Bernie Sanders: Miliardáři by neměli existovat

Americký senátor představil radikální návrh na zdanění nejbohatších.

Demokratičtí kandidáti na prezidenta USA si vzali na mušku vrstvu nejbohatších. Senátor Bernie Sanders, který bojuje mezi demokraty o možnost utkat se s Donaldem Trumpem v příštím prezidentském klání, oznámil, že by domácnosti s majetkem nad 32 milionů dolarů zdanil dodatečnou jednoprocentní daní nad rámec obvyklých odvodů. To ale není vše. Ti, jejichž majetek přesahuje hodnotu 400 milionů, by zaplatili čtyřprocentní daň a ti s majetkem přes deset miliard dolarů pak dokonce osmiprocentní.

„Myslím si, že miliardáři by neměli existovat,“ řekl Sanders pro deník New York Times. V rozhovoru pro tento list dodal, že stane-li se prezidentem Spojených států, zmenší „nehoráznou, groteskní a nemorální úroveň nerovnosti bohatství a příjmů“.

Sanders není první, kdo přichází s radikálním návrhem na zdanění nejbohatších. Tuto myšlenku postavila do středu své kampaně na demokratickou prezidentskou kandidátku i Elizabeth Warren. Ta navrhla dvouprocentní daň na majetek v hodnotě nad padesát milionů dolarů a tříprocentní na majetek nad miliardu dolarů. Sandersův plán je ale ambicióznější. Z vybrané částky slibuje zajistit dostupné bydlení, přídavky na děti nebo zdravotní pojištění pro všechny.

https://www.instagram.com/p/B216smsBx6_/?fbclid=IwAR31lcz-llO9yUGxgtLVz3QwoSgR2q6p7ea-hu33cNezECIbOvqO_y6ukKE

Nejbohatší Američané by se Sandersovým plánem zaplatili na daních značné částky. Kdyby byl Sanders prezidentem už nyní, musel by Jeff Bezos, majitel Amazonu, za tento rok do státní kasy odvést téměř devět miliard dolarů. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg pak 5,5 miliardy dolarů. Podle propočtů ekonomů v Sandersově týmu by se majetek amerických miliardářů do patnácti let zmenšil o polovinu.

 

Čtěte dále