, který přichází automobilku zachránit, natrefil autor náhodou. „Pracoval jsem jako ekonomický novinář v jednom českém časopisu. Do továrny AvtoVAZ ve městě Toljatti mě a ještě několik dalších českých novinářů pozvalo vedení firmy, abych napsal reportáž o tom, že přichází nový ředitel, poprvé v historii cizinec, aby tuhle ikonickou ruskou firmu postavil na nohy. Článek jsem napsal, ale vzpomínky na to místo jsem nemohl dostat z hlavy,“ říká Horký.

Svět podle Daliborka Víta Klusáka, který měl premiéru na letošním festivalu v Karlových Varech, byl zařazen do sekce Masters, která každoročně přináší nejnovější filmy světově významných tvůrců. Vít Klusák a Filip Remunda už v této sekci filmy uváděli – z pozice producentů: v roce 2013 snímek Roura Vitalije Manského a v roce 2015 V paprscích slunce od stejného autora.

Celkem se festivalu – včetně sekcí zaměřených na distribuci a prodej dokumentů do zahraničí – zúčastní sedm českých filmů.

Čtěte dále