Zelení chtějí zdanit superbohaté a získat 56 miliard. Většina české společnosti by to podle výzkumu uvítala

Daň pro superbohaté je posledním tahákem Zelených před blížícími se volbami do europarlamentu.

Pár týdnů před eurovolbami Zelení vytáhli novou silnou agendu – zdanění superbohatých. Podle strany by daň přinesla do rozpočtu 56 miliard korun, a navíc se těší podpoře většiny české populace. Daň, tak jak ji strana navrhuje, by se týkala lidí s majetkem vyšším než 111 milionů korun. Tento majetek by byl nově zdaněný sazbou 3,5 procenta. Týká se to přitom pouze 4 200 lidí v Česku.

„Není možné, aby daňovou zátěž nesli z velké míry zaměstnanci nebo důchodci. Náš návrh jasně ukazuje, jak můžeme jednoduše získat zdroje pro modernizaci Česka a potřebné investice. Chceme jím otevřít diskusi o tom, aby lidé s velmi vysokými majetky platili svůj férový podíl na daních, aniž by se to negativně dotklo drtivé většiny lidí, kterým v posledních letech citelně klesla životní úroveň,“ vysvětluje lídryně Zelených do evropských voleb Johana Nejedlová.

Nejedlová připomíná rovněž ekologický aspekt podobné daně. Je dobře známým faktem, že výraznou část emisí, které způsobují klimatickou krizi, vypouští právě globální jedno procento nejbohatších. „Je proto logické, aby se na ochraně klimatu a modernizaci ekonomiky tito majetní lidé podíleli odpovídajícím způsobem,“ řekla zelená politička.

Zelení si v průzkumu nechali změřit podporu pro podobná opatření a ukázalo se, že je v české společnosti poměrně vysoká a to napříč politickými stranami. Pro podobnou daň ze superbohatství se většinově vyjádřili dokonce i voliči pravicových stran včetně ODS.

Podobný, ještě radikálnější návrh představil během demokratických primárek v roce 2019 americký senátor Bernie Sanders, jehož miliardářská daň by ty úplně nejbohatší Američany s majetkem nad deset miliard dolarů danila osmi procenty. „Miliardáři by vůbec neměli existovat,“ uvedl tehdy Sanders.

Takto radikálně se Zelení nevyjadřují. Spíše si všímají toho, jak vysokou podporu návrh podobné daně ve společnosti má. A to jak konkrétně, kdy by tuto podobu daně podpořilo 63 respondentů, tak i v abstraktní rovině. Nadpoloviční většina respondentů, konkrétně 58 procent souhlasila s tím, že „lidé s velkým majetkem by měli prostřednictvím daní přispívat více než lidé s průměrným majetkem.“

Podobná zjištění výzkumu Zelených celkem zásadně odporují běžnému českému politickému provozu, kde proti vyšším daním principiálně vystupují hlavní představitelé koalice i opozice. Právě diskuse o daních pro nejbohatší je tím, co ale v těchto debatách obvykle chybí.

Čtěte dále